Doznajte više o češkom umjetniku Zdeněku Burianu koji se proslavio slikanjem dinosaura

Ako već neko vrijeme pratite moje tekstove, tada znate da me zanimaju ekscentrični slikari čiju su umjetničku karijeru obilježili nekonvencionalni slikarski motivi. U ovom duhu, danas ću vam u nekoliko odlomaka pokušati predstaviti rad češkog slikara u čijoj su utjecajnoj umjetničkoj ostavštini najznačajnije ilustracije i slike dinosaura i drugih prapovijesnih životinja.

Zdeněk Burian 1
Foto: Facebook/Zdeněk Burian
Zdeněk Burian, čovjek koji je u kolektivnoj mašti “oživio” dinosaure

Ovaj zanimljivi slikar zvao se Zdeněk Burian, a moguće je da ste vidjeli neke od njegovih radova iako toga niste ni svjesni. Jer, nakon što je 60-ih godina njegov rad prepoznat i u svjetskim razmjerima, Burianove kreacije završile su kao ilustracije u mnogim povijesnim udžbenicima, a oslikao je i neke edicije poznatih knjiga (Tarzan, Robinzon Crusoe…).

Zdeněk Burian 2
Foto: Facebook/Zdeněk Burian

No, krenimo od početka Burianove priče. Rodio se 1905. godine u češkom mjestu Kopřivnice, a umro je 1981. u Pragu. Počeo je svoju paleo-slikarsku karijeru ilustrirajući knjige čeških amaterskih arheologa poput onih Eduarda Štorcha i Josefa Auguste. Javnost je za njegov rad posebno doznala putem Augustinih književnih publikacija koje su se počele prevoditi i izvan Češke. Burianovi radovi ubrzo su upali u oči akademskim krugovima zbog studioznog i vjernog prikaza prahistorijskih životinja.

Zdeněk Burian 3
Foto: Facebook/Zdeněk Burian
O Burianovom pristupu i stilu

Burianov stil “paleontološkog slikarstva” razvio se pod utjecajem Amerikanca Charlesa R. Knighta, koji je također slikao prahistorijsku floru i faunu. No, ljudi koji su izučili radove Buriana i njegovih prethodnika ističu kako je Burianovo stvaralaštvo s vremenom postalo toliko utjecajno i prepoznatljivo zato što je on svojim prikazima dinosaura dodao jednu novu dozu uvjerljivosti i životnosti.

Zdeněk Burian 4
Foto: Facebook/Zdeněk Burian

Radu je pristupao nakon pomnog proučavanja izgleda fosiliziranih kostura prapovijesnih životinja. Međutim, posebno je zanimljivo istaknuti da Burian uglavnom nije imao pristup samim fosilima, već je njegov rad uvelike ovisio o paleontološkim skicama i crtežima prapovijesnih fosila koje bi on studiozno izučio i prema njima načinio rekonstrukciju prapovijesne životinje. Time su Burianov realizam i uvjerljivost njegovih radova još impresivniji.

Posebnu je pozornost ovaj umjetnik pridao prikazu realističnosti poza i pokreta tijela prapovijesnih životinja, zbog čega su se dinosauri na njegovim slikama doimali življe. Uz to su ovi prikazi bili i zasnovani na znanstvenim spoznajama i arheološkim pronalascima, a ne tek kakvi prikazi iz mašte.

Zdeněk Burian 5
Foto: Facebook/Zdeněk Burian
Karijera

Burianov rad uskoro je postao vrlo popularan među europskim paleontolozima koji su ga slavili kao umjetnika čiji rad znanstvenicima i širokom masama vjerno dočarava način na koji su prapovijesne životinje doista mogle izgledati i kretati se u svome prirodnom okolišu.

Neki od najpoznatijih Burianovih prahistorijskih radova prikazuju tiranosaura, diplodoka, brontosaura, brahiosaura, pterosaura, plesiosaura, kao i velike mamute ledenog doba te razne stupnjeve razvoja hominida i praljudi.

Zdeněk Burian 6
Foto: Facebook/Zdeněk Burian

Slikarska karijera Zdeněka Buriana trajala je pola stoljeća, od 30-ih do 80-ih godina, a iako se glas o njemu iz Europe pronio dalje na Zapad tek 50-ih i 60-ih, ostao je zapamćen kao možda najutjecajniji slikar paleo-tematike u 20. stoljeću. Njegovi su se radovi diljem svijeta počeli koristiti kao edukacijski materijali, a Burianov slikarski stil proizveo je cijelu vojsku oponašatelja.

Zdeněk Burian 7
Foto: Facebook/Zdeněk Burian
Utjecaj sve do danas

Nadalje, Burianov prikaz prapovijesnog života radikalno je utjecao na način na koji dinosaure zamišljamo danas. Tako većina današnjih prikaza dinosaura u filmovima, stripovima i računalnim igrama također mnogo duguje ovom vizionarskom Čehu.

Zdeněk Burian 8
Foto: Facebook/Zdeněk Burian

Procjenjuje se kako je Zdeněk Burian za svoga života proizveo oko 15.000 ilustracija i slika, od kojih je njih petstotinjak prahistorijske tematike, no upravo se one smatraju glavnim dijelom njegovoga opusa. Najviše se služio uljanom tehnikom slikanja.

Zdeněk Burian 9
Foto: Facebook/Zdeněk Burian

O njegovom utjecaju najbolje govori podatak da je prva vrsta dinosaura otkrivena na češkom tlu prozvana Burianosaurus augustai, u čast Buriana i njegovog književnog suradnika Josefa Auguste, putem čijih knjiga se u Europi i pronio glas o ilustratoru.

***

Preporučeni tekst (LINK): Ova umjetnica izrađuje nakaze od pletiva, a glavni joj je rad iskukičani kostur s anatomski ispravnim iznutricama!

Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *