Pregled najzanimljivijih domaćih književnih natječaja za mlade autore

Ponekad se vrlo konfuzno snaći među gomilom najraznolikijih književnih natječaja na našoj domaćoj književnoj sceni. Stoga ću vam u današnjem tekstu pokušati dati nekakav općenit a informativan pregled najzanimljivijih književnih natječaja koji se nude u Hrvatskoj.

Naravno, imajte na umu da ovaj pregled nipošto nije kompletan. Smatrao sam da bi detaljno popisivanje baš svakog književnog natječaja za koji sam čuo bilo dugo, mukotrpno i kontraproduktivno jer biste se na kraju opet našli u šumi konfuznih i nabacanih informacija koje vam ne bi pomogle u odluci što učiniti s vlastitim beletrističkim rukopisima.

Umjesto toga, odlučio sam se napraviti probrani pregled književnih natječaja koji su, bar prema mome mišljenju, najzanimljiviji i za koje bi pisci-početnici trebali znati te na njima i okušati sreću.

Pisanje 2
Foto: Flickr/Best Picko
Pregled najatraktivnijih domaćih književnih natječaja za pisce-početnike

Koncentrirao sam se na hrvatske književne natječaje za prozne i poetske radove koji pobjednicima nude nagrade u obliku tiskanja knjiga, novčanih nagrada ili objavljivanja pojedinih radova u kvalitetnim tiskanim zbornicima.

Uz ostale informacije o navedenim natječajima neću prilagati konkretne adrese na koje se šalju radovi, već ćete konkretne adrese morati pronaći sami putem pretrage na internetu. Razlog za ovo je jednostavan – moguće je da neki od natječaja svako malo mijenjaju e-mail adrese za slanje radova, pa bi vas ova potencijalno zastarjela informacija mogla stajati rukopisa poslanog na neaktivnu mail adresu.

Također, rokovi trajanja navedenih natječaja naznačeni su samo okvirno, prema tome do kojeg su datuma najčešće bili otvoreni proteklih godina. Ovu informaciju treba uzeti sa zrnom soli i svakako samostalno provjeriti do kad je pojedini natječaj otvoren u najnovijem krugu, u vrijeme kad on bude javno raspisan.

U nastavku slijedi lista natječaja prema mome izboru.

Pisanje 3
Foto: Free Stock Photos.biz
 • Natječaj za kratku priču Večernjeg lista “Ranko Marinković” – Na natječaj se šalju kratki prozni radovi (do 7200 slovnih znakova). Tema je slobodna. Natječaj traje cijele godine, a dobnog ograničenja sudionika nema. Pobjednici natječaja se biraju jednom godišnje. Prva nagrada iznosi 20 000 kuna, druga nagrada 8000 kuna a treća nagrada 5000 kuna. Rukopisi uzeti u razmatranje za nagrade bit će objavljeni i u tiskanom te online izdanju Večernjeg lista.
 • Nagrada “Prozak” – Na natječaj se šalje neobjavljeni rukopis zbirke priča ili romana. Natječaj je otvoren cijele godine, a na njemu imaju pravo sudjelovati autori do 35 godina starosti. Pobjednik osvaja izdavanje svog proznog rukopisa, prstena i diplome.
 • Nagrada “Na vrh jezika” – Na natječaj se šalje neobjavljeni rukopis pjesničke zbirke. Natječaj je otvoren cijele godine, a na njemu imaju pravo sudjelovati autori do 35 godina starosti. U prvi krug natjecanja šalje se do deset odabranih pjesama, a odabrani za finalni krug trebaju poslati kompletni rukopis pjesničke zbirke. Pobjednik osvaja izdavanje zbirke pjesama, prsten i diplomu.
 • Natječaj za godišnju SFeraKonsku zbirku priča – Ovo je natječaj na koji se primaju neobjavljeni kraći prozni radovi (do 8000 riječi) koji žanrovski spadaju u kategoriju znanstvene fantastike, fantastike i ostalih srodnih žanrova spekulativne fikcije. Radovi odabranih autora svake se godine tiskaju u SFeraKonskom zborniku spekulativne fikcije koji se predstavlja i distribuira na SF konvenciji Sferakon. Natječaj je obično otvoren do polovice 1. mjeseca. Iz godine u godinu tema natječaja je naizmjenično slobodna i zadana.
 • Natječaj “Pišem ti priču” – Ovaj natječaj raspisuje Gradska knjižnica Samobor, a na njega se šalju neobjavljene kratke priče (dužine do 9000 slovnih znakova). Dobnih i tematskih ograničenja nema, a svaki autor prijavljuje samo jednu priču koju šalje pod šifrom. Tri priče bit će novčano nagrađene, a izbor najboljih priča objavljuje se u zajedničkom zborniku kratkih priča.
 • Natječaj “Zlatko Tomičić” – Ovaj natječaj raspisuje Književni krug Karlovac. Neobjavljena kratka priča (dužine do 5 kartica teksta) šalje se na natječaj obično od početka 4. mjeseca pa do sredine 6. ili 7. mjeseca. Tri najbolje priče nagrađuju se novčanim iznosima od 2000, 1500 i 500 kuna.
 • Književna nagrada “Albatros” – Natječaj za neobjavljeni pjesnički rukopis raspisuje Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, te je obično otvoren do polovice 6. mjeseca. Nagrada podrazumijeva 5000 kuna, diplomu i izdavanje zbirke poezije. Na natječaju imaju pravo sudjelovati do sad neafirmirani pjesnici koji nisu članovi strukovnih književnih udruga.
Pisanje 4
Foto: Max Pixel
 • Nagrada “Post scriptum” za književnost na društvenim mrežama – Na natječaj se mogu prijaviti autori koji su u prethodnih godinu dana na Facebooku objavili najmanje 40 vlastitih pjesničkih uradaka. Pjesme poslane na natječaj smiju biti objavljene samo na Facebooku i nigdje drugdje. Pobjednik osvaja izdavanje zbirke poezije. Natječaj obično traje do sredine 7. mjeseca.
 • Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu Knjižnice Solin – Ovaj natječaj održava se jednom godišnje. Prva nagrada iznosi 1000 kuna, a druga i treća nagrada su simbolične. Na natječaj se šalju najviše tri do sad neobjavljene pjesme, a tema je slobodna. Sudionici moraju biti stariji od 15 godina, a gornje dobne granice nema. Natječaj je prethodnih godina obično bio otvoren od 6. do 10. mjeseca.
 • Natječaj za dodjelu nagrade “Anđelko Novaković” – Ovaj natječaj za najbolji neobjavljeni rukopis pjesničke zbirke raspisuje Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Natječaju mogu pristupiti autori do 35. godina starosti koji do sad nemaju objavljenu vlastitu zbirku pjesama. Glavna nagrada pobjedniku donosi 10 000 kuna, plaketu i objavljivanje pjesničkog prvijenca. Prethodnih godina, natječaj je obično bio otvoren do polovice 9. mjeseca.
 • Natječaj za književnu nagradu “Tea Benčić Rimay” – Ovaj natječaj godišnje raspisuje Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak. Na njega se šalje neobjavljeni rukopis zbirke pjesama u prozi. Pobjeda na natječaju nagrađuje se s iznosom od 3000 kuna i izdavanjem rukopisa. Za sudjelovanje nisu navedena dobna ograničenja. Natječaj obično traje od početka 10. do početka 11. mjeseca.
 • Natječaj nagrade “Sedmica & Kritična masa” – Natječaj raspisuje portal Kritična masa, a na njega se šalju neobjavljeni prozni tekstovi dužine od 4 do 20 kartica teksta. Prijave traju obično do početka 12. mjeseca. Pravo sudjelovanja imaju autori do 35 godina starosti. Pobjednik osvaja plaketu i iznos od 5000 kuna.
 • Arteistov natječaj za kratku priču – Natječaj organizira kulturni portal Arteist, te je obično otvoren  za slanje radova do polovice 12. mjeseca. Šalje se do sad neobjavljena kratka priča (do 9000 slovnih znakova) slobodne teme. Pobjedniku će biti uručen određeni novčani iznos, a priče koje uđu u konkurenciju za glavnu nagradu bit će objavljene na portalu.
 • Nagrada “Goran za mlade pjesnike” – Na natječaj se šalje rukopis neobjavljene zbirke pjesama. On je otvoren za pjesnike stare do 30 godina, i obično traje do kraja 12. mjeseca. Pobjedniku se izdaje zbirka pjesama.

***

Preporučeni tekst: Mladi ste, pišete i želite da vas objave… Ali kako? Evo nekoliko savjeta.

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *