Na ekranima uskoro “Strah i prezir”, nova serija o luđačkom životu Huntera Thompsona

Da, dobro ste pročitali. I ne, naslov nije clickbait. Zato, spasite iz zaborava svog ormara one stare sunčane naočale, šiltericu bez vrha, cigaršpic s kojim ste se oduvijek osjećali blesavo, stari revolver, bocu prijeratne žestice i ostale rekvizite potrebne za oživljavanje sjećanja na Huntera Stocktona Thompsona i njegov luđački život. Jer, Strah i prezir još se jednom vraća na ekrane, ovog puta u formatu nove biografske televizijske serije!

Gonzo novinarstvo – eksces, fantazija i subjektivnost

Za čitatelje koji eventualno ne znaju tko je bio Hunter Thompson, pokušat ću u svega nekoliko rečenica rekapitulirati njegov život i djelo. Thompson je bio američki novinar i pisac koji je stvarao pod utjecajem autora beat generacije i hippie pokreta. Poznat je kao utemeljitelj novinarskog stila poznatog pod nazivom gonzo novinarstvo. Ovaj se stil izvještavanja temelji gotovo isključivo na subjektivnom autorovom doživljaju stvarnosti, i ima mnogo manje veze sa samim novinarstvom nego li s eksperimentalnom književnom prozom.

Tako je Thompson tijekom svoje “novinarske” karijere znao pohađati razna poznata događanja, angažiran od strane nekog novinarskog lista koji bi očekivao faktičnu reportažu s mjesta događaja, no Hunter bi se tijekom svojih reporterskih ekskurzija obično napio i nadrogirao do ludila te ili u potpunosti propusti događanje koje je trebao opisati, ili bi na njemu nazočio toliko razvaljen da više nije znao što je stvarnost a što delirij. To je dovelo do toga da je Thompson u svojim “reportažama” jednostavno počeo izmišljati događaje ili pisati o vlastitim psihodeličnim delirijima, što naravno nije imalo apsolutno nikakve veze s temom koju je trebao obraditi, no njegovi su luđački prilozi postajali sve popularniji u listovima za urbanu i alternativnu mladež, pa su urednici bili prisiljeni tolerirati njegovo potpuno iskustvo profesionalnosti i radne etike te konstantne drogirane incidente. Tako je bilo rođeno gonzo novinarstvo.

Novinar kao životinja puštena s lanca

Thompson je tijekom svoga života stekao kultan status kao pisac, a njegova najpoznatija djela su gonzo knjige Hell’s Angels i Strah i prezir u Las Vegasu. U većini svojih gonzo uradaka, Thompson je opisivao vlastite divljačke i ilegalne avanture diljem Amerike, a publika je uživala u reportažama koje kao da je pisao potpuno lud čovjek koji si je toliko spržio mozak drogama da više nije bio u stanju razlikovati stvarnost od iluzije.

Thompsonovo životni stil postao je notoran kao i njegove knjige. Ovaj autor bio je poznat po tome što bi na dnevnoj bazi u sebe unosio tolike količine najraznolikije droge i alkohola da je pravo čudo što se nije predozirao 20 puta dnevno. Zatim bi u takvom stanju Thompson tumarao uokolo, sam ili sa svojim jednako sjebanim prijateljima, izazivajući kaos u gradu, radeći ekscese u javnosti, kradući i devastirajući hotelske sobe, pucajući iz revolvera i slično, a sve to u potpunoj psihodeličnoj psihozi.

Lik i djelo ovog najluđeg novinara u američkoj povijesti postao je poznat širokim masama 1998. godine, kad je Monty Pythonovac Terry Gilliam snimio film Strah i prezir u Las Vegasu prema Hunterovoj istoimenoj knjizi. Thompsona je u ovoj ekranizaciji ovjekovječio tada još mladi Johnny Depp, a njegovo oponašanje Thompsonovih vječno zbunjenih, psihotičnih i intoksiciranih tjelesnih gesti glumca prati sve otad, što je uočljivo čak i u Piratima s Kariba.

Strah i prezir u Las Vegasu – kultni film koji je načinio svjetske zvijezde i od Thompsona i od Deppa

Lik i djelo ovog najluđeg novinara u američkoj povijesti postao je poznat širokim masama 1998. godine, kad je Monty Pythonovac Terry Gilliam snimio film Strah i prezir u Las Vegasu prema Hunterovoj istoimenoj knjizi. Thompsona je u ovoj ekranizaciji ovjekovječio tada još mladi Johnny Depp, a njegovo oponašanje Thompsonovih vječno zbunjenih, psihotičnih i intoksiciranih tjelesnih gesti glumca prati sve otad, što je uočljivo čak i u Piratima s Kariba.

S obzirom na imidž koji si je Thompson tijekom godina bio izgradio, jedva da je čudno što je u međuvremenu postao prava popkulturna ikona, a njegovi su cvikeri, odrezana šilterica i cigaršpic postali univerzalno prepoznatljivi, dok Gilliamov suludi film i dan danas ima prave horde obožavatelja. Stoga je, posve očekivano, vijest o snimanju nove TV serije o Thompsonovom životu ovih dana odjeknula kao bomba na internetu.

Uskrsnuće Thompsona u “Strahu i preziru”, novoj biografskoj TV seriji

Do sad se ne zna mnogo informacija o novom TV projektu, već je vijest o snimanju TV serije puštena poput glasnog prdca u internetske kuloare – napravila je veliku buku, zasmrdila zrak, ali nije iza sebe ostavila konkretnog traga.

Jedini do sad poznati “tvrdi” podaci o ovom budućem projektu jesu ti da će seriju režirati američki scenarist i režiser Davey Holmes (najpoznatiji po uracima kao što su Get Shorty, Shameless, Pushing Daisies, In Treatment i Damages). U ostvarivanju ovog projekta trebao bi mu pomoći i scenarist Bob Nelson, kojem je scenarij filma Nebraska donio nominaciju za Oscara.

Serija, koja će nositi naslov Fear and Loathing, dogodit će se u okviru poznate televizijske produkcijske kuće MGM Television Group. Sudeći prema naslovu (izostavljanje dijela “u Las Vegasu”), serija bi trebala obuhvatiti veći vremenski period nego li poznati Gilliamov film te bazirati na nizu avantura, reportaža i ekscesa na kojima je Hunter Thompson izgradio svoju reputaciju.

Naravno, najvažnije pitanje u vezi ovog novog projekta još je uvijek otvoreno, jer ne zna se tko bi mogao glumiti legendarnog novinara. Više informacija o seriji očekuje se u doglednoj budućnosti. Čim uvrebam neki novi info na internetu, možete biti sigurni da ću vas obavijestiti.

Do tada, oboružajmo se zajedno strpljenjem i poslušajmo pjesmu Jefferson Airplanea s priloženog linka. Poznavatelji Deppovog filmskog portretiranja Thompsona sjetit će se zašto.

***

Preporučeni tekst: “Barfly” – film o životu najpijanijeg američkog pisca, Charlesa Bukowskog (prikaz)

Boemski kutak, Film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *