Promocija putopisa Maje Klarić, pjesnikinje koja je pješice proputovala 1100 km duž Japana

Japan je zemlja koja živi poeziju. Njegova arhitektura, prostorno uređenje, gastronomija, slikarstvo i religija prožeti su pjesničkim duhom drevnih i prosvijetljenih majstora haikua. Kao takva, ova je zemlja često odredište ljudi iz svih krajeva svijeta u potrazi za životnim smislom i duševnim mirom.

Ljubitelji prepoznatljive japanske kulture, podjednako kao ljubitelji književnosti i umjetnosti općenito, neka zato obrate pažnju na događaj koji nam se uskoro sprema u Zagrebu, gdje će pjesnikinja Maja Klarić održati promociju svoje putopisne knjige o Japanu.

Približavanje zore, Maja Klarić
Foto: Facebook/Promocija knjige “Približavanje zore” u Zagrebu
Na put s putopjesnikinjom

Maja je, inače, podosta unikatna pojava na našoj književnoj sceni. Ova autorica samu sebe naziva “putopjesnikinjom”, a to je stoga što inspiracije za gotovo sva svoja prozna i poetska djela crpi iz putovanja svijetom. Klarićka doista u svoje putne avanture ulaže velike količine strasti i vremena, a zatim usvojene dojmove s puta ovjekovječava na papiru. Rezultat takvog stvarateljskog procesa vrlo je uspješan, što mogu potvrditi i sam, jer sam još prije nekoliko godina odmah “pao” na njezinu poeziju, nakon što sam nasumično kupio njezinu knjigu na nekom buvljaku.

Približavanje zore, promocija
Foto: Facebook/Promocija knjige “Približavanje zore” u Zagrebu
Pješačenje Japanom dugo 1100 kilometara

S time dolazimo i do glavne teme današnjega teksta, a to je skorašnja promocija nove Majine knjige. Ovog tjedna, tj. dana 25. 11. 2019., ova će putopjesnikinja u zagrebačkom kafiću Botaničar predstaviti svoju novu putopisnu knjigu Približavanje zore: Put 88 hramovaBotaničar se, inače, nalazi na Trgu Marka Marulića broj 6, a promocija će početi u 19 sati.

Sama knjiga sadrži Majine prozne a opet vrlo poetske dojmove s puta Japanom, gdje je ova neumorna putnica prešla čak 1100 kilometara pješice, pritom obilazeći mnoge japanske budističke hramove te upoznajući lokalnu duhovnost i kulturu. Sama knjiga tako je putopis s elementima refleksivne proze koja se bavi i temama poput prolaznosti i smisla ljudskoga života.

Autorici će se na promociji pridružiti i urednik Kruno Lokotar koji će s njom porazgovarati o ovoj novoj publikaciji, a kako bi publici što efektivnije prenijela svoje dojmove s putovanja Japanom, Maja će razgovor upotpuniti prikazivanjem fotografija i video snimaka s putovanja.

Zato put pod noge i sutra se vidimo u Botaničaru, gdje ćemo se svi zajedno ekspresno, uz pomoć imaginacije, transportirati u daleki i fascinantni Japan.

***

Preporučeni tekst: Evo kako je bilo na Art Labovoj pjesničkoj eko-rezidenciji (puni izvještaj iz predivnih šuma Vukomerića)

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.