Priroda je istovremeno i predivna i jeziva. Upoznajte dlakavu žabu s kandžama od vlastitih kostiju!

Priroda istovremeno posjeduje sposobnost očaravanja svojom ljepotom, kao i sposobnost leđenja krvnih žila pri upoznavanju jezivih biljnih i životinjskih oblika koje je iznjedrila. Danas bih vam ukratko želio predstaviti jednu vrlo egzotičnu životinjsku vrstu koja bi vas se istovremeno mogla dojmiti na oba navedena načina, ovisno o tome koliko ste travarica potegnuli od jutra pa do sada. 😀

“Protagonist” naše današnje pričice iz životinjskoga svijeta poznat je pod nekoliko različitih imena. Neki su ovoj životinjici nadjenuli živopisno ime “Wolverine-žaba”, drugi ju pak zovu “horor-žaba”, a treći jednostavno “dlakava žaba”. Službeno latinsko ime ove vrste glasi Trichobatrachus robustus, autohtona je na području centralne Afrike.

Ono po čemu je ova vrsta žabica posebna jesu njezine karakteristike posjedovanja “dlaka” i opakih kandži koje horor-žabe mogu izbaciti iz vlastitih nožnih prstiju.

Dlakava žaba 1
Foto: Wikimedia Commons
Posve unikatna vrsta “dlakavih” žaba

Dlakave žabe nisu velike – u prosjeku narastu do dužine od 11 centimetara. Mužjaci su krupniji od ženki, a njihova upadljiva fizička posebitost (koja je cijeloj vrsti i priskrbila reputaciju) jesu bedra i bokovi prekriveni “dlakama”. Međutim, ne radi se o pravim dlakama, nego o nečem još i zanimljivijem.

Iako ovi organi podsjećaju na dlačice, to su zapravo izdužene bradavičaste kožne izbočine ispunjene krvnim žilicama, a pretpostavlja se da im služe za apsorpciju dodatne količine kisika kroz kožu zbog povećanja ukupne površine same kože. Ovo je za njih korisno jer mužjaci nakon parenja, s jajima koje je snesla ženka, ostaju ispod površine vode na duže vremenske periode, iako se radi o vrsti kopnenih žaba.

Međutim, vizualni “dlakavi” dojam koji ove žabe ostavljaju nisu ni izbliza njihova najčudnija fizička karakteristika.

Dlakava žaba 2
Foto: Wikipedia
Opake kukaste kandže načinjene od vlastitih slomljenih kostiju! :O

Dlakave žabe posjeduju i kukaste kandže nalik mačjim kandžama, koje mogu prema potrebi izbacivati iz prstiju na stražnjim nogama (vjerojatno se zato netko sjetio ovim životinjama dati nadimak “Wolverine-frogs”). No, pazite sad ovo – njihove kandže nisu načinjene od keratina, kao kod većine drugih životinja, već od kostiju koje ova vrsta žaba upravo za ovo svrhu svjesno “lomi” unutar vlastitoga tijeka – da bi se kandže kasnije, u slučaju opasnosti, mogle probiti van iz njihovih nogu, prethodno probušivši kožu životinjinih nožnih prstiju.

Ovakva vrsta kandži načinjenih od čistih, nezaštićenih kostiju, kao i način njihovog izbacivanja iz tijela probijanjem kože prstiju potpuno su jedinstveni u svijetu kralježnjaka.

Dlakava žaba 3
Foto: Wikimedia Commons
Luda priroda

Iako ove žabe još nisu dovoljno istražene, znanstvenici pretpostavljaju da se njihove kandže, iako nisu vezane za kakav konkretan mišić za uvlačenje, mogu ponovno “spontano” uvući u tijelo žabe nakon općeg opuštanja mišića u žabinom stopalu, a rane koje je prouzrokovalo njihovo izbacivanje vjerojatno uspješno zacjeljuju.

Dlakave žabe također imaju i usta puna malih zubića jer su mesožderke i hrane se manjim kukcima poput paukova, skakavaca, pužića, mušica i slično.

U afričkoj državi Kamerun ove se žabe jedu, a lovci ih obično love kopljima upravo kako bi izbjegli njihove nezgodne “mačje” kandže. Vjeruje se i da jedenje ovih žaba može bračnom paru pomoći dobiti dijete.

***

Preporučeni tekst: Stvarnost, a ne bajka: jezero koje pretvara životinjske ostatke u kamen!

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.