Izumljen prvi robot koji diše i krvari!

Robotika posljednjih godina doista grabi unaprijed divovskim koracima. Tako je čovječanstvo nedavno na raspolaganje dobilo prvog robota koji krvari, diše, plače i obavlja cijeli niz sličnih, vrlo ljudskih “radnji”.

Radi se o proizvodu koji služi kao pediatric patient simulator (simulator dječjih pacijenata). Njegovo ime je HAL, a ubuduće će pomagati studentima medicine da izbruse svoj zanat putem realistične simulacije pregleda i liječenja dječjeg pacijenta.

Robot Hal 2
Foto: Facebook/Gaumard Scientific

HAL je, naime, načinjen kako bi što više podsjećao na pravo dijete. Tako ovaj robot sadrži i niz dosad neviđenih simulacijskih mogućnosti funkcioniranja ljudskog organizma. Doktori-pripravnici tako će HAL-u iz prstiju moći vaditi krv, osluškivati disanje u njegovim realistično dizajniranim plućima, razgovarati s njime, mjeriti mu tlak, proučavati realistično širenje njegovih očnih zjenica prilikom izlaganja svjetlu, osluškivati pokrete njegovih umjetnih crijeva i slično.

Robot Hal 3
Foto: Facebook/Gaumard Scientific

Neprocjenjiva pomoć pri obrazovanju budućih doktora

HAL je pravo čudo tehnike i njegova uporaba zasigurno će značajno unaprijediti treniranje budućih doktora. Oni će u interakciji s HAL-om moći iz prve ruke i potpuno realistično iskusiti neke od značajnijih liječničkih procedura, pritom ne izlažući niti jedno živo biće opasnosti od pogreške.

Ovo čudo tehnike izum je tvrtke Gaumard, a služit će doktorima-pripravnicima u stjecanju prakse komunikacije s pacijentima, dijagnosticiranja zdravstvenih tegoba i njihovog liječenja.

Newest robotic simulators bleed and breathe like real humans

These robotic patient simulators are a medical breakthrough that help doctors prepare for real-world experience.

Objavljuje In The Know Innovation u Ponedjeljak, 10. rujna 2018.

HAL je načinjen kako bi izgledom, “tjelesnim” funkcijama i ponašanjem što realističnije oponašao pravog petogodišnjeg dječaka. Sposoban je za simulaciju razgovora s doktorom i pokazivanje raznih odgovarajućih psihičkih stanja (pa vam se tako može i rasplakati ili dobiti napadaj ako niste dovoljno nježni ili stručni, a ako mu je “dosadno”, čak će i zijevnuti).

Njegovo tijelo također se ponaša maksimalno realistično. Ovaj mehanički klinac tako ima puls, te realistične oči, srce, crijeva i pluća, a po potrebi i krvari, kako bi se doktori mogli praksirati primjerice u vađenju krvi. Koliko je iskustvo liječenja HAL-a realistično govori i informacija da, između mnogih ostalih funkcija, može u odgovarajućim okolnostima simulirati i srčani zastoj.

***

Preporučeni tekst: Uskoro nam stižu prvi seks-roboti za interakciju putem prijenosa uživo na netu

Bizarno, Geek stuff, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.