GG Allin: 25 godina od smrti najnotornijeg “glazbenog terorista”

Ljude privlače kontroverzne ličnosti. Javno se zgražaju nad tuđim ekscesima, no privatno provode dane kopajući po tuđem prljavom rublju. Iz tog razloga legenda o glazbeniku GG Allinu živi i do danas, jer on je nesumnjivo bio jedna od najkontroverznijih ličnosti u povijesti glazbe. Danas ćemo se podsjetiti njegovog lika i djela te istražiti je li doista bio tako notoran kako se tvrdi.

Zvali su ga luđakom, teoristom, zločincem i psihopatom. On je sam sebe najčešće nazivao “posljednjim pravim rokerom”. Smatrao je da rock muzika i nastupi moraju publici servirati osjećaj prave opasnosti, neugode i straha, te sve to začiniti javnim skandalima i anarhijom.

Govorimo, dakako, o jednom od najkontroverznijih glazbenika svih vremena – o GG Allinu. Ako nikad do sad niste čuli za njega, za to postoji jako dobar razlog – on sve do danas ostaje prekontroverzan da bi se u komercijalnim glazbenim krugovima o njemu uopće i razgovaralo.

Užasna mladost kontroverznog punkera

GG Allin uživo
Foto: Flickr/Ted Drake

GG Allin rođen je 1956. godine u New Hampshireu, i to pod imenom Jesus Christ Allin (!) (Isus Krist Allin), da bi ga majka kasnije preimenovala u Kevina Michaela Allina, a on prisvojio svoj nadimak “GG”. Imao je teško i nestabilno djetinjstvo. Njegov je otac bio nasilan religijski fanatik koji je svoju obitelj držao praktički zatočenu i izoliranu od ostatka svijeta. GG se i u kasnijem životu živo sjećao slike svoga oca koji u obiteljskom podrumu konstantno kopa grobove za svoju obitelj, prijeteći im da će ih sve eliminirati.

Nakon što se proslavio, Allin je istaknuo da ne žali zbog svoga užasnog djetinjstva, jer su prilike u kojima je odrastao “od njega načinile ratnika još u mladoj dobi”.

No, nedvojbeno je da je sve to ostavilo psihičkog traga na mladom i već buntovnom Allinu. Počeo se zanimati za onodobnu “slobodnjačku” glazbu poput Beatlesa i Stonesa. No, brzo ih je prerastao i okrenuo se punku.

GG Allin bio je veliki pobornik potpune anarhije i života na rubu. Postalo mu je logično da se već kao mladić i sam okuša u sviranju rocka i punka. No, u prvih par bandova nije svirao kao vokalist već kao bubnjar.

Ekscesi i provokacije na rubu podnošljivog

Prva grupa s kojom je postao zapažen u underground glazbenom miljeu zvala se The Jabbers. Bila je to i prva grupa u kojoj se našao u ulozi vokalista. S njima je svirao od 1977. do 1984., no grupa se ubrzo raspala zbog Allinovog nepredvidljivog divljanja i ispada na svirkama uživo.

Tijekom idućih godina GG upravo zbog svojih bizarnih, uvredljivih, odvratnih i ozbiljno opasnih nastupa izgradio ime živuće legende među šačicom istomišljenika na ekstremnoj hardcore punk sceni. Idućih je 9 godina svirao s preko deset različitih bandova. Njihova imena govore o kontroverznom imidžu koji su pošto-poto pokušavali steći (The Toilet Rockers – “Zahodski rokeri”, The Texas Nazis – “Teksaški nacisti”, “The AIDS Brigade – “Sidaška brigada”, itd…).

GG Allin 3
Foto: YouTube/Jay McBeth

Band u sklopu kojeg je GG postao najpoznatiji zvao se GG Allin & The Murder Junkies (“GG Allin i Ovisnici o ubojstvu”), a u njemu je gitaru svirao i GG-jev brat Merle. O kultnom statusu ovog banda najviše govori što im se na jedno kratko vrijeme pridružio punker Dee Dee Ramone. No on je ubrzo odustao od daljne suradnje, užasnut onim što je vidio na Allinovim javnim nastupima.

