Upoznajte umjetnika koji se proslavio prodajući vlastiti izmet!

Danas ćemo govoriti o Pieru Manzoniju, avangardnom talijanskom umjetniku koji je svojedobno pomaknuo granice onoga što nazivamo umjetnošću, te se uspio proslaviti vlastiti izmet u limenci, proglašavajući svoje “crijevne kolačiće” umjetničkim djelom.

Piero Manzoni živio je nepunih trideset godina. Rodio se 1933. a umro 1963. No, iako nije imao mnogo vremena na ovom svijetu od sebe načiniti živuću legendu, očito se vrlo dobro razumio u psihologiju masa i marketing. Jer, njegova se djela danas prodaju po cijenama i od nekoliko stotina tisuća dolara.

Konzervirano govno za 300 000 dolara!!

Ipak, cijela ova priča poprima cijeli jedan veći stupanj nevjerojatnosti kada doznamo da je Manzonijevo najpoznatije djelo serija od 90 zasebnih zatvorenih limenki, a svaka limenka u svojoj unutrašnjosti sadrži oko 30 grama umjetnikovog konzerviranog izmeta.

Piero Manzoni
Foto: Wikimedia Commons

Ovih konzervi, koje je umjetnik prozvao umjetničkim djelom po imenu Medre d’ArtisteArtist’s Shit (“Umjetnikovo govno”), postoji samo 90 na cijelome svijetu. No, to nikako nije dovoljno kako bi se objasnilo to da su ove govnjive konzerve na umjetničkim aukcijama do današnjih vremena postizale apsurdne cijene od 30 do 300 tisuća dolara! A što je najbolje, Manzonijevom “smeđem zlatu” vrijednost s godinama još uvijek raste!

Ludi, ludi konceptualni umjetnik

Ovaj je umjetnik i inače bio poznat po bizarnim djelima koja su propitivala narav i status umjetničkih djela kao takvih, što ga svrstava u branšu konceptualne umjetnosti. Tako je Manzoni u jednom trenu, osim svojega izmeta, ovjekovječio i zrak iz svojih pluća, upuhujući ga u seriju crvenih balona vezanih za drvena postolja, te nazivajući izložak Artist’s Breath (“Umjetnikov dah”). Neki smatraju da je ovakvim djelima Manzoni zapravo tematizirao i kritizirao umjetnost koja sve više poprima karakteristike serijske, tvorničke proizvodnje. Drugi (poput mene) pak misle da je Manzoni jednostavno bio marketinški genije sposoban unovčiti čak i otpadni materijal iz vlastitoga tijela. 😀

Umjetnikovo govno
Foto: Flickr

Manzoni je poznat i po djelima kao što su Lines of Exceptional Length (“Linije iznimne duljine”) za koje je olovkom duž vrlo dugih papira vukao linije duge i po više od 7 kilometara. Također, tu je i njegov rad u obliku knjige, Piero Manzoni; The Life And Works (“Piero Manzoni: Život i djela”), no knjiga se sastoji od otisnute naslovnice i nekoliko stotina praznih listova od prozirnoga materijala. Uz to, nakon njegove smrti, i njegova je vlastita osmrtnica u jednom trenu bila proglašena umjetničkim djelom od strane njegovih kolega.

I u Hrvatskoj ima izmeta na prodaju

Za kraj, čisto da ne mislite da i kod nas nema ovakvih genija modernoga marketinga, vrijedi spomenuti i da je naša kulturnjačka udruga Uzgon odlučila po cijeni od 3 do 50 eura prodavati pozlaćeni izmet naših lokalnih magaraca, kako bi se upozorilo na problem njihovog nestajanja.

***

Preporučeni tekst: Priča iza jedne od najkontroverznijih slika Salvadora Dalija

Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *