Kupite štivo za plažu i time istovremeno donirajte novac za napuštene životinje!

Kao što možda znate, stopa napuštanja kućnih životinja od strane njihovih vlasnika najveća je upravo u ljetnim mjesecima. Ovaj je trend direktno povezan s obiteljskim odlascima na more. Tako će neki takozvani vlasnici kućnih ljubimaca, suočeni s poteškoćom vođenja životinje na more, ili pak pronalaženja pronalaženja životinjskog babysittera u vrijeme godišnjeg, odlučiti da im je mnogo lakše i komotnije jednostavno oprati ruke od odgovornosti, izdati biće koje potpuno ovisi o njima, te ga izbaciti na ulicu kako bi se mogli nesmetano ići brčkati.

Ovaj odvratan trend, na žalost, iz godine u godinu raste. Tako skrb za stotine napuštenih životinja iz godine u godinu pada na grbaču malobrojnih skloništa za životinje koja su u konstantnoj panici zbog nedovoljnog broja slobodnih mjesta za napuštene životinje, kao i zbog nezadovoljavajućih financijskih potpora koje za svoj rad dobivaju od države.

Kao odgovoran građanin, imate nekoliko mogućnosti ako želite pomoći napuštenim životinjama.

Napuštene životinje 3
Foto: army.mil
Kako pomoći napuštenim životinjama?

Prva mogućnost jest PRIJAVITI nadležnim institucijama osobe za koje nedvojbeno znate da su svoga ljubimca namjerno izbacile na ulicu. Predviđena zakonska kazna za napuštanje životinje i nezbrinjavanje njezine mladunčadi iznosi više od 10 000 kuna. Ove, kao i sve druge oblike zanemarivanja kućnih ljubimaca potrebno je pismeno prijaviti vašoj nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu uz prilaganje što većeg broja dokaza o kršenju Zakona, (poput fotografija i videa napuštene životinje, veterinarskih izvještaja, svjedočanstava očevidaca i slično). Prijavljivanje osoba koje napuštaju životinje vrlo je važno, kako bi se počinitelji zakonski sankcionirali, što može spasiti i neke buduće životinje koje bi isti počinitelji također mogli zanemarivati i napustiti.

Također, ako pronađete izgubljenu ili napuštenu životinju, svakako ju prvo odvedite veterinaru na očitavanje čipa, kako bi se pokušao pronaći njezin zakonski vlasnik. Zatim obavijestite i svoje lokalno sklonište za napuštene životinje.

Treća stvar koju možete učiniti jest u borbi protiv trenda napuštanja životinja jest izravno poduprijeti rad vaših lokalnih skloništa za napuštene životinje. Svoju podršku možete iskazati na sljedeće načine: udomljavanjem napuštene životinje, volontiranjem u skloništu, ili financijskom podrškom.

Napuštene životinje 2
Foto: Max Pixel
Kupnjom na Booksinom sajmu knjiga pomažete napuštenim životinjama

Sad kad smo došli do teme financijske podrške skloništa za napuštene životinje, dopustite mi da vas obavijestim kako će se dana 28. 6. 2019. godine u zagrebačkom klubu Booksa održati jubilarni deseti sajam rabljenih knjiga. Događanje traje od 17 do 19:30 sati, a preporučljivo je doći već na početku, jer je navala na knjige po simboličnoj cijeni od 10 kuna velika.

Osobno sam posjetio nekoliko njihovih prijašnjih sajmova i garantiram vam da se na izbor ne nudi samo šund literatura koju ne biste uzeli ni besplatno, već da je posjetiteljima na izbor stavljen doista velik i odličan izbor najraznolikije literature.

Booksin sajam knjiga 2
Foto: Facebook/Futura, udruga za zaštitu životinja
O udruzi za zaštitu životinja Futura

Svaka knjiga koju kupite na Booksinom sajmu košta 10 kuna, a najbolje od svega jest to da se novci prikupljeni ovom akcijom doniraju za potrebe rada udruge za zaštitu životinja po imenu Futura. Udruga se bavi udomljavanjem napuštenih životinja, provođenjem kastracije životinja u svrhu smanjenja broja napuštenih jedinki, te podizanjem svijesti o humanom odnosu prema životinjama.

Drugim riječima, ovo nije još jedna od tzv. udruga za “zaštitu životinja” koja nikad nije udomila životinju niti vidjela napuštenog psa igdje drugdje osim na papiru, već ovi ljudi aktivno rade na njihovom zbrinjavanju, što zahtijeva velike financijske izdatke.

Napuštene životinje
Foto: Facebook/Futura, udruga za zaštitu životinja

Futuri možete pomoći i izravnim donacijama te volontiranjem (ovo je LINK na njihovu službenu Facebook-stranicu), no s obzirom na to da im dobro dođe doista svaka kuna, mnogo ćete učiniti i ako odete na idući Booksin sajam knjiga i jednostavno za deset kuna po komadu odaberete nekoliko zanimljivih naslova koje možete čitati na ovogodišnjem ljetovanju.

Ako ste zainteresirani, svakako zvjezdicom označite ovaj Facebook event kako na njega ne biste zaboravili. Link na događanje vam je OVDJE. Vidimo se! I – navratite rano, da vam drugi ne razgrabe sve knjige.

***

Preporučeni tekst: Kokoš Sammi putuje svijetom i prava je internetska zvijezda!

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.