Stanovnici Kazahstana bijesni zbog kipa divovske vjeverice

Nedavno se u Kazahstanu podigla golema prašina zbog, ni manje ni više, nego kipa divovske vjeverice. Doznajte što se krije iza ove bizarne pričice.

Stvar je u ovome: ova kičasta, suluda, pretjerana i pomalo čak i simpatična skulptura dignula je kazahstansku javnost na noge kad je građanstvo doznalo da je ovaj golemi i skupi umjetnički eksces djelomično bio plaćen iz džepa samih građana!

Kip vjeverice 2
Foto: Instagram/artenergykz

Ovaj nimalo jeftini umjetnički izložak pojavio se u sklopu umjetničkog festivala Art Energy, održanog u najvećem gradu Kazahstana, Almatiju. Visok je oko 12 metara i načinjen od 7 tona čelika preko kojih je prebačen pokrov od slame i drveta. Procjenjuje se da je koštao oko 67 000 američkih dolara.

Ovaj ekscesni umjetnički izložak izradio je britanski umjetnik Alex Rinsler u suradnji s južnoafričkim kiparom Mariusom Jansenom van Vuurenom. Prema Rinsleru, divovska vjeverica trebala bi predstavljati duh radišnih građana Kazahstana nesigurne egzistencije. Osim toga, Rinsler je želio skrenuti i pažnju javnosti na vjeverice kao “sugrađane” ljudi u urbanim prostorima.

Kip vjeverice 3
Foto: Instagram/artenergykz

Međutim, veliki dio kazahstanske javnosti osudio je trošenje poreznoga novca na postavljanje kičastoga kipa koji je, uz to, i lako zapaljiv. Rinsleru ovo, inače, nije prvi životinjski kip ovih dimenzija i tehnike izrade – već ih je nekoliko postavio u raznim državama, pritom obavezno namirujući troškove iz fondova koje pune sami građani.

S obzirom na to da i mi Hrvati imamo nekih iskustava s trošenjem javnog novca na teški kič kojim se, bez suglasnosti samih građana, “ukrašavaju” javni prostori nekih naših gradova, u pravoj smo poziciji za suosjećanje s građanima Almatija.

***

Preporučeni tekst: Ludi ruski slikar predočio kako bi izgledao svijet u kojem dominiraju mačke!

Bizarno, Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *