Razgledajte s nama izložbu nevjerojatnih podvodnih skulptura

Danas ćemo govoriti o umjetničkoj izložbi ispod oceanskih valova. Iako ovo nije prvi put da se netko sjetio postaviti umjetničke eksponate ispod morske površine (daleko od toga), izlošci koje ćemo vam danas prezentirati definitivno su jedni od idejno kompleksnijih i vizualno impresivnijih do sad ostvarenih.

Coralarium 1
Foto: Facebook/Jason deCaires Taylor

Vizija nadarenog kipara i profesionalnog ronioca

Čovjek čiji je genij odgovoran za ovu nevjerojatno podvodnu izložbu zove se Jason deCaires Taylor. Već je i prije postavljao odlične podvodne skulpture, no ovim je skupom radova sklopljenih u jedinstvenu cjelinu nadmašio samoga sebe.

Coralarium 2
Foto: Facebook/Jason deCaires Taylor

Pritom se u priču o ovom čovjeku savršeno uklapaju podaci da je stekao prvostupničku titulu iz kiparstva na Londonskom institutu za umjetnost, a nakon toga je postao profesionalni ronilac s posebnim interesom za pitanja podvodne ekologije.

Svoju najnoviju podvodnu galeriju, nazvanu Coralarium i tešku 200 tona, Jason je postavio uz obalu Maldiva, kraj otočnog odmarališta Fairmont Sirru Fen Sushi, prenosi portal Pun Kufer.

Coralarium 3
Foto: Facebook/Jason deCaires Taylor

Predivna vizija međusobnog prožimanja ljudskog i koraljnog svijeta

Konstrukcija je visoka oko 6 metara, a zidovi kvadratne strukture su prošupljeni kako bi kroz njih mogla prolaziti voda. Polovica strukture uronjena je pod vodu, dok je gornji dio vidljiv i s obale. Tako središnji dio konstrukcije ciklički otkrivaju i ponovno zakrivaju nadolazeće oseke i plime.

Coralarium 4
Foto: Facebook/Jason deCaires Taylor

Ovaj šuplji kvadar od nehrđajućeg čelika sadrži i 14 detaljno isklesanih skulptura ljudi, od kojih neke podvodne skulpture podsjećaju na križance između čovjeka i koralja. Okvir kvadra također svojom izrezbarenom teksturom podsjeća na koraljne uzorke. Ispod površine vode postavljeni su reflektori kako bi ova unikatna podvodna galerija bila vidljiva i u večernjim satima.

Coralarium 5
Foto: Facebook/Jason deCaires Taylor

Iza svega je ekološka poruka

Jasonova podvodna konstrukcija ničime ne remeti prirodnu ravnotežu oceana. Načinjena je od nehrđajućeg i pH neutralnog čelika, a u njoj sklonište mogu naći i podmorske životinjice.

Coralarium 6
Foto: Facebook/Jason deCaires Taylor

Sa simboličkog gledišta, ovim radom umjetnik je želio skrenuti pozornost na neke ekološke probleme suvremenog svijeta, poput važnosti očuvanja koraljnih grebena, povezanosti ljudi s ekološkom strukturom oceana, i opasnosti topljenja polarnih kapa i podizanja razine oceana.

***

Preporučeni tekst: Koliko biste platili za ovaj super laptop… načinjen od ŠIBICA?!

Boemski kutak, Priča dana, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *