Uprizorenje drame Janka Polića Kamova na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu

Janko Polić Kamov živio je samo 24 godine (1886. – 1910.), no u svome kratkom životu kreirao je književni opus po kojem ga se danas pamti kao jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatskog modernizma i avangarde.

Kontroverzni Kamov i dalje živi

Današnjoj čitateljskoj publici prvenstveno je poznat kao autor provokativnih, drskih, uznemirujućih, nihilističkih, boemskih i radikalnih knjiga stihova i proze. No, Kamov se okušao i kao dramski pisac, za života radeći na nekoliko dramskih tekstova. Od njih je za života objavio dva teksta. Do danas nam je očuvano šest Kamovljevih drama, dok su rukopisi dviju njih nepovratno izgubljeni.

Kao veliki ljubitelj Kamovljevih književnih djela, danas sam se osjetio dužan prenijeti vam jednu posebnu obavijest. Naime, doznao da će se u prostorima Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu ovih dana održati uprizorenje Kamovljeve drame Tragedija mozgova, što je samo po sebi kulturni događaj vrijedan pažnje, jer danas su scenske izvedbe dramskih djela ovog neobično značajnog autora iz nekog razloga, barem koliko je meni poznato, izuzetno rijetke.

Zato, ako volite čitati Kamova, ili ako se već neko vrijeme s njegovim djelom želite konačno malo pobliže upoznati, sad vam se pruža iznimna prilika da Kamovljevo djelo doživite na pozornici. Iduća prilika za takvo nešto ukazat će nam se svima ponovno – tko zna kad.

Tragedija mozgova Kamov
Foto: Facebook/Tragedija mozgova / Dražen Krešić / Ispit iz režije V
O izvedbi Tragedije mozgova

Ovo uprizorenje drame Tragedija mozgova održat će se 18. i 19. ožujka na ADU (Frankopanska 22) u 20 sati. Redatelj izvedbe je Dražen Krešić, student kazališne režije i radiofonije, kojem će ovo uprizorenje ujedno biti i fakultetski ispit iz režije.

U ponedjeljak 18. ožujka tako će se na navedenoj adresi održati otvorena generalna proba, a 19. ožujka i sama izvedba drame. Ulaz na događanje je besplatan za sve zainteresirane građane.

Više o samoj predstavi možete doznati na ovom linku.

Inače, Kamovljeva drama Tragedija mozgova tiskana je 1907. godine o piščevom trošku. Po prvi put je izvedena osamnaest godina nakon autorove smrti, to jest 1928. godine. Praizvedbu je uprizorila Državna glumačka škola u Zagrebu.

Janko Polić Kamov
Foto: Wikipedia

Sama drama Tragedija mozgova obrađuje karakteristične i Janku Poliću Kamovu bliske motive, poput tragične sudbine mladih, domaćih intelektualaca, te individualizma i društvene pobune.

Poziv

Što da vam drugo kažem osim da je ovakav kulturni događaj pravi zločin propustiti? Zato se nadam da ćemo se na ovom uprizorenju okupiti u velikome broju, kako bismo bili prisutni kad se Kamov, pisac u svoje vrijeme znan i kao “Vitez crne psovke”, obrati modernoj publici, prekoračujući vremenski jaz od 112 godina pomoću književne i kazališne magije, te tako kao autor postajući možda čak i aktualniji nego ikad prije.

***

Preporučeni tekst: Šokantni rođendanski poklon: Preporuka knjiga zbog kojih će vas ljudi zamrziti

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.