Indološko predavanje u Zagrebu: doznajte više o majmunolikom hinduističkom bogu Hanumanu

Kao što ste vjerojatno već načuli – hinduistička Indija još od drevnih vremena pa sve do danas gaji vjerovanja koja podrazumijevaju nepregledne popise mnogobrojnih egzotičnih, tajanstvenih, zagonetnih i nadasve fascinantnih božanstava. Savršen primjer ovakve vjerske prakse jest štovanje mitskog lika majmunolikog Hanumana.

Najava predavanja

Mnogi na Zapadu znaju da se u Indiji, između brojnih drugih neobičnih božanstava, štuje i mitska figura čovjekolikog majmuna Hanumana, no obično ne znaju ništa određeno o vjerovanjima i štovanjima koja se povezuju uz ovu fascinantnu vjersku figuru.

Hanuman predavanje
Foto: Facebook/Predavanje: Između ljudi i bogova – Hanuman nekad i danas

Zato, ako su vas moji dosadašnji tekstovi o indološkim temama na Kurzivu zainteresirali, imam zadovoljstvo najaviti vam subotnje javno predavanje profesora Krešimira Krnica s Odsjeka za indologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Profesor Krnic bio mi je profesor tijekom moga studija Indologije, te vam stoga iz prve ruke mogu reći da posjetitelje njegovoga predavanja očekuje jedno stručno ali pristupačno i nadasve zanimljivo predavanje.

Najavljeno predavanje profesora Krnica obuhvatit će vjerovanja i vjerske prakse koje se vežu uz lik Hanumana, majmunolikog pomoćnika boga Rame. Ovo predavanje održat će se u subotu 18. 1. 2019. godine u prostoru Arheološkog muzeja u Zagrebu, na adresi Trg Nikole Šubića Zrinskog 19. Predavanje počinje u 18 sati.

Ravana
Foto: Wikipedia
Hinduistički ep Ramajana

Inače, lik Hanumana u hinduistički je vjerski život uveden putem Ramajane, jednog od dva najveća i najvažnija indijska epa.

Ova epska priča prati mladog kraljevića Ramu koji je utjelovljenje hinduističkoga božanstva Višnua. Rama, zahvaljujući spletkama na svome rodnome dvoru, bude nepravedno prognan u divljinu sa svojom ženom Sitom i bratom Lakšmanom. Nakon što se ovaj uzvišeni par nastani usred divljine, Situ otme demonski kralj Ravana i u svojoj je letećoj kočiji odnese u svoj dvor na Šri Lanki. Kraljević Rama očajno traga Indijom za svojom ljubljenom suprugom, te u jednom trenu sklopi savez s plemenom neobičnih majmunolikih stvorova kojem pripada i mudri Hanuman, koji pomogne Rami locirati otetu suprugu, što rezultira žestokim vojnim sukobom između Raminih saveznika i Ravanine vojske.

Ovaj drevni indijski ep i u današnjoj Indiji uživa ogromnu popularnost te predstavlja jedan od ključnih tekstova hinduizma, a Hanuman je jedan od likova iz epa koji (uz samog Ramu, naravno) uživa najveću popularnost među indijskim pukom.

Hanuman 2
Foto: Wikimedia Commons
Tko je Hanuman?

Hanuman je u ovom djelu predstavljen kao moćan kompanjon, vrlo je obrazovan i pobožan, te utjelovljuje sliku idealnog mudraca i idealnog vjernika. Naziva ga se najvećim obožavateljem božanskog Rame, kao i njegovim vjernim prijateljem. U isto vrijeme, Hanuman je i pomalo zagonetan, pa čak i kontroverzan lik, jer se razni filolozi trse odgonetnuti tradiciju iz koje je ovaj lik iznikao i završio u slavnom hinduističkom epu.

Tako se smatra da je Hanuman možda prvo bio jedno od ne-indoeuropskih božanstava s juga Indije koji je hinduizam inkorporirao u svoj sustav. Drugi istraživači izložili su i još smjeliju tezu prema kojoj likovi Hanumana i njegovog majmunolikog plemena ocrtavaju način na koji su drevni indoeuropski Indijci doživjeli neindoeuropsko dravidsko stanovništvo Indije prilikom svojeg širenja na Indijski potkontinent.

Hanuman 3
Foto: Wikipedia

Danas se uz Hanumana vežu mnoga zanimljiva pučka vjerovanja i običaji. Tako dolazi i do situacija u kojima grupe majmuna pred hinduističkim svetištima maltretiraju i potkradaju nemoćne turiste, jer je apsolutno zabranjeno nekom od njih nauditi iz poštovanja prema Hanumanovom liku.

Više o ovim i sličnim temama možete čuti na najavljenom predavanju. Ako ste ikada željeli doznati više o indološkim temama ali vam se dostupna literatura učinila prezahtjevnom za obične laike – tada Krnicovo predavanje svakako zabilježite u svoje kalendare, jer to je ono što tražite!

***

Preporučeni tekst (LINK): Antigravitacijske letjelice i nuklearno naoružanje u drevnim indijskim spisima

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.