Podučite klince o smrti pomoću… grobova, krematorija i leševa od Lego kockica?

Svako malo na netu naiđem na nekakvu informaciju koja se na prvu loptu čini toliko neutemeljenom u stvarnosti i toliko malo vjerojatnom da, pokušavajući je pretočiti u vlastiti informativni tekstić, najveći dio vremena izgubim pokušavajući doznati radi li se o nečemu što se doista dogodilo ili je jednostavno riječ o internetskoj satiri. Današnji tekst upravo je ovakvog tipa. 😀

Morbidna edukacija – dobra ideja? Idk

Naime, na webu ovih dana kruži vijest o tome kako je jedan pogrebni muzej odlučio u prodaju pustiti vlastite dizajnerske setove Lego kockica koje prikazuju procese pokapanja, spaljivanja i oplakivanja mrtvaca, a sve to kako bi podučili djecu o neminovnoj ljudskoj smrtnosti i tuzi koju ona podrazumijeva.

Čekaj malo – kaj?

Institucija koja je došla na ovu podosta nekonvencionalnu ideju je pogrebni muzej Bestattungsmuseum u Beču, koji funkcionira u sklopu najvećeg bečkog gradskog groblja. Glavno bečko gradsko groblje zove se Wiener Zentralfriedhof, te slovi kao jedno od najvećih groblja na svijetu. Proteže se na 2,4 četvorna kilometra na kojima je podignuto preko 330.000 grobova.

Tako se uprava ovog pogrebnog muzeja odlučila, s obzirom na veliki broj posjetitelja koji svakodnevno prođu kroz njihov prostor, ponuditi i neki sadržaj koji bi istovremeno bio interesantan i edukativan klincima koji obilaze grobove svojih najmilijih, te su odlučili proizvesti nekoliko vlastitih Lego setova s temom smrti i pogreba, napravljenih prema njihovoj posebnoj narudžbi.

Grobovi, kosturi, uplakana rodbina i leševi

Gledajte, razumijem da je namjera iza ovog projekta vjerojatno bila dobra, ok? Kao, podučimo djecu na obziran i suptilan način o neminovnoj ljudskoj smrtnosti. Štoviše, uprava pogrebnog muzeja je, prije realizacije ovog projekta navodno kontaktirala i Bečko udruženje psihoterapeuta (Wiener Landesverband für Psychotherapie) kako bi s njima provjerili je li njihova ideja potencijalno štetna ili korisna po djecu. No, kad pogledam finalni proizvod, jednostavno ne mogu a da se ironično ne upitam je li on doista imalo suptilan ili obziran.

Tri custom made Lego seta pogrebnog muzeja u Beču tako prikazuju krematorij za spaljivanje leševa (plamen, lijes, urna i ljutiti bauštelac uključeni), zatim svježe iskopan grob, bager i lijes, te čak i set figurica koji predstavljaju kosture, “svježe” pokojnike i članove tugujuće rodbine na sprovodu.

Posebno su jezive same figurice, jer Lego leševi nose jezive osmijehe preko svojih trulih faca, a iz nekog razloga izgledaju i kao da su im zašivena usta. Tako članovi tugujuće rodbine na priloženoj fotografiji proizvoda meni osobno manje izgledaju kao da tuguju, a više kao da vrište od straha pred navalom zombija. Da sam kao klinac imao ovakav Lego set, nisam siguran bih li se izvukao bez barem nekoliko besanih noći.

Mrtvački Lego setovi po posebnoj narudžbi… Još malo pa nestalo?

Prve proizvode od Lego kockica muzej Bestattungsmuseum izradio je još 2016. godine. Radilo se o replikama povijesnih prijevoznih sredstava za potrebe sprovoda (kočija, vlak za prijevoz lijesova, pogrebni automobil). Na proširivanje svog asortimana morbidnih igračaka odlučili su se zbog navodnog interesa među njihovim posjetiteljima koji su željeli približiti svojim klincima škakljivu temu smrti.

Iako se ne radi o službenim setovima Lego kompanije, već o posebnim setovima od Lego kockica načinjenim isključivo za potrebe spomenutog bečkog pogrebnog muzeja, ipak ih je moguće nabaviti putem muzejskog web shopa. Figurice pokojnika i leševa tako koštaju 29,90 eura, pogrebna kočija 55,90 eura, krematorij 61,90 eura i svježe iskopani grob s bagerom i lijesom čak 89,90 eura.

Pa, ako mislite da je ovo prava stvar koju možete pokloniti vašim klincima za rođendan ili Božić – samo naprijed. Tko sam ja da vas sprječavam. 😀

***

Preporučeni tekst: Ljetna moda za vampire: od sad na plažu možete i u – lijesu!

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *