Amerikanci razvijaju kontroverzan plan nasilnog otvaranja olupine Titanica

Olupina “nepotopljivog” Titanica za dio javnosti predstavlja teško dostupno no neprocjenjivo nalazište povijesnih artefakata, dok drugi u njoj vide masovnu grobnicu za 1517 duša koje je famozna prva i jedina Titanicova plovidba koštala života. Iz te činjenice proizlazi i višedesetljetna kontroverza koja okružuje ostatke broda. Nakon mnogih neostvarenih planova za izvlačenje ostataka Titanica na površinu i/li iznošenje predmeta očuvanih u utrobi broda natrag na danje svjetlo, izgleda da se jedna američka tvrtka napokon odlučila na konkretan i radikalan potez ne bi li iz oceana spasila što se spasiti da.

Kontroverzni plan

Spomenuta tvrtka zove se RMS Titanic Inc, a poznata je po tome što je tijekom nekoliko prošlih desetljeća na površinu izvukla mnoge predmete koji su ležali na oceanskom dnu, pokraj same olupine. No, njihov nedavno izneseni plan piljenja i skidanja krovišta s olupine Titanica užasnuo je dio zainteresirane javnosti koja ovakav potez naziva pravim oskvrnućem i pljačkanjem masovne grobnice.

Međutim, ova tvrtka poručuje da je vremena za moraliziranje o istraživanju olupine ponestalo, te da je potrebno hitno djelovati. Naime, procjenjuje se da bi za svega par godina očuvana olupina broda napokon trebala popustiti pod ogromnim pritiskom vodene mase ispod koje je pohranjena te se tako urušiti sama u sebe, čovječanstvu zauvijek skrivajući privilegiju boljeg upoznavanja okolnosti koje su se uoči potonuća odigrale na samom brodu.

RMS Titanic
Foto: Wikipedia
Novčani interes ili spas od zaborava?

Tvrtka RMS Titanic Inc odlučila se na svoj radikalan potez rezanja olupine, kako sami kažu, upravo zbog svijesti o tome da je čovječanstvu preostalo još iznimno malo vremena za spašavanje i očuvanje neprocjenjivih povijesnih artefakta s olupine. Stoga je, najavljuju, glavni cilj njihove misije na površinu iznijeti bežični telegrafski uređaj marke Marconi, s kojeg se uoči potonuća Titanica u svijet pokušalo odaslati posljednje poruke i pozive upomoć.

Podsjetimo se, najpoznatiji brod u povijesti, RMS Titanic, potonuo je još davne 1912. godine. No, o nepristupačnosti mjesta na koje je olupina broda potonula nakon pomorske nesreće najbolje govori činjenica da brojne ekspedicije nisu uspjele locirati njezin točan položaj na morskom dnu sve do 1985. godine!

Ono što je od Titanica danas ostalo i dalje se nalazi nekih 600 kilometara od kanadske obale, na dubini od nedokučivih 3,8 kilometara ispod površine oceana. Svi dosadašnji planovi za istraživanje olupine ili njezin povratak na površinu odbačeni su prvenstveno zbog procjene da je pritisak vodene mase na toj morskoj dubini toliko jak da bi nepovratno zdrobio ostatke broda ukoliko se njima počne manipulirati pod vodom.

Olupina Titanica 2
Foto: Wikimedia Commons
Početak velikog skandala?

Nakon najavljenog plana za rezanje ostataka broda ne bi li se iz njega pokušali spasiti telegraf i još neki vrijedni povijesni predmeti, i Britanski državni vrh podigao je svoj glas protiv ovog pokušaja “oskvrnuća” zahtijevajući od SAD-a hitno donošenje zakona koji bi ovakve nakane onemogućili, a SAD je odobrio ovaj zahtjev i s Britanijom prošli tjedan sklopio pisani sporazum koji bi trebao onemogućiti ovaj plan. Međutim tvrtka RMS Titanic Inc, koja ima i ekskluzivno zakonsko pravo na istraživanje olupine, za sad ne uzmiče, već je odlučna u svojoj nakani do te mjere da je spremna ignorirati spomenuti sporazum, nazivajući ga zakonski neodrživim.

RMS Titanic Inc za sad planira otpiliti krov olupine pomoću podmorskih sondi s robotskim “rukama”, nalik onima koje smo imali prilike vidjeti u filmu Titanic iz 1997. godine.

U međuvremenu, čak su i neki od sadašnjih i bivših članova ove prezervatorske kompanije izrazili neodobravanje zbog plana oskvrnuća olupine. Međutim, vodstvo tvrtke inzistira na tvrdnji da je dužnost čovječanstva od zaborava spasiti predmete još uvijek očuvane na Titanicu.

Kako će završiti ova priča? To bismo mogli doznati vrlo skoro, jer RMS Titanic Inc najavljuje početak radova na olupini već na proljeće 2020. godine.

***

Preporučeni tekst: Zašto Titanic pamtimo kao NAJ pomorsku nesreću (iako to nije), i što može poći u materinu s najavljenim Titanicom 2?

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.