Zločin uživo i zločin na snimci

Od GG Allinovog izlaska iz The Jabbersa pa sve do njegove smrti, njegova pojava užasavala je američku javnost. Nastupi su mu gotovo redovito bili prekidani policijskim racijama. Više je puta boravio u zatvoru (zbog optužbi za napad, silovanje, i slično). U nekoliko navrata pojavio se i u televizijskim talk showovima (poput Jerryja Springera i Geralda). U njima je bez zadrške izjavljivao da ima seksualne odnose s maloljetnim obožavateljicama te da seksualno napastuje muškarce i žene za vrijeme svojih nastupa.

Njegovi nastupi bili su toliko kontroverzni da ni danas ne bi prošli bez racija i suđenja.

GG bi najčešće nastupao potpuno gol. Pritom se obično rezao staklom i udarao se iz sve snage u glavu mikrofonom dok ne bi bio potpuno krvav. Zatim bi počeo napadati i publiku, udarati posjetitelje šakom u glavu ili bacati na njih stvari. Nerijetko je bivao brutalno pretučen od svoje vlastite publike. Seksualno je napastovao pripadnike oba spola, trljajući o njih svoje genitalije ili im gurajući glavu u svoje međunožje. Prije nastupa je pio i laksative kako bi se mogao olakšati na pozornici, a zatim bacati svoj izmet u publiku, jesti ga i mazati si njime lice. Sve to činio je, kako je tvrdio, radi oživljavanja zapostavljene atmosfere opasnosti i skandala na rock koncerte.

Njegova glazba najtočnije bi se mogla opisati kao sirovi, jeftino producirani hardcore punk. Tekstovi su mu bili u skladu sa zločinačkom i anarhističkom javnom personom koju je izgradio. Tako naslovi nekih od njegovih pjesama glase: Expose Yourself to Kids (“Skini se pred djecom”), Kill the Kids, Save the Food (“Ubij djecu, uštedi hranu”), Rape, Torture, Terminate and Fuck (“Siluj, muči, eliminiraj i jebi”), Shoot, Knife, Strangle, Beat and Crucify (“Pucaj, probodi, davi, mlati i razapni”), I Fuck the Dead (“Ja jebem mrtvace”), I’ll Slice Yer Fucking Throat (“Prerezat ću ti jebeni grkljan”) i I’m a Rapist (“Ja sam silovatelj”).

Kulturni utjecaj GG Allina?!

Foto: Wikimedia Commons

Većina ljudi slaže se s tim da je GG Allin imao ozbiljnih psihičkih problema, te da je bio doista opasna individua. Pa ipak, on ima obožavatelja i među današnjim mladim naraštajima, 25 godina nakon svoje smrti.

Allin je u više navrata javno obećavao da će okončati svoju karijeru samoubojstvom na pozornici. Ipak, nije imao prilike učiniti obećano jer je 1993. iznenadno umro od predoziranja heroinom. Snimka njegova sprovoda i danas postoji na internetu. Na njoj se mogu vidjeti članovi njegovog benda kako partijaju pokraj otvorenog lijesa s GGjevim tijelom uz koje je položena boca žestice. Čak i danas, GGjevi obožavatelji imaju nezgodnu naviku oskvrnjivati njegov grob, znajući da bi to njihov idol odobravao.

Koje je značenje pojave GG Allina u modernoj glazbi, ako značenja uopće ima? Nesumnjivo je da je GG bio veoma problematičan čovjek s nesputanim zločinačkim tendencijama. Baš nitko ne bi trebao pokušavati biti poput njega. No, GG je bio prvi “zabavljač” koji je svijetu pokazao pravo lice totalne anarhije – nasilje i ludilo bez zadrške. GG Allinova verzija anarhije nagnala bi današnje “fakultetske radikale” u vrišteći bijeg u suzama.

Osim svega toga, jedna se stvar mora priznati kao zasluga Allinu, bez obzira što mislili o njemu kao osobi. On je, možda više nego bilo koji moderni glazbenik, pomaknuo granice cenzure u glazbi. Je li to dobro ili loše, odlučite sami.

***

Preporučeni tekst: Predstavljamo vam indijskoga boga marihuane!

Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *