Zavirimo u novootvoreni Craft Shop na Trešnjevci, koji polako ali sigurno postaje oaza gradskih kreativaca

Koliko samo puta kreativci svih profila požele da u ovom gradu postoji neko mjesto u kojem se mogu bar na nekoliko sati sakriti od gradske vreve, betonskoga sivila i užurbane svakodnevice! I tražimo, tražimo takvo mjesto gradskim ulicama, od traženja smo već dobrano istrošili i pete na cipelama, ali i dalje ne nailazimo na neko utočište za ljude poput nas. Gradski lokali stopili su se s općom atmosferom grada, pa su se i u njih uvukli užurbanost, vreva, sivilo i brutalnost ulice.

Craft Shop 2
Foto: Kurziv.net
Nova oaza za Zagrebačke kreativce

No, odnedavno je na zagrebačkoj Trešnjevci otvoren jedan objekt koji ima sve predispozicije u nadolazećim danima postati nova oaza ljudi zaljubljenih u kreativnost i osviješteno življenje.

Radi se o novootvorenom dućančiću po imenu Craft Shop, koji se nalazi na adresi Ljubljanica 8. No, etiketu “dućana” shvatite uvjetno, jer glavna misija ovog mjesta je, barem kako sam ja to doživio, učiniti da se posjetitelj osjeća kao u svome dnevnom boravku.

Craft Shop 3
Foto: Kurziv.net
Craft Shopova ponuda i ozračje

Istina, ovdje je moguće kupiti razne šarene i nadahnjujuće rukotvorine poput gravura u drvetu, snovolovki, ogrlica, privjesaka, čajeva svih vrsta i aroma, kao i knjige trenutno aktualnih domaćih pjesnika i prozaika. Posebno je zanimljivo da većina dekorativnih artikala spada u kategoriju unikatnih ručnih radova. No, u Craft Shopu sve ne staje na uobičajenoj novčanoj transakciji.

Craft Shop 4
Foto: Kurziv.net

Jer, na Ljubljanici 8 ste u svakom trenu dobrodošli navratiti i opustiti se uz neki aromatični čaj i šačicu neobaveznog razgovora. Ako ste upravo imali naporan dan i ako vam je, bar nakratko, potrebno utočište od svakodnevice, jednostavno pronađite ovo mjesto, zavaljajte se na jednu od slobodnih stolica i uživajte u nadahnjujućem miru ovog lijepo uređenog i inspirativnog mjestašca.

Craft Shop 5
Foto: Kurziv.net
Pjesnička čitanja u Craft Shopu

Craft Shop pokazuje koja mu je ciljana klijentela i time što se u njemu nedjeljom od 17:30 do 20:00 sati održavaju pjesnička čitanja i druženja kreativaca.

Karakter ovih okupljanja je, kako sam se i sam iz prve ruke uvjerio, opušten, neformalan i neobavezujuć. Tako je apsolutno svatko, bez obzira na iskustvo i “staž” na sceni, dobrodošao navratiti i pročitati nekoliko svojih uradaka pred okupljenima. No, ako vam nije do čitanja, možete jednostavno slušati tuđe kreativne uratke i s okupljenima pročavrljati o nekoj vama dragoj temi.

Craft Shop 7
Foto: Kurziv.net

Na jučerašnjoj poetskoj seansi okupilo se 9 autora koji su naizmjenično pred publikom izgovorili poneki stih. No, između čitanja nije falilo ni glazbe, ni razgovora, a ni smijeha i tekuće okrepe.

Craft Shop pjesnici
Foto: Emanuella Zubović

Čitanja u Craft Shopu posjećuju gradski pjesnici svih profila – od mladih do iskusnih generacija, i od zasad još uvijek anonimnih pa do etabliranih autora.

Zato, ako preko tjedna ili vikendom ne znate kamo biste, razmislite o tome da navratite u ovo mjesto koje djeluje ljekovito na probleme poput napetih živaca, dosade ili kreativne blokade.

Craft Shop 6
Foto: Kurziv.net

Više o radu Craft Shopa možete doznati na Facebook stranicama Craftman Workshop (LINK) i Baba’s Masala Chai (LINK).

***

Preporučeni tekst (LINK): Evo kako je bilo na Art Labovoj pjesničkoj eko-rezidenciji (puni izvještaj iz predivnih šuma Vukomerića)

Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *