“Vitez bibliotekar”, edukativni i zabavni dokumentarac o bibliotekarstvu na Balkanu

Danas s vama imam potrebu podijeliti informacije o jednom niskobudžetnom i nezavisno snimanom dokumentarcu o čijem sam postojanju slučajno načuo na Facebooku. Radi se o posebnom projektu jer ovo je jedan od rijetkih filmova koji se bavi stanjem u bibliotekarstvu i u kulturnom sektoru na Balkanu.

Tome treba pridodati i da je ovaj dokumentarac sniman tako da bude pristupačan, razumljiv i zanimljiv velikom krugu gledatelja, a pošto se radi o uratku koji svatko može slobodno i besplatno koristiti, dijeliti i prikazivati, on kao takav predstavlja i idealan materijal za filmsku projekciju u školama i drugim edukativno-informativnim institucijama.

Vitez bibliotekar 2
Foto: YouTube/Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo
Svima dostupan, razumljiv i zanimljiv dokumentarac o bibliotekarstvu na Balkanu

Ime ovog dokumentarca jest Vitez bibliotekar – kroz Vrleti i bespuća. Uradak je nastao na inicijativu takozvanog Pokreta za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo iz Bosne i Hercegovine, a snimljen je s budžetom od nula maraka.

Usprkos svojoj “uradi sam” estetici, radi se o zapravo vrlo zanimljivom i dobro izvedenom uratku koji konstruktivno načinje mnoge teme i pitanja iz oblasti kulture i bibliotekarstva. Iako je film sniman u BiH, teme i problemi koji su u njemu prezentirani su, moglo bi se reći, univerzalni na području svih država Balkana.

Vitez bibliotekar 3
Foto: YouTube/Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo

Film je sniman u razdoblju od 2016. do 2018. godine, a ovih je dana krajnji proizvod postao svima dostupan i na YouTubeu. Radi se o uratku koji je zamišljen kao “javno dobro”, te ga je stoga dopušteno neograničeno dijeliti i prikazivati, a do sad je, navode pokretači projekta, prikazivan u raznim “bibliotekama, školama, kulturnim centrima, pubovima… na stručnim i manje stručnim skupovima” diljem Bosne i Hercegovine.

Ovo je dokumentarac koji bi se trebao početi prikazivati i u raznim školama, kulturnim centrima i na javnim tribinama u Hrvatskoj, jer govornici u dokumentarcu, razglabajući o stanju bibliotekarstva u BiH, kao da govore i o stanju u našoj zemlji.

Vitez bibliotekar 4
Foto: YouTube/Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo
Tematiziranje uloge i važnosti biblioteka u modernom svijetu

Ovaj je filmski uradak zamišljen kao informativni materijal za sve uzraste, a da su tvorci na pameti imali i mlađe uzraste te posebice prikazivanje u školama, očito je i zbog prisustva glavne maskote koja se pojavljuje u filmu – simpatičnog viteza bibliotekara, funkcija čijeg je pojavljivanja na ekranu razbijanje intervjua na više kraćih i lako probavljivih dijelova.

Vitez bibliotekar 5
Foto: YouTube/Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo

Glavna poruka koju ovaj dokumentarac nastoji prenijeti gledateljima jest ta ona o važnoj društvenoj ulozi biblioteka  kroz ljudsku povijest, ali i u najmodernija vremena. Tako su knjižnice u filmu predstavljene kao:

  • depozitoriji ljudskog iskustva,
  • prostori za obrazovanje budućih naraštaja,
  • prostori demonopoliziranja informacija
  • prostori gdje se beskrajne informacije usustavljuju,
  • prostori za bijeg od vulgarizirane stvarnosti,
  • rasadnici alternativnog znanja i alternativnih pogleda na svijet.
Vitez bibliotekar 6
Foto: YouTube/Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo
Film za sve slojeve publike koji otvara mnoga važna kulturnjačka pitanja

U samom filmu pojavljuju se i govore doista raznoliki govornici, što je još jedna dobra konceptualna zamisao Viteza bibliotekara. Tako u njemu o važnosti pisane riječi i biblioteka kao institucija govore bosanskohercegovački književnici, profesori i bibliotekari, ali i obični ljudi poput poljoprivrednika, penzionera, i prodavača knjiga na buvljaku. Time ovaj film postiže vrlo dobar balans između akademske ozbiljnosti i opuštene pristupačnosti, čime postaje atraktivan za širu gledalačku publiku.

Vitez bibliotekar 7
Foto: YouTube/Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo

Uradak otvara mnoga važna pitanja kada je u pitanju bibliotekarstvo i kultura u BiH i na Balkanu. Tako je u njemu, primjerice, dosta govori o problemu nedovoljnog ulaganja u razvoj i osuvremenjivanje biblioteka i kulturnih institucija, te o samim načinima reaktualiziranja i osuvremenjivanja knjižnica. Pritom se ističe i kako biblioteke, osim što su u njima dostupne konkretne informacije, služe i za razvijanje kritičkog mišljenja te za poticanje samoobrazovanja i samousavršavanja. A kao takve, ove su institucije itekako važne i relevantne i u digitalnom dobu.

Vitez bibliotekar 8
Foto: YouTube/Pokret za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo
Zaključak i sugestija

Za kraj mi ne preostaje ništa drugo nego s vama podijeliti link na sami film i pozvati vas da ga pogledate i uputite se u problematiku bibliotekarskog poziva na Balkanu. Pritom, ako ste slučajno profesor, knjižničar, radnik u kulturnom centru ili nešto slično – također vam predlažem da uprizorite javno prikazivanje Viteza bibliotekara, kako bi za ovaj vrijedan uradak i relevantne poruke koje su u njemu sadržane čuo što širi krug građana.

Film je dostupan na OVOM LINKU.

***

Preporučeni tekst: Turneja po knjižnicama: nova postaja – Knjižnica Staglišće

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *