Otvorene prijave za sudjelovanje u Art Labovoj ovogodišnjoj poetsko-ekološkoj rezidenciji

Što je zajedničko ekologiji i pjesništvu? Više nego li se na prvi pogled čini! Kao prvo, i ekologija i pjesništvo često se povezuju s društvenom angažiranošću te sa širenjem svijesti o određenim problemima. Nadalje, i ekološke i pjesničke platforme zapravo imaju sličan cilj – mijenjanje svijeta na bolje. Također, mnoge ekološke teme vrlo su plodne u kontekstu pjesničkoga diskurza. Budućnost Zemlje, kolektivna odgovornost, društvena etika, sjeme, rast, nicanje, plodnost, smrt – sve su to zajedničke teme tih dvaju područja djelovanja ljudske misli.

U ovom duhu možemo najaviti i drugu godišnju poetsko-ekološku rezidenciju u organizaciji zagrebačke udruge za promicanje umjetnosti Art Lab.

Art Labovci su tako ovih dana zainteresiranoj javnosti uputili poziv za sudjelovanjem u ovoj rezidenciji, a uz pravu motivaciju dobrodošli su svi pjesnici, bez obzira jesu li već potkovani u temama poput ekologije ili ne.

Tragovi u snijegu 2
Foto: Facebook/Art Lab

Ovogodišnja Art Labova poetsko-ekološka rezidencija organizira se pod nazivom “Tragovi u snijegu: Sjeme za budućnost”. Događaj je zamišljen kao trodnevni boravak izabrane grupe pjesnika na recikliranom imanju Vukomerić kraj Zagreba. Odabranim će pjesnicima biti osiguran besplatan smještaj na recikliranom imanju Vukomerić, hrana te prijevoz iz Zagreba. Pjesnici koji se prijavljuju izvan Zagreba će vlastitim sredstvima morati pokriti troškove prijevoza do Zagreba.

Prijaviti se mogu svi pjesnici, afirmirani i neafirmirani, do 19. prosinca na mail art@art-lab.hr. Prijavi je potrebno priložiti motivacijsko pismo te tri pjesme. Nakon završetka prijava pjesnici će biti obaviješteni o rezultatima do 30. prosinca.

Tragovi u snijegu 12
Foto: Facebook/Art Lab

O ovogodišnjoj glavnoj temi organizatori su poručili sljedeće:

“U sjemenu je očuvana naša prošlost i sakrivena naša budućnost. Svaka sjemenka u sebi nosi dio povijesnog i genetskog nasljeđa još iz vremena kada su ljudi počeli izdvajati određene biljke iznimnih karakteristika te započeli kultivirati, pokrenuvši tako početak poljoprivrede. Uzimanje određenog dijela usjeva za ponovnu sjetvu omogućavalo je genetsku podlogu za procvat novih sorata biljaka, a kroz to indirektno i procvat današnjeg društva kakvog ga poznajemo.

Jednako je i s poezijom. Ona predstavlja kulturno nasljeđe naroda koje je temelj njegovog duha, procvata i identiteta. Upravo je zato spajanje poezije s temama ekologije, sjemena te ostalih tema javnog interesa neophodno kako bi se progovorilo o ključnim problemima društva i zajednice. Ove godine to će biti tema potrebe očuvanjem starih sorti sjemena.

Tragovi u snijegu 5
Foto: Facebook/Art Lab

Kroz trodnevni boravak na recikliranom imanju Vukomerić,odabrani će pjesnici dobiti mogućnost shvatiti važnost sjemena te se upoznati s konceptima banke sjemena te nezamislive potrebe za očuvanjem tradicijskih sorti biljaka. Kroz vlastiti stihovni medij pjesnici će progovoriti o problematici koju su usvojili u tri dana, čineći ju bliskom ljudima koji možda nisu znali ništa o njoj, a pjesme će potom biti objavljene u digitalnoj zbirci poezije.”

Inače, digitalni zbornik koji je nastao kao plod prošlogodišnje (prve) Art Labove rezidencije u Vukomeriću možete preuzeti ovdje, a baciti pogled na fotografije s promocije zbornika u Booksi možete na ovom linku. O svim ostalim aktivnostima udruge Art Lab možete se informirati na njihovom Facebooku i webu.

Tragovi u snijegu 11
Foto: Facebook/Art Lab

Ako ste od onih koji vole društveno angažiranu poeziju, svakako se prijavite na ovogodišnje Tragove u snijegu. To će vam ujedno biti i prilika za ugodno, zabavno, edukativno i besplatno trodnevno druženje usred idiličnog seoskog pejzaža zajedno s kreativnim umovima koji razmišljaju na sličan način.

U međuvremenu, bacite pogled na probrane fotke s prošlogodišnje Art Labove rezidencije:

***

Preporučeni tekst: Vojska osmišljava biorazgradive metke iz kojih će nicati cvijeće!

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.