Kako u godini dana pročitati više knjiga nego li ste mislili da je moguće

U protekloj godini pročitao sam 200 knjiga, dok sam u 2014., 2015., i 2016. godini pročitao oko 100 knjiga na godinu. To me, bar se nadam, čini dovoljno kvalificiranim da podijelim nekoliko savjeta svima koji pokušavaju pronaći više vremena za čitanje.

Prije nego počnem s napucima, moram istaknuti i da sam tijekom 2014. godine završavao studij, a cijelu 2015. i veći dio 2016. bio sam u radnom odnosu. Lani sam oko 5 mjeseci proveo radeći volonterski i honorarno. Zašto ovo spominjem? Pa, zato da ne biste stekli dojam kako sam uspio pročitati tolike količine knjiga isključivo zato što nisam radio ništa drugo.

Kao što vidite, to nije bio slučaj s mojim čitateljskim maratonima. To dokazuje da apsolutno svatko može pronaći vremena i načina za čitanje mnogo više nego li obično. Samo treba znati kako. Pritom nema mnogo veze želite li u godini dana pročitati 30, 50, 100 ili 200 knjiga. Izvedivo je.

Jaka motivacija je ključna

Stara knjiga
Foto: Pixabay

Za početak, ključno je da sami sa sobom raščistite zašto vam je stalo pročitati veći broj knjiga u planiranome razdoblju. Jer, ako nemate čvrstu motivaciju, teško da ćete ostati dosljedni svome planu čak i nekoliko mjeseci. Ako želite samo “probati” možete li pročitati recimo 50 knjiga u narednih godinu dana – vjerojatno ne možete. Čista znatiželja i neobavezno eksperimentiranje nisu dovoljno jak razlog koji će vas natjerati na požrtvovnost i odricanje koji će vam biti potrebni za ostvarivanje čitalačkog cilja. No, ako pak želite više čitati jer smatrate pod svaku cijenu nužnim izgraditi sebe kao osobu, popuniti rupe u svome znanju, te se dokazati samome sebi kao čovjek koji ostvaruje svoje planove – tada ste, moguće, na pravome putu.

Budite precizni u postavljanju čitalačkog plana

Predivna knjižnica
Foto: Pxhere

Nužno je i da odredite striktni cilj koji želite ostvariti, te da ga istog dana po donesenoj odluci počnete i provoditi. Recimo da danas odlučite kako ćete do 17. 7. iduće godine pročitati 100 knjiga. Vrlo je važno da si zadate točnu cifru knjiga na koju ciljate, kao i točan vremenski okvir koji imate za postizanje cilja. Bez toga, stalno ćete se sami sebi opravdavati mislima tipa: “Pa, već sam dosta pročitao, mogu uzeti par dana predaha.” Na taj će način vaši “predasi” postati sve češći jer ćete obmanuti sami sebe dojmom lažnog postignuća, dok ćete zapravo vrlo loše iskorištavati slobodno vrijeme. Kad imate striktni cilj i strogo ga se držite, tada ste veoma svjesni čak i kad preskočite samo jedno popodne čitanja.

Gdje pronaći dodatne slobodne sate?

Čitanje u busu
Foto: Wikimedia Commons

Kad jednom počnete s maratonskim čitanjem, glavni problem bit će vam nedostatak vremena, pogotovo ako ste u stalnom radnom odnosu. Pa ipak, uz malo proračunatog planiranja, otkrit ćete da svakodnevno bez veze potrošite barem nekoliko sati koje možete iskoristiti za čitanje.

Za početak, ako idete na posao javnim prijevozom, čitajte u tramvajima ili autobusima, bez obzira da li sjedite ili stojite. To je već bar dodatnih sat vremena za čitanje dnevno, ako ne i više. Ako pak ne koristite javni prijevoz, ostaju vam još mnoge brojne opcije optimiziranja vlastitoga vremena. Možete se probuditi pola sata ranije nego inače i čitati prije početka spremanja za posao. Također, prije spavanja možete čitati barem pola sata do sat vremena, čak i ako to znači nešto kasniji odlazak u krevet. Umjesto gledanja televizije, uzmite knjigu koja vas strašno zanima.

Čitajte u svim prilikama kad znate da ćete biti prisiljeni čekati – u pošti, u banci, na tramvajskim stanicama, u restoranima. Da biste to mogli, uvijek uza sebe nosite torbu s knjigom koju trenutno čitate.

Čitanje naspram slobodnog vremena

Icrpljenost od čitanja
Foto: Flickr

No, najvažnije od svega jest da smanjite vrijeme koje provodite na društvenim mrežama. Svatko od nas, htjeli si mi to priznati ili ne, dnevno “baci” i po nekoliko sati na besciljno scrollanje internetom. Ako vam je surfanje važan izvor zabave, tada ga se nemojte odreći u potpunosti, već ga barem prepolovite.

Naravno, na isti način morate isplanirati i svoje izlaske. Ako ocijenite da si možete priuštiti izlazak subotom navečer, tada ćete se morati odreći svih iznenadnih poziva na kavu i druženja usred tjedna. Već ste rezervirali to vrijeme, sjećate se? No, kad se konačno posvetite slobodnome vremenu, ne radite ništa što ima ikakve veze s čitanjem ili knjigama. Dajte svome mozgu vremena za “restartanje”.

Uz ove naputke, lako ćete pronaći barem tri dodatna sata dnevno koje možete iskoristiti za čitanje, a koje niste niti znali da ih imate.

Postavite stroge tjedne kvote, a zatim ih se držite kao pijan plota

Živjeti u knjizi
Foto: Max Pixel

Ako samo odlučite da ćete u godini dana pročitati 100 knjiga, vjerojatno nećete uspjeti jer je vaš cilj predug i preambiciozan da biste mogli doista pratiti kasnite li s brojem pročitanih knjiga ili ne. Umjesto toga, najbolje je odrediti realistične tjedne kvote. Ako godina ima otprilike 52 tjedna, tada je jasno da svakog tjedna tokom cijele godine morate pročitati minimalno dvije knjige da biste uspjeli. Na taj način ostat će vam 2 neiskorištena tjedna, koje predlažem da iskoristite za vrijeme ljetovanja, kada je najteže koncentrirati se na čitanje.

Ako smo zaključili da je za cilj od 100 knjiga godišnje potrebno pročitati 2 knjige svakoga tjedna, tada izračunajte koliko stranica svake knjige morate pročitati dnevno da biste ju završili na vrijeme. Primjerice, ako ste za prvi tjedan odabrali jednu knjigu od 350 stranica i drugu od 200, tada svaki dan tog tjedna, bez iznimke, trebate pročitati 50 stranica prve knjige i nešto manje od 30 stranica druge knjige. Ako danju, usprkos svim optimiziranjima vremena, niste imali vremena za ispunjavanje kvote, tada ne odlazite na spavanje dok ju ne ispunite. Večernje vrijeme samo je vaše!

Nadoknađujte zaostatke!

Hrpa knjiga
Foto: Wikimedia Commons

Dogodit će se da neke dane jednostavno ne možete ispuniti zadanu kvotu stranica. Boljet će vas zub, ili ćete nepredviđeno morati na put. Ili nešto treće. Bit će nepredvidljivih okolnosti zbog kojih ćete više nego par puta propuštati dnevne kvote stranica. No, tada je ključno da svakog tjedna nadoknadite propuštene stranice! Ako u jednom tjednu morate pročitati one dvije već spomenute knjige od 350 i 200 stranica, a jedan dan niste uopće mogli naći vremena za čitanje, tada imate dvije opcije. 1) Idući dan možete nadoknaditi kompletan zaostatak i pročitati 100 stranica prve i 60 stranica druge knjige. No, ova je opcija uglavnom izvediva samo za ljude koji ne rade. 2) Lakša je opcija preraspodijeliti zaostatak na idućih sedam dana. Tako ćete u tijeku tjedna umjesto 50 + 30 stranica dnevno jednostavno čitati 58 + 32 stranice dnevno, i vaš zaostatak će se istopiti.

Na ovaj način, detaljno planirajući vlastito vrijeme i dnevne kvote čitanja, moguće je pročitati i do 200 stranica godišnje. Ipak, taj vam cilj ne preporučujem jer je tolika količina čitanja za većinu ljudi mentalno preiscrpljujuća. Optimalni ciljevi bili bi 50 knjiga u godini dana za prosječne čitače, i 100 knjiga u godini dana za one ambicioznije. No, čak i da si zadate cilj od 20 knjiga godišnje, pročitat ćete više nego li prosječna osoba a vaš će unutarnji život biti utoliko bogatiji.

***

Preporučeni tekst: Ovo su neke od najljepših svjetskih knjižnica otvorenih za javnost

Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *