Pronađene kosti do sad nepoznate vrste gigantskih dinosaura!

Ako ste još od malih nogu, nakon gledanja filmskih uspješnica poput nezaboravnog Jurskog parka, jednostavno zaluđeni dinosaurima, današnja vijest će vas definitivno zanimati. Radi se o tome da su znanstvenici nedavno pronašli kosti najstarijeg gigantskog dinosaura – do sad nepoznate vrste!

Kosti ovog prastarog diva otkopane su u Argentini. Nova vrsta dinosaura nazvana je Ingentia prima, što na latinskome znači “Prvi div”. Znanstvenici su imali dobrih razloga za davanje tako spektakularnog imena novootkrivenoj vrsti jer su ustanovili da se radi o najstarijoj do sad poznatoj podvrsti gigantskih sauropoda.

Ingentia prima
Foto: Facebook/Dinosaurs and other Prehistoric Life

Podsjetimo, sauropodi su bili najveće kopnene životinje u povijesti Zemlje, a do sad se mislili da su se prvi od ovih divova pojavili u kasnom periodu razdoblja Trijas . Poznato je mnogo vrsta sauropoda, a najpoznatiji od njih jest vjerojatno, zahvaljujući raznim filmovima, vrsta dinosaura zvana Diplodocus, koja se odlikovala vrlo dugačkim vratom i repom, te četirima stožastim nogama.

E sad, nova dinosaurska podvrsta, spomenuta Ingentia prima, izgleda da je bila i mnogo starija od do sad poznatih primjeraka divovskih dinosaura poput sauropoda. Pretpostavlja se da pronađeni fosili potječu iz razdoblja od prije 210 milijuna godina, a otkriveni dinosauri vjerojatno su težili desetak tona svaki, te dosezali tjelesnu dužinu od oko 10 metara. Kao i ostali gigantski dinosauri ovog tipa, i “Prvi divovi” bili su biljožderi.

Nove spoznaje o razvoju dinosaurskih vrsta

Ingentia prima 2
Foto: Facebook/Paleontology

Do sad se smatralo da tako rano u povijesti razvoja dinosaurskih vrsta na zemlji još nije bilo gigantskih dinosaura (prvi giganti su se datirali na starost od oko 190 milijuna godina), no ovaj pronalazak modificira naše znanje o razvoju i prvoj pojavi pojedinih tipova dinosaura. Uz to, u svjetlu ovog otkrića, moguće je da su postojale i starije i/ili veće vrste dinosaura na čije ostatke do sad jednostavno nismo naišli.

 

Dinosaur vrste Ingentia prima, do sad je zaključeno, imao je pluća slična ptičjima u koje je pohranjivao velike količine kisika, što mu je omogućavalo rashlađivanje njegove ogromne tjelesine. Uz to, zanimljivo je i da je ova podvrsta, izgleda, dosezala svoju punu veličinu netipično rastući tijekom nekoliko razdoblja ubrzanog tjelesnog razvitka, umjesto da do kraja narastu “odjednom”.

Tko zna kakve još pretpovijesne tajne krije zemlja pod našim nogama, no prilikom ovakvih otkrića teško je ne pobuditi bar nekakav interes i u onih ljudi koje inače baš zaboli neka stvar za znanost. To je posebna moć dinosaura. 🙂

***

Preporučeni tekst: Prapovijesni oceani nisu bili plave boje!

Geek stuff, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *