U hotel koji je nadahnuo “Isijavanje” preko noći banuo pravi medvjed!

Bili vi obožavatelj horora ili ne, sigurno ste barem čuli za kultno Isijavanje. Jedan od najuspješnijih spisatelja današnjice, Stephen King, napisao je ovaj klasik modernog horora nakon posjeta izvjesnom hotelu iz naše današnje priče. A taj je hotel nedavno i u stvarnom životu dobio posjetitelja od kojeg se ledi krv u žilama.

Kingovo Isijavanje napisano je 1974., a svjetski poznata ekranizacija te knjige u režiji Stanleya Kubricka poharala je kina 1980. godine. I roman i ekranizacija pričaju sličnu priču, iako svatko na svoj pomalo specifičan način. Radi se o izoliranome hotelu Overlook u kojem kao njegov kućepazitelj preko zime odsjedne pisac alkoholičar zajedno sa svojom ženom i sinom. No, uskoro obitelj shvati da je hotel opsjednut te da ih nastoji izluditi.

Film Isijavanje
Foto: Flickr

King je inspiraciju za svoje djelo dobio nakon što je posjetio pravi hotel nazvan Hotel Stanley koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Colorado, a postoji još od davne 1909. godine. Nalazi se u blizini nacionalnog parka u Coloradu, a zaveden je i u državni registar povijesnih zdanja.

Noćni posjetitelj

Ovaj Hotel Stanley je, međutim, nedavno imao strašnog noćnog posjetitelja – pravog, odraslog crnog medvjeda, koji je jednostavno shvatio kako se otvara kvaka na ulaznim vratima te ušetao u hotelsko predvorje.

U to je vrijeme u hotelu odsjedalo oko 300 gostiju, no pošto je bila noć, svi su bili u posteljama (srećom po njih)! Incident s medvjedom mobitelom je snimio recepcioner hotela koji se sakrio iza prijemnoga pulta, promatrajući velikog medvjeda kako ulazi kroz prednja vrata i penje se preko namještaja.

Medvjed nije nikoga ozlijedio, niti je prouzročio ikakvu značajnu štetu. Nakon što je malo prošetao hotelom, na sreću je sam i izašao.

Sama uprava hotela, ako je suditi prema njihovim izjavama za medije, nije pretjerano šokirana ovim događajem, već tvrde da su naviknuti na neposrednu blizinu divljih životinja zbog blizine nacionalnoga parka u njihovom susjedstvu.

Podudarnost fikcije i stvarnosti

Inače, iako je Hotel Stanley samo poslužio kao inspiracija za roman i Kubrickov film nije bio sniman u njemu, zanimljivo je za spomenuti da filmska ekranizacija Isijavanja sadrži upečatljivu nadrealnu scenu u kojoj žena glavnog protagonista u jednoj od hotelskih soba na krevetu uoči neobičan par: čovjeka u bizarnom medvjeđem kostimu zajedno s gospodinom u crnom odijelu.

Slučajnost? Naravno, no podosta zanimljiva slučajnost! Pogotovo kad je u pitanju bilo što vezano uz ime pisca horora i fantastike poput Kinga.

***

Preporučeni tekst: Dvorac iz serije Igra prijestolja ponuđen na prodaju!

Bizarno, Boemski kutak, Film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *