Omiljeni crtić “He-Man i Gospodari svemira” nakon 35 godina napokon dobiva nove nastavke!

Ako ste odrastali u 80-im i 90-im godinama prošloga stoljeća, tada se garantirano sjećate crtića He-Man i Gospodari svemira. Crtići, stripovi i akcijske figurice s likom mišićavog i čarobnim mačem oboružanog He-Mana tih su dana bili silno popularni, čega se sjećam i osobno. Zato, ako ste nekad bili ljubitelj ove crtane snage, možda će vam, kao i meni, biti drago doznati da se nakon čak 35 godina planira snimanje novih epizoda.

Najbolje od svega je to što se ne radi o još jednom nepotrebnom remakeu starog klasika, već o potpuno novim epizodama koje će se radnjom direktno nastavljati na originalnu crtanu seriju.

Što do sad znamo o novom crtiću o He-Manu?

Uz to, ove će epizode producirati poznati holivudski filmaš Kevin Smith (najpoznatiji po otkačenim filmskim uracima kao što su Trgovci 1 i 2, Jay i Silent Bob te Dogma). Smith je i sam veliki ljubitelj originalnog crtića o He-Manu, što ga čini dosta dobrim izborom za voditelja ovog projekta.

Nove epizode crtića rade se prema narudžbi internetske streaming tvrtke Netflix, a na njima će se raditi u studijima kompanije Powerhouse Animation. Uz Kevina Smitha u ulozi izvršnog producenta, producentsku palicu preuzet će i Rob David, predsjednik Mattel TV-a. S obzirom na to da je Rob David već radio na uspješnom digitalnom stripu He-Man: The Eternity War (2014-2016), i s obzirom na to da je lik He-Mana u 80-ima osmislila upravo tvrtka Mattel, dobro je znati da će na ovom projektu biti zaposleni ljudi koji doista imaju neke veze sa samom franšizom.

Neka od imena scenarista koji će raditi na novim epizodama He-Mana uključuju ljude iskusne u žanru superherojskih i fantasy ostvarenja, poput Erica Carrascoa (koji je radio na filmu Supergirl), Tima Sheridana (radio na crtiću Reign of the Supermen), Diye Mishre (radila na RPG kartaškoj igri Magic the Gathering) i Marca Bernardina (radio na filmu Alphas).

Bombastična obećanja Kevina Smitha

Novi crtić o mišićavom ratniku s Eternije zvat će se Masters of the Universe: Revelation (u prijevodu: Gospodari svemira: Otkrivenje). Kevin Smith je nedavno na konvenciji Powercon najavio ovu novu sezonu kultnog crtanog filma kao direktni nastavak na originalnu crtanu seriju koja se prvotno emitirala od 1983. do 1985. godine. Ovo znači da ćemo se u novoj seriji sresti s dobro nam poznatim likovima poput Orka, Skeletora, tigra Straška i drugih.

Uz to, Smith je tom prilikom podosta bombastično obećao da će novi crtić uključivati neke od najkul dizajniranih likova u dosadašnjem serijalu, da će se serijal usredotočiti na potencijalno završni obračun između He-Mana i Skeletora, te da će ovaj projekt biti nešto što je svaki obožavatelj originalnog crtića priželjkivao vidjeti kao klinac.

Začetak franšize o He-Manu

Sad, zašto je važno to što je Smith eksplicitno istaknuo da će Masters of the Universe: Revelation biti direktni nastavak na crtane epizode iz crtića koji se prvotno emitirao od 1983. do 1985. godine? Bacimo brzinski pogled na povijest ove franšize i stvari će postati jasne same od sebe.

Akcijsku figuricu He-Mana osmislila je kompanija Mattel, a ova igračka tek je naknadno dobila pozadinsku priču u formi crtića i stripova. Time je He-Man postao jedan od prvih serijala za djecu rađenih prema igrački (i danas je uobičajenije da prvo izađe crtić, a tek onda linija igračaka). Zbog ove je činjenice crtić He-Man po svom emitiranju okružila svojevrsna kontroverzija, jer su neki crtani film protumačili tek kao dugometražnu TV reklamu za dječje igračke. Uz to, jednako je kontroverzno bilo i to što je He-Man bio svojevrsni “Conan za djecu”, te je u vrijeme velikih restrikcija u svijetu crtića mišićavi He-Man postao jedan od prvih junaka koji se doslovce tukao sa svojim protivnicima (iako se nasilje u samom crtiću uglavnom svodi na hrvanje, no u ono vrijeme i to je diglo prašinu).

Nakon što su prikazane originalne dvije sezone crtića (1983.-1985.), za njima je uslijedila i serija stripova o He-Manu, a ovaj je superjunak postao pop-kulturni fenomen za djecu diljem svijeta, pa tako i u Jugoslaviji. Zbog toga je, dakako, već bilo pokušaja uskrsavanja popularnog crtića novim epizodama.

Zastranjenja od originalnog koncepta

Tako je crtić prvo dobio svojevrsnu spinoff seriju She-Ra, koja se usredotočila na He-Manovu sestru. No, He-Man se osobno vratio na TV 1990. godine u novoj seriji po nazivu The New Adventures of He-Man. Problem je bio u tome što je vizualno i konceptualno novi He-Man doživio toliko radikalne promjene da je bio praktički neprepoznatljiv obožavateljima originalne serije. Novi pokušaj, crtana serija He-Man and the Masters of the Universe iz 2002. godine, bila je nešto bliža originalnoj seriji, no i dalje je izazvala mlaku reakciju nekadašnjih fanova.

Svemu ovome pridodajte i grozomornu filmsku adaptaciju He-Mana iz 1987. godine, kao i nebrojene nastavke raznih stripova o ovom superjunaku, i uvidjet ćete da se franšiza svakom novom inkarnacijom polako ali neumoljivo otuđivala od vlastitih obožavatelja. Najava Kevina Smitha o direktnom nastavku novog crtića na originalnu seriju time znači obećanje povratka originalnom stilu, likovima i radnji.

Završne opaske – Heavy metal He-Man?!

Da li će Smithov He-Man doista ispuniti očekivanja izvornih obožavatelja preostaje tek za vidjeti. Projekt je za sad tek u začetku te još nije poznat nikakav datum izlaska nove crtane serije na tržište. Međutim, već nekoliko godina se šuška o remakeu filma o He-Manu, koji bi se u kinima, prema najnovijim informacijama, trebao pojaviti 2021. godine. Za sad je film već uspio izazvati negodovanje fanova odabirom dosta nemišićave tinejdžerske glumačke zvijezde Noaha Centinea za tumačenje uloge He-Mana, no krajnji projekt tek treba pokazati svoje pravo lice, pa i na tom frontu preporučujem strpljenje.

Što se tiče još informacija o novom crtanom filmu, za sad je na internetu osvanuo tek prvi službeni poster koji prikazuje dvorac Sivu lubanju i He-Manov čarobni mač, a vizualni stil plakata dosta je mračniji od vizualnog stila originalnog crtića. Ovaj poster čak pomalo vuče na naslovnicu kakvog heavy metal albuma.

Ovo može značiti novo zastranjenje, ali jednako tako i konačno uvođenje prave akcije, jeze i napetosti u dobro poznati crtić koji je izvorno i bio zamišljen kao crtić koji se usredotočuje na tabačinu protiv grotesknih čudovišta, no morao je svoje ideje nesumnjivo podosta razblažiti kako bi se uklopio u okvire prihvatljivog kad se radilo o industriji crtanih filmova u 80-im godinama. Živi bili pa vidjeli.

***

Preporučeni tekst: Na netu osvanuo prvi trailer za najočekivaniji horor godine, “It: Chapter 2”

Boemski kutak, Film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.