Znate li zašto se nekad vjerovalo da žena na brodu donosi nesreću?

Većina vas vjerojatno je čula za staro pomorsko vjerovanje prema kojem je žena na brodu značila veliku nesreću na morskim plovidbama. No, jeste li se ikad zapitali kako je došlo do ovog bizarnog praznovjerja?

Kao prvo, potrebno je razumjeti da su mornari u starini bili podložniji raznim praznovjerjima od običnih ljudi. To je stoga što ih je narav njihove profesije svakodnevno izlagala raznim nepredvidljivim opasnostima. U vrijeme dok svijetom još nije bio zavladao znanstveni racionalizam, moreplovcima se činilo da su konstantno izloženi milosti i nemilosti sudbine. Stoga su, da bi na neki način pokušali “zagospodariti” svojim životom počeli ispredati razna vjerovanja o stvarima koje su im garantirale sigurnu plovidbu, kao i o onima koje su pouzdano donosile propast.

Valovi na moru
Foto: Max Pixel

Tako je u nekom trenutku došlo do širenja vjerovanja kako žene na brodu donose nesreću.

Pomorci su vjerovali da ženska prisutnost na brodu ljuti morske bogove koji zato na “osuđeno” plovilo šalju strašne oluje. Tako je ženama dugo vremena službeno bilo i zabranjeno ploviti na trgovačkim i vojnim brodovima u mnogim državama svijeta.

Izvor praznovjerja o ženama na brodu

Borba s gusarima
Foto: Wikimedia Commons

Izvor ovog vjerovanja možda se može pronaći u činjenici da je prisutnost žena na dugim prekooceanskim putovanjima predstavljala silno iskušenje za mušku posadu koja mjesecima nije pristala na kopno. Lako je zamisliti da je sama prisutnost žena uzrokovala mnoge neugodne scene poput ljubavnih suparništva, svađa među posadom, te pokušaja silovanja. Stoga takve stare plovidbe vjerojatno nisu bile nimalo ugodne, a disciplina posade bila je u rasulu, što je vjerojatno uzrokovalo i češće pomorske nesreće. Tako su se pomorci sjetili proglasiti žene na brodu predznakom velikih nesreća, ne shvaćajući da je problem zapravo u njima.

Gusar s nožem
Foto: Max Pixel

Zbog svega ovoga poneke su se žene bile prisiljene otiskivati na more prerušene u muškarce, a neke od najpoznatijih gusarica haračile su morima također pod muškom krinkom.

Do danas su preživjeli podaci o nekim srednjovjekovnim plovidbama na kojima su, međutim, žene bile prisutne na brodu, usprkos već duboko uvriježenom praznovjerju. No, kad bi se ovakve “hrabre” posade našle usred velike oluje, strah od ženskog prokletstva brzo bi im se vraćao. Tada bi mnogi kapetani, u očajničkom pokušaju smirivanja bijesa bogova, nemilosrdno bacali u more sve žene prisutne na brodu.

Ženski kipić na pramcu broda
Foto: Pixabay

No, možda je najzanimljivije od svega da se u stara vremena vjerovalo i kako žena obnaženih prsa smiruje morske oluje. Stoga, jer ženama nije bilo dopušteno stupiti na brod, mornari su na pramce svojih brodova počeli postavljati kipove žena razgolićenih prsa, ne bi li si tako osigurali mirnu plovidbu.

***

Preporučeni tekst: Ljetna moda za vampire: od sad na plažu možete i u – lijesu!

Bizarno, Jeste li znali?!, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *