Na dražbi uskoro portret koji je “naslikala” umjetna inteligencija

Ako smo ikad pomišljali da postoji jedna vrsta ljudske djelatnosti na kojoj strojevi nikad neće moći dostojno zamijeniti čovjeka, rekli bismo da je to područje umjetnosti. No, najnoviji eksperimenti s umjetnom inteligencijom možda bi nas mogli nagnati da promijenimo to mišljenje.

Umjetna inteligencija po nazivu Generative Adversarial Network (GAN) već neko vrijeme pokušava slikati poput čovjeka. Radi se o kompleksnom računalnom algoritmu koji naprednim metodama obrađuje u njega unesene podatke, te na taj način “uči”. Već u nekoliko navrata u GAN su unošeni deseci tisuća umjetničkih slika, s nadom da će umjetnička inteligencija biti u mogućnosti “oponašati” viđeno, te naslikati neko iole prihvatljivo umjetničko djelo.

Prvi slikarski pokušaji GAN-a izgledali su groteskno

Prvi slikarski pokušaji GAN-a su, međutim, završili groteskno. Tim programera koji stoji iza razvoja GAN-a još je početkom ove godine pokušao naučiti svoju kreaciju da naslika ljudski akt, ubacujući u program tonu prikaza poznatih golih slika. No, ono čime ih je umjetna inteligencija nakon toga počastila izgledalo je poput prikaza izobličenih nakupina deformiranog i tumorima izjedenog ljudskog mesa. Bacite pogled:

Prva umjetno stvorena slika koja će se prodavati na aukciji!

Pa ipak, baš kad je izgledalo da je algoritam GAN nesuđen ikad postati slikarom, dogodio se preokret. Programom se poslužila francuska umjetnička skupina Obvious, pokušavajući program naučiti slikati portrete unosom 15 tisuća poznatih umjetničkih radova u program. GAN ih je iznenadio nevjerojatno artikuliranim prikazom ljudske figure!

Ovaj portret nazvan je Edmond de Belamy, a iako ga na internetu potpisuje sami kolektiv Obvious, na samu sliku, kao i na opis izloška u galeriji, kao autora djela navode matematički GAN-ov algoritam koji je sliku i izradio.

Radi se o portretu muškarca u crnoj mantiji, a figura na slici ima prepoznatljive ljudske konture. Čak je i moderno “zamućena”, kao da se neki impresionist malo previše zaigrao kistom i dao si stanovitu umjetničku slobodu u slikanju portreta. Inače, ako ste se zapitali, nikakva stvarna osoba nazvana Edmond de Belamy, čiji bi ovo bio portret, zapravo ne postoji, već je slika nastala pokušajima umjetne inteligencije da oponaša stil poznatih slikara.

AI portret
Foto: Instagram/obvious_art

Izgleda da su i ostali bili impresionirani novim slikarskim ostvarenjima GAN-a. Ovaj će računalno generirani portret tako postati prvi uradak stvoren od strane umjetne inteligencije koji će završiti na umjetničkoj aukciji. Slika će biti ponuđena na dražbi u New Yorku u 10. mjesecu ove godine.

Aukcija će se održati u poznatoj aukcijskoj firmi Christie’s, iz koje su poručili kako ne vide ništa sporno u vezi s najavljenom aukcijom jer, iako portret nije načinila ljudska ruka, krajnji rezultat ne razlikuje se mnogo od umjetničkih djela koja njihova firma prodaje već oko 250 godina.

***

Preporučeni tekst: Ovo umjetničko djelo je proglašeno dovršenim tek kad se slučajno razbilo

Bizarno, Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *