Hubble snimio predivne fotke Saturnove polarne svjetlosti

Moćni svemirski teleskop Hubble ponovno nam omogućuje jedinstveni uvid u tajne svemira koji nas okružuje. Tako su od nedavno u javnosti dostupne fotke na kojima je zabilježena Saturnova polarna svjetlost. Ovaj svijetleći krug na polu divovskoga planeta čini da cijeli planet izgleda poput kakve velike pikule!

Polarnu svjetlost (lat. aurora borealis) prvenstveno vežemo uz polarne predjele našeg planeta Zemlje. Kod nas, polarna svjetlost se manifestira u obliku čarobnih vizualnih efekata nalik na obojeni svjetlosni zastor na polarnome nebu.

Ovaj efekt kod nas nastaje prilikom interakcije solarnih vjetrova s električno nabijenim česticama (protonima i neutronima) u našoj magnetosferi. Električno nabijene čestice zatim padaju u zemljinu ionosferu, pritom prateći uzorke zemljinih magnetnih silnica, da bi se u području iznad Zemljinoga pola sudarile s česticama kisika i nitrogena, pri čemu nastaje dobro nam poznati očaravajući efekt plešućih svjetala na nebu, prenosi Science Alert.

Saturnova aurora 2
Foto: Facebook/SETI Institute

Na Saturnu također dolazi do efekta sličnog našoj polarnoj svjetlosti. Međutim, iako za njega znamo i možemo ga promatrati putem teleskopa Hubble, još nismo sigurni na koji način polarna svjetlost na Saturnu točno nastaje. Osim na Saturnu, ova je pojava uočljiva i na ostalim plinovitim planetima Sunčevoga sustava – na Jupiteru, Uranu i Neptunu.

Saturnova aurora 3
Foto: Facebook/Friends of NASA

Iako se pretpostavlja da polarna svjetlost na Saturnu ima neke veze sa Saturnovim polarnim vjetrovima, još nam nije moguće objasniti cijeli proces njezina oblikovanja i nastanka. Štoviše, izgleda da su dijelovi Saturnovog nepravilnog uzorka polarne svjetlosti nastali zbog polarnih vjetrova, a drugi zbog nekog još neidentificiranoga uzroka.

Saturnova polarna svjetlost jedinstvena je još po nečemu. Zemljinu, Jupiterovu, Uranovu i Neptunovu polarnu svjetlost moguće je uočiti golim okom (tj. dovoljno jakim teleskopom), no Saturnova aurora vidljiva je samo prilikom promatranja pod ultraljubičastim filterom, jer ju uzrokuju primarno atomi hidrogena.

Saturnova aurora 4
Foto: Facebook/MotionSicness

Pretpostavlja se da na Saturnovu auroru dodatno utječe i brža rotacija velikoga planeta na kojemu dan traje svega 11 sati.

Saturnova polarna svjetlost najintenzivnija je u zoru te u sumrak. Uzorak njegove aurore snimljen iz svemira jasno pokazuje njezin nepravilan oblik, što može ukazivati na određene nepravilnosti u Saturnovom magnetnom polju.

***

Preporučeni tekst: Ipak smo sami u svemiru?! Odlučite se više!

Geek stuff, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *