Otkrivena vrsta morskog psa koja se hrani i biljem i mesom

O prirodi koja nas okružuje još uvijek znamo zapravo nevjerojatno malo! Zato nas i ne treba čuditi koliko se često i u kolikoj količini čak i u današnje vrijeme otkrivaju nove biljne i životinjske vrste, kao i do sad nepoznate činjenice o već poznatim životinjama.

Ovih je dana tako otkriveno i da je jedna od poznatih sorti morskih pasa, suprotno svim očekivanjima, zapravo svežder, te se hrani i biljnom i mesnom prehranom.

Morski pas čekićar 2
Foto: Wikipedia

Ovo je otkriće mnoge iznenadilo zbog slike koju smo pomoću raznih filmova stvorili o morskim psima. Tako su oni danas na glasu kao jedni od najkrvoločnijih morskih mesoždera. No, iako je istina da su se sve do sad poznate vrste morskih pasa hranile isključivo mesom svoje lovine, treba istaknuti da oni nisu ni približno toliko krvožedni i nasilni kakvima se obično prikazuju u popularnoj kulturi, te ljude zapravo napadaju dosta rijetko.

Prvi morski pas svežder

Prvi svežder u porodici morskih pasa tako je postala podvrsta morskih pasa čekićara naziva Sphyrna tiburokoja je prepoznatljiva po njušci u obliku zaobljenoga sječiva.

Morski pas čekićar 3
Foto: Wikimedia Commons

Zapravo, već se godinama znalo da ova vrsta morskih pasa guta i velike količine morskih trava, no nitko nije vjerovao da je organizam ove tipično mesožderske životinje sposoban probavljati bilje te je ova navika bila pripisana slučajnom gutanju morskih trava prilikom potrage za mesnatom lovinom na morskome dnu. No, ovih je dana na Sveučilištu u Kaliforniji dokazano da ovi morski psi travu jedu namjerno.

Morski pas čekićar 4
Foto: Wikimedia Commons

Tako se vrsta Sphyrna tiburo zapravo može odlučivati hraniti malo mesom, a malo morskim travama, prema trenutnim željama i potrebama. To im omogućuje posjedovanje dovoljne količine enzima kojeg mesožderi obično nemaju mnogo u organizmu – enzima za probavu vlakana i ugljikohidrata.

Prema trenutnim podacima, ovi su morski psi sposobni crpiti prehrambene nutrijente iz preko 50 posto pojedene morske trave, što ih čini prvom otkrivenom svežderskom sortom morskih pasa.

***

Preporučeni tekst: Dirljivi video: Kako se sprijateljiti s gorilom

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *