Sam na svijetu: srcedrapajuća snimka ljubavnog zova posljednje živuće kauaʻi ʻōʻō ptice

Još prije nekoliko godina snimka pjeva jedne egzotične ptice postala je viralnom na internetu. No, ovo ne bi bila neka posebno zanimljiva priča da se doista ne radi o jednoj vrlo iznimnoj audio snimci čije vas slušanje, nakon što vas uputim u to što je posrijedi, neće ostaviti ravnodušnima.

Izumiranje vrsta i ljudska odgovornost

Vjerojatno za vas nije neka novost da u današnjem svijetu gotovo svakodnevno izumiru mnoge biljne i životinjske vrste. Jednom kad i posljednji primjerci vrste jednom umru, više nema povratka već vrsta zauvijek nestaje s lica Zemlje.

 

Ptica kauaʻi ʻōʻō 2
Foto: Wikipedia

Naravno, biljne i životinjske vrste izumirale su i uvijek će izumirati, sve dok je svijeta i prirode. Sve je to dio evolucijskog procesa, takozvane prirodne selekcije. No, ono što možda ne znate jest to da su znanstvenici procijenili kako u današnje vrijeme, zbog čovjekovog pogubnog utjecaja na ekosustav cijele zemaljske kugle, biljne i životinjske vrste izumiru čak tisuću puta bržim tempom nego li ikad prije u povijesti planeta.

A audio snimka koju danas želim s vama podijeliti ima itekakve veze s izumiranjem vrsta. Naime, na ovom viralnom audio zapisu ostao je sačuvan pjev posljednjeg primjerka sad već zauvijek izumrle vrste egzotičnih ptica po imenu kauaʻi ʻōʻō.

Ljubavni zov posljednjeg i osamljenog pripadnika izumrle vrste ptica

Na audio snimci koja je mnoge posjetitelje interneta natjerala da osjete “knedlu u grlu” čuje se predivan pjev posljednjeg živućeg primjerka kauaʻi ʻōʻō ptica. Još je zanimljivije to da je na snimci zabilježen ljubavni zov mužjaka koji je ostao posljednjim živućim pripadnikom svoje vrste.

Tako njegova pjesma sačuvana na snimci ljudskim slušateljima upućenim u kontekst njezinog nastanka djeluje posebno tužno. Ovaj kauaʻi ʻōʻō mužjak, nesvjestan toga da je posljednji od svoje vrste, čini sve kako bi predivnom pjesmom dozvao partnericu i produžio svoju vrstu. No, njegova toliko žuđena partnerica nikad neće doći, ma koliko god dugo on živio i čekao. Iako to ni sam nije znao, ovaj je raspjevani mužjak bio sam na svijetu.

Umjesto da dočeka ispunjenje svoje svrhe i produžetak vlastite vrste, smrću posljednje kauaʻi ʻōʻō ptice s ovog je svijeta zauvijek nestalo i neponovljivog pjeva ove vrste ptica. Pjesma na snimci posljednje je sačuvano svjedočanstvo zova koji se nikad više, od sad pa do kraja svijeta, neće začuti pod kapom nebeskom.

Više o vrsti kauaʻi ʻōʻō

Latinsko ime vrste ptica kauaʻi ʻōʻō glasi Moho braccatusOve su ptice bile pripadnicima također izumrlog roda ptica po nazivu Mohoidae. Ovaj rod i ova vrsta bili su autohtoni na području Havajskoga otočja, posebice otoka Kaua’i.

Broj preostalih pripadnika vrste kauaʻi ʻōʻō počeo je rapidno opadati od početka dvadesetog stoljeća, i to zbog ljudskog utjecaja na njezino prirodno stanište. Osim što su ljudi i uragani s godinama nemilosrdno krčili suptropske šume u kojima je ova ptica živjela, na njezino su izumiranje utjecali faktori poput porasta broja komaraca koji su prenosili pogubne ptičje viruse na Havajima.

Snimku posljednjeg ikad opaženog primjerka kauaʻi ʻōʻō ptice načinio je 1987. godine biolog David Boynton.

***

Preporučeni tekst: Što se dobije kad se uspori snimljeni pjev cvrčaka? Nešto van ovoga svijeta!

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *