Što se dobije kad se uspori snimljeni pjev cvrčaka? Nešto van ovoga svijeta!

Priroda uvijek pronalazi način da nas iznova oduševi. Njezine zalihe sklada i nepatvorene ljepote naoko su neiscrpne. Stoga nije ni čudo da toliki broj ljudi vjeruje da “prirodni dizajn” ne može ni u kojem slučaju biti nasumičan, već iza njega vide kozmičku svijest na djelu.

No, bez obzira na to jeste li religiozni ili ne, svakako bih vam preporučio da poslušate audio snimku o kojoj vam danas želim napisati nekoliko riječi. Nadam se da ćete, baš poput mene, zaključiti da ljepši i skladniji zvuk niste čuli već dugo vremena.

Pjev cvrčaka 2
Foto: Max Pixel
“Božji zbor cvrčaka”

Snimka o kojoj govorim nosi naziv God’s Cricket Choir (“Božji zbor cvrčaka”), a nastala je još 1992. godine, otkad ne prestaje oduševljavati ljude diljem svijeta. Snimku je načinio čovjek po imenu Jim Wilson, i to tako što je u prirodi zabilježio zvuk glasanja cvrčaka a zatim snimku usporio tako što je usporedio prosječni životni vijek cvrčka s prosječnim životnim vijekom čovjeka, i zatim trajanje snimke cvrčaka uskladio s “ljudskim protokom vremena”.

I, što je Jim Wilson dobio ovakvim naoko nasumičnim projektom? Zvuk nevjerojatne ljepote i sklada!

Audio snimka nadrealne ljepote

Naime, usporeno zujanje cvrčaka na Wilsonovoj snimci zvuči doslovno kao harmoničan pjev nekog crkvenoga zbora. Ne vjerujete? Poslušajte snimku sami!

Snimka je danas dostupna na YouTube kanalu Soulseekers Worldwide. U njihovom videu navodi se kako Wilsonova snimka cvrčaka nije ni na koji način digitalno izmijenjena, te nikakvi efekti nisu dodani na originalni audio zapis, već je on samo usporen i za usporedbu namontiran preko iste snimke cvrčaka reproducirane u normalnom tempu.

Na dobivenoj audio snimci tako istovremeno možete čuti klasično glasanje cvrčaka u prvom planu, dok se u pozadini pomalja gotovo nadrealni zvuk njihove usporene pjesme koja zvuči poput crkvenog napjeva.

Odložimo na trenutak metafizičke rasprave na stranu i jednostavno zajedno uživajmo u ovom čudu prirode, ok?

***

Preporučeni tekst: 16 fascinantnih činjenica o biljkama mesožderkama

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *