Evo što bi vam se dogodilo da dugoročno jedete samo krumpir

S obzirom na to da živimo u ovoj krasnoj, maloj banana-državici na brdovitom Balkanu, možda ste se ponekad, baš poput mene, zapitali na čemu biste mogli preživjeti u slučaju da ostanete bez posla i bez novaca. Čime biste se, primjerice, mogli prehraniti da ne umrete od gladi? Koja je namirnica dovoljno jeftina i dovoljno zasitna da biste na njoj mogli živjeti danima za svega par kuna?

Logičan izbor za većinu ljudi u ovom hipotetskom scenariju bio bi vjerojatno krumpir. Ova simpatična podzemna kvrga ne samo da se prodaje za svega par kuna po kilogramu, već je i pristojan izvor kalorija. Stoga ćemo danas zajedno istražiti biste li mogli mjesecima jesti samo krumpir, i kako bi to utjecalo na vaše zdravlje.

 

Krumpir na lopate, sve dok vam se ne smuči

Prvo i osnovno: biste li na isključivo krumpirskoj prehrani bili pothranjeni? Ne biste, ali pod uvjetom da si možete priuštiti oko 3 kile krumpira dnevno! Sto grama krumpira sadrži oko 77 kalorija, a prosječnom je čovjeku potreban dnevni unos od oko 2000-2500 kalorija da ne bi bio pothranjen. Kad biste dnevno mogli pojesti oko 3 kile krumpira, u sebe biste unijeli pristojnih 2310 kalorija.

Foto: Pixabay

Ako biste prakticirali izjedanje isključivo krumpira u nekom kraćem periodu (nekoliko dana, možda čak i par tjedana), vjerojatno biste prošli bez dugoročnih posljedica po zdravlje. Štoviše, dogodile bi vam se i neke pozitivne promjene. Primjerice, izgubili biste višak kilograma, te rasteretili organizam od opasnog kolesterola. Osim toga, neke studije pokazale su da krumpir pozitivno djeluje na smanjenje rizika od dijabetesa.

Ali, biste li na tako jednoličnoj prehrani imali ikakvih zdravstvenih posljedica?

Definitivno. I one ne bi bile nimalo ugodne ni bezazlene.

 

Ne pokušavajte ovo kod kuće! Hranite se raznoliko!

Foto: Wikipedia

Opće zdravstveno stanje počelo bi vam se uskoro urušavati. Harvardski znanstvenik Vasanti Malik za portal digg.com prodiskutirao je upravo o najizglednijim posljedicama dugoročne prehrane bazirane isključivo na krumpiru.

Prema njemu, prvo biste primijetili da vam se kosa i nokti stanjuju te postaju lomljivi. To bi vam se počelo događati zbog nedovoljnog unosa proteina u organizam. Jedući 3 kilograma krumpira dnevno u sebe biste unijeli oko 60 grama proteina, što je samo 2/3 ukupne količine proteina koja je svakodnevno potrebna vašem organizmu. Druga posljedica manjka proteina bilo bi slabljenje vašeg imunološkog sustava, što bi za vas značilo da biste bili češće bolesni, te podložni raznim infekcijama.

Zatim, u velike biste probleme upali i zbog pomanjkanja tzv. esencijalnih masnih kiselina koje su, među ostalim, ključne za pravilno lučenje hormona u tijelu. Zbog toga biste počeli osjećati vrtoglavicu, a vaše bi se raspoloženje počelo često i nepredvidljivo mijenjati. Također biste patili i od neugodnih kožnih osipa.

Foto: PxHere

Krumpir je također veoma slab izvor masnoća. Iako biste zbog toga izgubili na težini, vaše tijelo ne bi bilo u stanju dobiti neke od ključnih vitamina koji se razgrađuju pomoću masti, poput vitamina A, D, E i K. Posljedice nedostatka ovih vitamina uključuju lošiji vid, rizik od sljepoće, lomljive kosti, konstantan osjećaj slabosti, glavobolje i vrtoglavice, veću podložnost masnicama i ozljedama te teže zaustavljiva i obilna krvarenja.

Uz sve nabrojano, vašem bi organizmu, kao šećer za kraj, ponestalo i željeza, cinka te vlakana.

Zato, da se vratimo našem hipotetskom pitanju: “Biste li u Hrvatskoj kao socijalni slučaj mogli preživjeti jedući isključivo krumpire?” Na kratke staze – da, mogli biste. No, na duge staze, to bi vas vjerojatno dotuklo. Stoga ne pokušavajte ovakve “dijetne eksperimente” nego jedite raznoliko koliko god vam to vaš novčanik dopušta.

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *