Bacite pogled na listu najljepših minerala i kristala na svijetu!

Ako me već neko vrijeme čitate na Kurzivu, tada znate da volim liste. A za danas sam nam pripremio jednu posebnu listu koja je prava vizualna poslastica. Tako ćemo ove hladne subote baciti oko na neke od najljepših minerala i dragog kamenja na svijetu.

No, da ova lista ne bude posve bazirana na “lijepim slikicama”, uz svaku ću nabrojanu vrstu minerala i kristala navesti i neke njihove zanimljive osobine, posebice ako se uz njih vežu razna “magična svojstva”. Zašto? Ne zato što osobno vjerujem u čarobna svojstva kamenja, već zato što smatram poprilično poetskim što su naši predaci ovim mineralima i kristalima spektakularnih oblika pripisivali neka osebujne nadnaravne osobine koje su najčešće bile, vidjet ćemo, bazirane na izgledu samih minerala.

Inače, ako ste se ikad pitali koja je razlika između minerala i kristala, odgovor je da su atomi koji tvore kristale pravilnije geometrijski raspoređeni, što utječe i na izraženo pravilan geometrijski izgled kristala. Minerali, s druge strane, iako vrlo slični kemijskim sastavom, imaju nešto nepravilniju i manje geometrijsku strukturu. Drugim riječima, i kristali su također minerali, samo su to oni minerali pravilnije geometrijske strukture.

1. Ametist

Ametist
Foto: Flickr

Počnimo s jednim spektakularnim klasikom. Ametist je mineral prepoznatljive ljubičaste boje. Izgleda gotovo jestivo, poput džema od kakvih bobica, ne mislite li? Pa ipak, radi se o mineralu cijenjenom još od drevnih vremena. Njegov naziv, doslovno preveden sa starog grčkog, znači “ne-pijan”. To je zato što su Grci vjerovali da ovaj mineral ima sposobnost očuvati njegovog nositelja od pijanstva. Možda ovo vjerovanje ima neke veze s njegovom pomalo “grožđanom” ljubičastom bojom koja podsjeća na crno vino? Možemo nagađati.

2. Bizmut

Bizmut
Foto: Flickr

Izgled ovog ludog kristala podsjeća na nekakav vanzemaljski mikročip ispao iz kakvog SF filma, no radi se o prirodnoj kristalnoj strukturi. Radi se o kemijskom elementu koji se svrstava među metale, a njegovi mnogostruki pravilno četvrtasti bridovi prelijevaju se u nijansama mnogih boja. Koristi se u građevini, farmaciji i kozmetici. U ezoteriji, vjeruje se da bizmut ima sposobnost pomaganja u postizanju cilja ili promjene, te se smatra energetski potentnim. Također se smatra korisnim pri astralnim putovanjima.

3. Skolecit

Skolecit
Foto: Wikipedia

Ovaj najčešće bijeli mineral ima jedinstvenu izduženu “igličastu” strukturu tako da njegove nakupine tvore nevjerojatne “dlakave” uzorke. Njegov naziv na grčkom znači nešto poput “glista”. Neiznenađujuće, pripisuju mu se ezoterična svojstva poput prikupljanja i unutarnjeg usmjeravanja energije, pa se tako vjeruje da pruža osjećaj odmornosti, utjehe i slično.

4. Krokoit

Krokoit
Foto: Wikipedia

Krokoit je još jedan nadrealno igličasti mineral izraženo narandžaste boje. Relativno je rijedak u prirodi, a može biti i toksičan za ljude. Vjeruje se da pobuđuje strast i kreativnost, moguće zbog dinamičnih asocijacija koje izazivaju njegov oblik i boja.

5. Rodokrozit

Rodokrocit
Foto: Wikimedia Commons

Ovaj mineral odlikuje se nježnim nijansama crvenkaste i ružičaste boje. U industriji se rabi pri izradi raznih aluminijskih legura, a koristi se i u dekorativne svrhe iako ga je ponešto teško pravilno oblikovati zbog njegove velike mekoće. Grci i Inke ovaj su mineral od milja nazivali “ružom”, pa mu se pripisuju odgovarajuće karakteristike utjecanja na emocije, smirivanja strasti i ljubomore, opuštanja i slično.

6. Vanadinit

Vanadinit
Foto: Wikimedia Commons

Ovo je vrsta fosfornog kristala koji tvori vrlo zanimljive geometrijske formacije u obliku pravilnih crvenkastih kvadrata raznih veličina. U industriji se iz njega izvlače kemijski elementi vanadij i olovo. Vjeruje se da “prizemljuje” dušu u tijelo te pomaže ljudima da se bolje osjećaju o vlastitome tijelu (što je zanimljivo usporediti sa sleng izrazom američkih hipija, gdje “square” (tj. “kvadrat”) označava osobu koja je prilagođena društvu i uklapa se u norme). Također, vjeruje se da pomaže u koncentraciji i usmjeravanju misli.

7. Turmalin

Turmelin
Foto: Wikimedia Commons

Ovo je poludragi kamen koji dolazi u mnogo oblika i boja. Njegova struktura može varirati od štapićaste do klasično mineralne, a boje mu variraju od tirkizno zelene do ružičaste. Zbog svoga sastava izrazito je magnetski osjetljiv. Vjeruje se da pobuđuje emocije, uklanja emotivne blokade i pomaže u stabilizaciji osjećaja, te da pospješuje plodnost i rad krvotoka.

8. Opal

Opal
Foto: Wikipedia

Ovo je mineral silicijevog oksida. Može izgledati kao kamen koji se nadrealno prelijeva u svim duginim bojama. Može biti proziran ili mliječan. U ezoteriji ga se povezuje s misticizmom, buđenjem više svijesti te kreativnosti, te pojačava i reflektira osobine i emocije nositelja. Razlikujemo više vrsta opala koje se razlikuju prema dominantnim bojama.

***

Preporučeni tekst: Galerija nekih od najljepših vrsta ptica koje je moguće vidjeti i u Hrvatskoj

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.