Googleove tipkovnice uvode sporazumijevanje Morseovom abecedom

Svi popularni tehnološki proizvodi na masovnome tržištu rađeni su kako bi odgovarali potrebama najtipičnijih korisnika. No, u praksi to vrlo često znači da osobe s nekim vidom invaliditeta ne mogu računati na najnoviju tehnologiju kao na sredstvo koje im može olakšati život.

Morseova tipkovnica kao pomoć osobama s invaliditetom

Morseova abeceda
Foto: Wikipedia

Izgleda da se u zadnje vrijeme netko iz Googlea uspio zamisliti nad ovim problemom. Posljedica toga jest ta da je Google uveo komuniciranje Morseovom abecedom na svoje digitalne GBoard tipkovnice koje se koriste na mobilnim telefonima s Android i iOS operativnim sustavom.

Što to zapravo znači? Osim što će se prosječni korisnici u skoroj budućnosti moći podučiti komunikaciji Morseovom abecedom i iz zafrkancije si slati poruke na način na koji su to činili telegrafi na divljem zapadu, ova inovacija ima i mnogo značajnije implikacije. Pomoću nje će ljudi slabije pokretnih ruku i prstiju te osobe slabijeg vida lakše slati SMS poruke. Za pisanje Morseovom abecedom potrebno vam je, naime, samo dvije velike tipke: “točka” i “crtica”.

Što je Morseova abeceda?

Naučite Morseovu abecedu
Foto: Wikipedia

Morseova abeceda inače je izumljena u 19. stoljeću, a služila je za brzinsku komunikaciju na daljinu po principu slanja uzoraka “dugih” i “kratkih” električnih impulsa električnim vodovima. Na taj su se način po prvi put u ljudskoj povijesti udaljeni gradovi mogli sporazumijevati u realnome vremenu. Tako je Morseova abeceda zapravo začetnik današnje telekomunikacije. Morseovom abecedom naknadno su se koristili i avijatičari te moreplovci kad je, početkom 20. stoljeća, komunikacija na daljinu prestala ovisiti isključivo o fizičkom umreženošću električnim kablovima.

Vjerojatno najpoznatija poruka u povijesti Morseove abecede jest internacionalni kod za poziv upomoć, znan kao “SOS”. U Morseovoj abecedi, “SOS” predstavlja slijed od tri kratka, tri duga te potom ponovno tri kratka impulsa: “. . . – – -. . .

Morse Code GBoard

Google je tako na svoje GBoard tipkovnice odlučio uključiti i opciju pisanja teksta nazvanu Morse Code GBoard. Projekt je ostvaren u suradnji sa stručnjakinjom za ovakvu vrstu komunikacije Taniom Finlayson, koja i sama boluje od cerebralne paralize.

Morse Code GBoard tako na Androidu i iOS-u može zamijeniti standardnu tipkovnicu, a sastojat će se samo od tipki “.” i “-“. Tijekom upisivanja slova Morseovom abecedom, program će vaš unos pretvarati u tekst.

U sklopu ovog projekta, Google je pokrenuo i jednostavni i besplatni online tečaj za učenje Morseove abecede, kako bi osobe s invaliditetom u budućnosti putem ove aplikacije mogle komunicirati SMS-om sa što većim brojem osoba.

***

Preporučeni tekst: Ipak smo sami u svemiru?! Odlučite se više!

Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *