Zagrebačka pjesnikinja i poduzetnica: “Poeziju brendiram već četiri godine. Ona je moje najprodavanije štivo.”

O projektu zagrebačke pjesnikinje Lee Brezar već sam pisao lani. No, pišem o njemu i ove godine. Zašto? Zato što smatram da ovakav projekt, koji nastoji poeziju kao umjetnički medij ponovno približiti građanstvu, itekako zaslužuje svačiju podršku, pogotovo kada osvijestimo da je misija trenutno “trendi” domaće poezije upravo suprotna: otuđiti poeziju od prosječnog čitatelja i učiniti od nje luksuznu igračku za malobrojnu “elitu”.

Savska čovjek fotka plakat Oda poeziji 2019
Foto: Promotivni materijali ustupljeni od strane firme Dhar Media.
Povratak poezije ljudima

Zato hvala bogu što i dalje postoje projekti poput onog zagrebačke pjesnikinje i poduzetnice Lee Brezar. Ona, naime, već četvrtu godinu za redom izvodi poeziju na ulicu, među građanstvo. To čini u sklopu inicijative nazvane #odapoeziji, u sklopu koje na godišnjoj bazi građanima Zagreba uljepšava putovanje gradom tako što objavljuje svoju poeziju na reklamnim plakatima postavljenim na posjećenijim tramvajskim stanicama.

Glavni kolodvor Oda poeziji 2019
Foto: Promotivni materijali ustupljeni od strane firme Dhar Media.
O projektu #odapoeziji

Evo što o samom projektu poručuje poduzetnica, pjesnikinja i spisateljica Lea Brezar: “Već četvrtu godinu za redom, na plakatima city lights Zagreb plakata, postavljam kulturnu instalaciju #odapoeziji. Još je uvijek inovacija, ali i tradicija kojom već četiri godine predano promoviram tu književnu vrstu izlazeći iz okvira klasične promocije koja je svojstvena knjizi. Brendiranje je moj svakodnevni posao pa je stoga i logičan slijed aktivnosti kojima promoviram svoj životni poziv – pisanje, između ostalog, putem ove kulturne instalacije.”

Lea Brezar Oda poeziji portret 2019
Foto: Promotivni materijali ustupljeni od strane firme Dhar Media.
Tko, gdje i kada?

Ove godine, poezija ove zanimljive pjesničke inovatorice može se pročitati na gradskim ulicama u razdoblju od 6. do 20. lipnja. Lokacije na kojima su postavljeni plakati s poezijom su sljedeće: Glavni kolodvor, Savska (Westin), okretište tramvaja Črnomerec, Mažuranićev i Kvaternikov trg.

Inače, Lea Brezar objavljuje svoju poeziju, između ostaloga, i na konvencionalan način. Tako ima izdane zbirke poezije Sve dođe na svoje, Pusti i Oda godinama. Osim poezije, do sad je izdala i dva romana (Kradljivci sreće, Superjunakinje), jednu slikovnicu (Crveni planet) i tri priručnika za samopomoć (Reci čega se bojiš i ostvari se, DA, I?, Izvan okvira). Radi kao direktorica marketinške agencije “Dhar medija”, a posebno je zanimljivo uočiti i da je njezina poslovna struka utjecala na način na koji pokušava popularizirati poeziju.

Lea Brezar je povodom novog izdanja svoje instalacije javnosti poručila i sljedeće: Poeziju brendiram već četiri godine. Ona je moje najprodavanije štivo. Poezija je najkraći put do srca čitatelja i ona ima snagu mijenjati svijet.”

Zato, kada idućih dana prođete gradom, potražite neki od plakata s Leinim inspirativnim i svima dostupnim pjesmama. Jer, ovo je način da se kulturi i poeziji vrati poljuljano dostojanstvo – vraćanjem poezije među ljude.

***

Preporučeni tekst: Poeziju na ulice! Na zidove! I na autobusne stanice!

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *