Kolekcija ovog muzeja sastoji se isključivo od kamenja koje podsjeća na ljudska lica

Koja je najčudnija kolekcija predmeta koju ste imali prilike vidjeti u nekom muzeju? Iako se i Zagreb može pohvaliti nekim poprilično originalnim i inovativnim muzejskim konceptima (npr. sjetite se “Muzeja propalih veza”), danas ću vam ukratko prepričati što sam doznao o jednom doista posebnom i neobičnom muzeju koji se nalazi u dalekom Japanu.

Muzej o kojem je riječ zove se Chinsekikan, a nalazi se u mjestu po imenu Chinchibu, udaljenom oko dva sata vožnje od grada Tokya. Ono po čemu je ovaj muzej jedinstven u svijetu jest njegova zbirka kamenja.

Kolekcija “čovjekolikog” kamenja koja je prikupljana cijelih 50 godina!

Da, ovo je muzej u kojem posjetitelji dolaze gledati isključivo kamenje, i to kamenje potpuno prirodnog i neobrađenog oblika. Caka je u tome da ova ogromna kolekcija uključuje samo kamenje koje svojim izgledom prirodno podsjeća na ljudska lica.

Kolekcija muzeja Chinsekikana uključuje preko 1700 primjeraka kamenja s prirodno formiranim “ljudskim licima”. Pokretaču i prvotnom vlasniku ovog bizarnog muzeja, sad već pokojnom gospodinu po imenu Shozo Hayama, trebalo je punih pedeset godina da bi prikupio ovu ogromnu kolekciju.

Imaju i kamenje s licima poznatih likova iz pop-kulture

Nakon što je Shozo Hayama preminuo 2010. godine, muzej je nastavila voditi njegova supruga Yoshiko Hayama. Kamenje izloženo u Chinsekikanu podsjeća na ljudska lica s različitim grimasama, pa se tako svakom kamenu, prema asocijaciji koju pobuđuje njegov izgled, dodjeljuje “ime” koje ga opisuje. Međutim, muzej posjeduje toliko “čovjekolikog kamenja” da ga sami njegovi zaposlenici ne stižu sami imenovati, već često pri dodjeljivanju imena kamenju primaju i sugestije posjetitelja.

Osim što muzej sadrži kamenje koje podsjeća na lica s velikim spektrom ljudskih emocija (ljutnja, sreća, iznenađenost…), Chinsekikan ima i posebnu “sekciju” koju tvori kamenje koje podsjeća na neka poznata lica. Tako ovdje možete vidjeti i lica koja podsjećaju na poznate pop-ikone, te likove iz filma, stripa, i računalnih igara (tako, recimo, imaju kamenje koje podsjeća na Elvisa, Hello Kitty, E. T.-a, Donkey Konga i ribicu iz crtića Finding Nemo).

Japanci i njihov specifičan odnos prema prirodi

Koliko god se ideja otvaranja ovakvog muzeja mogla činiti unikatnom i “ničim izazvanom”, usudio bih se izraziti svoje osobno mišljenje prema kojem je Chinsekikan zapravo poprilično tipično “japanski”. Naime, ako imalo poznajete japansku umjetnost, tada znate da Japanci u svojoj poeziji, slikarstvu, skulpturi, uređenju prostora i sličnim granama kreativnog izričaja njeguju jedan specifičan minimalizam te te preferiraju što manji stupanj ljudske intervencije u prirodno nastale forme.

Naime, za razliku od ljudi na Zapadu, Japanci smatraju kako se maksimalna ljepota i sklad postižu minimalnim stupnjem “uređenja” (tj. preoblikovanja) već po samoj naravi savršene prirode. Tako je ovaj muzej neobrađenog kamenja neka vrsta japanskog pop-arta koja savršeno oslikava istočnjački odnos prema prirodi i umjetnosti.

***

Preporučeni tekst: Upoznajte knjižaru u koju mladi odlaze radije nego li u birtiju ili u disko klub!

Bizarno, Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.