Želite otići u stilu? Priuštite si svemirski pogreb!

U našoj zajedničkoj dnevnoj dozi bizarnosti danas ćemo se informirati o pogrebnoj usluzi sahrana u svemiru. Jer, zašto svoje bezvrijedno bivše tijelo sahraniti u zemlju ili spaliti, kad ga možete raketom lansirati u Zemljinu orbitu?!

Ova neumjerenost, namijenjena isključivo bogatim i rasipnim pripadnicima višeg sloja dostupna je, naravno, u Americi. Tvrtka Celestis grada Houstona je, međutim, jedna od prvih koja pokušava popularizirati svemirske pogrebe među nešto širim masama.

Od čega se Celestisovi svemirski pogrebi sastoje? Od ispaljivanja pepela kremirane osobe posebnom letjelicom u svemir! Vjerojatno je prva informacija koju želite doznati – koliko će ovo ludilo koštati? Ma, cijena je prava sitnica! Samo 12 500 dolara po gramu pepela. Cijena je jednaka i ako želite svoj pepeo lansirati u dubine svemira ili ga pak poslati na Mjesec.

Zemlja iz svemira 2
Foto: Wikimedia Commons

Za one kojima je ovakva usluga preskupa (zar ima takvih??) predviđa se i jeftinija varijanta – ispaljivanje maksimalnih 85 grama posmrtnoga pepela, no samo u bližu Zemljinu orbitu, iz koje će bočice s pepelom s vremenom ponovno upasti u Zemljinu atmosferu te sagorjeti pri padu.

Ovakve pogrebne ekstravagancije u svemiru već su se nekoliko puta odigrale za pripadnike posebno elitne sorte mrtvaca. Tako uz tvrtku Celestis postoji još niz tvrtki koje se bave ovakvim posljednjim ispraćajima, poput kompanija Elysium Space, Ascending Memories, Orbital Memorials, Horizon Ascending Limited, itd.

Postoje razne varijante svemirskih pogreba – od lansiranja vaših ostataka u duboki svemir, na Mjesec, ili pak u Zemljinu orbitu. Posebno imućni mogu se na ovaj način oprostiti i od svojih kućnih ljubimaca.

Svemir i zvijezde
Foto: Flickr

Cijeli ovaj trend popularizirao je svemirski pogreb tvorca megapopularnog SF serijala Zvjezdane staze, Genea Roddenberryja.

Nova Celestisova kampanja o kojoj danas govorimo razlikuje se od prijašnjih svemirskih sahrana jer šalje samo manje količine pepela u svemir, i time je cjenovno dostupnija nešto širim masama. Inače, za slanje cijeloga kremiranoga tijela u svemir bilo bi vam potrebno par desetaka milijuna dolara, jer ljudsko tijelo nakon kremiranja ostavlja iza sebe oko 2 kile pepela.

***

Preporučeni tekst: Ponuda stoljeća – za velike pare iznajmite hotelsku sobu bez zidova!

Bizarno, Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *