Najava nove serije Kurzivovih tekstova za sve domaće knjigoljupce

Po prirodi sam takav da mi se po glavi uvijek motaju neke nove ideje i koncepti. Tako posljednjih dana intenzivno razmišljam o pokretanju jedne nove i poprilično ambiciozne serije tekstova na Kurzivu, za koju se nadam da bi se mogla svidjeti svim domaćim strastvenim posjetiocima knjižnica. Zato ću vam danas za najavu ukratko predstaviti isplanirani koncept.

Najava nove serije Kurzivovih tekstova

Zamisao se vrti oko serije reportaža “s terena” u kojima bih opisivao osobne dojmove prilikom posjeta zagrebačkih knjižnica. Cilj bi bio da u idućim mjesecima po prvi put u životu obiđem apsolutno sve gradske knjižnice u Zagrebu, u svakoj posudim po knjigu ili dvije, uslikam eksterijer i interijer knjižnice, te ukratko opišem uslužnost njezinih djelatnika, opremljenost polica, radnu atmosferu, ozračje, vizualni dojam i ostale utiske.

Naime, ja sam vam dosta redovit posjetitelj knjižnica u raznim dijelovima grada. Većinu vremena imam doma nagomilane knjižurine iz četiri ili pet gradskih knjižnica istovremeno. Ove ustanove posebno su mi prirasle srcu, ponekad ih doživljavam kao svoj drugi dom. No, usprkos tome, nedavno sam shvatio koliko sam malo gradskih knjižnica do sad uspio upoznati. Tako se rodila ideja koju vam danas predstavljam.

Gradske knjiznice Zagreb
Foto: Google Maps

Serija reportaža iz apsolutno svake zagrebačke knjižnice!

Na ovaj način želio bih da kroz moje oči upoznate prekrasne gradske knjižnice koje zasigurno sami nikad niste sve obišli, te da vas na taj način informiram o ponudi i kvaliteti njihovih usluga kako biste se mogli lakše opredijeliti za novu najdražu biblioteku (ili više njih) u vašem dijelu grada.

Naravno, ovo je dosta ambiciozan projekt koji će od mene zahtijevati poprilično uloženog vremena. Samo obići svaku od gradskih biblioteka samo je po sebi povelik zadatak, a kamo li pisanje o svakoj od njih. Stoga će tekstovi iz ove serije najvjerojatnije izlaziti u nekom malo rjeđem ritmu (recimo jednom do dva puta mjesečno). No, na kraju, smatram vrlo zanimljivim i korisnim to što će jednog dana zainteresirani građani na jednom mjestu moći pronaći kolekciju dojmova iz svih gradskih knjižnica, te ih međusobno uspoređivati.

Knjige
Foto: Pexels

Što, kada, kako?

Kada jednom završimo s prikazom svih zagrebačkih knjižnica (što će, kao što vidite, potrajati, no i bolje je tako jer ćete kroz duži vremenski period imati nešto za čitanje na netu uz jutarnju kavu ;), bio bih sretan da mogu posjetiti i neke od knjižnica van svoga rodnog grada. No – o tome kad i ako se ukaže prilika.

Prvi izvještaj iz ove najavljene serije tekstova bit će objavljen u razdoblju od idućih tjedan do dva (ovisno o mojem idućem posjetu knjižnicama), a prva od knjižnica koju ću posjetiti vjerojatno će se nalaziti u zapadnom dijelu gradova (recimo u Vrapču, Podsusedu, Gajnicama ili Španskom). Odatle ćemo polako napredovati u svim smjerovima, i obići sve gradske kvartove s bibliotekom! 🙂

Nadam se da ćete uživati u ovoj novoj seriji tekstova, da ćete ih smatrati informativnima, te da ću vas njima potaknuti da i sami posjetite neke od gradskih knjižnica u kojima do sad još niste bili.

Čitamo se uskoro! 🙂

***

Preporučeni tekst: Recenzija: Zbirka poezije “Uzbrdo” Ane Brnardić

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *