Najstarija zagrebačka ljekarna radi još od 14. stoljeća!

Reklo bi se da je danas sretan onaj tko kod nas pokrene biznis, a naredne godine još uvijek nije propao. No, da je nekad bilo drugačije, te da u našem gradu postoje i začudni izuzeci što se tiče vijeka trajanja biznisa i obrta, pokazat će se i kroz našu današnju priču o najstarijoj ljekarni u Zagrebu.

Ne biste vjerovali, ali ljekarna o kojoj govorimo najvjerojatnije radi još od 14. stoljeća, točnije, od 1355. godine! Ona nosi neobičan i živopisan naziv “K crnom orlu”, koji nas danas nužno ne podsjeća na dobro zdravlje već, prije bismo rekli, na lešinare. Samo ime dobila je vjerojatno po simbolu crnog orla na gradskoj fasadi, jer u ta vremena gradske kuće nisu bile označene brojevima već sličnim živopisnim simbolima na pročelju.

Ova se ljekarna nalazi na uglu Habdelićeve i Kamenite ulice, nedaleko od Kamenitih vrata. O njezinim počecima naslućujemo iz spisa nekadašnjeg Gradeca koji je vodio evidenciju o svojim obrtnicima, među koje su se u 14. stoljeću ubrajali i ljekari.

K crnom orlu 2
Foto: Wikimedia Commons

Prvi spomen zagrebačih ljekara 1355.

Prvi ljekarnici pojavili su se u Zagrebu možda i stoljeće-dva ranije, te okolo rasparčavali danas vrlo upitne ljekarije. No, prvi izravni spomen nekog zagrebačkog ljekarnika datira iz spomenute 1355. godine. O njemu doznajemo iz parničkoga spisa između ljekara Jakova i nekog zagrebačkog krznara. Iako se sama ljekarna “K crnom orlu” ne spominje u spisu, na temelju danas poznate dokumentacije pretpostavlja se da je spomenuti Jakov već onda “Orla” imao u posjedu.

Ovaj se ljekar i navodni prvi vlasnik ljekarne doselio Italije, skupa s ostalim doseljenicima iz Venecije, koji su dolazili i nastanjivali se u našim krajevima još od 13. stoljeća.

Koliko je Gradec u ono vrijeme bio napredniji od Kaptola govori i podatak da je Kaptol dobio svoju prvu ljekarnu cijela dva stoljeća kasnije.

Zeleni kriz
Foto: Wikimedia Commons

Jedan od vlasnika bio i potomak slavnog talijanskog književnika

Mnogo je nepoznanica vezano uz rad ove povijesne građevine. Tako i iz jednog povijesno važnog pisma doznajemo, iako i ponovno ne sa stopostotnom sigurnošću, da je u Zagreb 1399. godine doselio ljekar koji je bio praunukunuk jednog od najpoznatijih talijanskih književnika. Bio je to Niccolo Alighieri, praunuk Dantea Alighierija, i pretpostavlja se da je i on jedno vrijeme posjedovao “Orla”.

Prvi izravni spomen imena ljekarne

Prvi izravni spomen samog imena ljekarne datira iz 1425. godine, iz gradskog statuta s propisima o radu ljekarni. Tamo se navodi njezino ime, Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram.

K crnom orlu 1
Foto: Wikimedia Commons

Da li je najstarija zagrebačka ljekarna sva ova stoljeća radila bez prekida? Teško je reći. Postoje neki podaci prema kojima je na njezinome mjestu tijekom 17. i 18. stoljeća bila neka vrsta društvenoga okupljališta ili birtije, no nije sa sigurnošću moguće dokazati da ljekarna nije radila cijela dva stoljeća. Sama ljekarna nekoliko se puta tijekom stoljeća navodno otvarala i na novoj lokaciji, na Markovom trgu, pa se ponovno vraćala u prostor u blizini Kamenitih vrata.

Nekad i sad

Do 16. stoljeća vlasnici “Orla” uglavnom su bili stranci, a u 16. stoljeću ljekarna dobiva i prve domaće vlasnike. Danas je ljekarna “K crnom orlu” u vlasništvu Holdinga, i jedna je od trgovina Gradske ljekarne Zagreb.

***

Preporučeni tekst: Kakve veze kucanje o drvo ima s izbjegavanjem nesreće?

Jeste li znali?!, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.