Zavirite u digitalni arhiv najveće okultne knjižnice na svijetu

Svrha bloga Kurziv.net jest dijeljenje. U ovom svojem internetskom kutku tako nastojim s čitateljima podijeliti svoje misli i dojmove, ali i zanimljive informacije iz raznolikih područja ljudskih interesa, kao i linkove na druge meni fascinantne internetske stranice. Tako s vama danas želim podijeliti osnovne informacije o jednom drugom internetskom projektu čija je primarna svrha također dijeljenje.

Naime, ovih sam dana doznao da Ritmanova knjižnica u Amsterdamu, koja slovi kao biblioteka u kojoj je na jednom mjestu fizički sakupljeno najviše okultnih tekstova na svijetu, ima i svoj digitalni internetski arhiv. Ritmanova knjižnica na ovaj način digitalizira neprocjenjive i rijetke tekstove o misticizmu, time ih čuvajući od nestajanja i zaborava, te ih potom putem interneta čini dostupnima cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti.

O Ritmanovoj knjižnici

Ovu jedinstvenu i specijaliziranu knjižnicu pokrenuo je 1957. godine nizozemski biznismen i kolekcionar rijetkih okultnih tekstova po imenu Joost R. Ritman. Godine 1984., kad je Ritmanova privatna biblioteka dosegla brojku od par desetaka tisuća okultnih tekstova, ova je kolekcija prenamijenjena u javnu i svima dostupnu knjižnicu.

Misija ove osebujne knjižničarske institucije istaknut je u njezinom motu koji glasi: “Ad Fontes, Ex Fontibus” (“Od izvora, za izvore”). Njezina je glavna svrha povezati stručnjake, laike i entuzijaste za okultnu literaturu, međusobno ih umrežiti i učiniti im dostupnima što veći broj izvornih tekstova i akademskih istraživanja vezanih uz ovu tematiku.

Ritmanova knjižnica danas je poznata i pod drugim nazivom – Bibliotheca Philosophica Hermetica. Ova biblioteka danas posjeduje oko 23 000 okultnih tekstova, a najstariji od njih napisani su prije čak 600 godina. Kolekcija sadrži mnoge ekstremno rijetke rukopise i opskurna prva izdanja publikacija iz područja zapadnjačkog gnosticizma i okultizma, a u sklopu kolekcije može se naći i velika kolekcija starih okultističkih grafičkih otisaka i gravura.

Kolekcija knjižnice podijeljena je u šest primarnih tematskih cjelina. To su: hermetizam, alkemija, misticizam, rozenkrojcerijanizam, gnosticizam i zapadnjačka ezoterija, te komparativna religija.

Okultizam u digitalnom dobu

Ova ustanova konstantno širi svoju djelatnost, na taj način uspješno nastojeći održati korak s modernim vremenom i ostati relevantna. Tako Ritmanova knjižnica danas djeluje i na društvenim mrežama, posjeduje vlastitu izdavačku kuću posvećenu očuvanju i istraživanju ezoteričnih tekstova te organizira razne znanstvene skupove, konferencije i izložbe.

U sklopu ovih nastojanja osuvremenjivanja knjižnice pokrenut je i online projekt po nazivu Hermetically Open. Ovaj projekt usredotočuje se na dugotrajan zadatak skeniranja i digitaliziranja neprocjenjive knjižničke građe Ritmanove knjižnice, kako bi svaki zainteresirani pojedinac u bilo kojem zakutku svijeta mogao i osobno izučavati njezine naslove.

Projekt Hermetically Open postoji od 2012. godine, a za inicijativu je navodno uvelike zaslužan autor bestsellera po imenu Da Vincijev Kod, pisac Dan Brown, koji je u svrhu ostvarivanja projekta Hermetically Open pomogao i u pokretanje organizacije Embassy of the Free Mind, putem koje se danas ostvaruju i mnoge aktivnosti Ritmanove knjižnice. Iako je digitalizacija njihovog ogromnog knjižničnog fonda još vrlo daleko od dovršene, online je na stranicama knjižnice već dostupno par tisuća skeniranih naslova različite starine i pisanih na različitim jezicima.

Budućnost projekta

Iz knjižnice poručuju da projekt Hermetically Open u budućnosti očekuju mnoga poboljšanja. Osim konstantnog dodavanja novih digitaliziranih naslova iz kolekcije, ovaj bi online katalog u budućnosti trebao ponuditi i opciju skidanja digitalne verzije svakog od ponuđenih naslova, te poboljšati i pojednostaviti proces pretraživanja njihove internetske kolekcije.

Stoga preporučujem da se, ako vas okultizam kao akademska ili laička tema imalo zanima, predbilježite na internetske kanale Ritmanove knjižnice i s njom povezanih organizacija, te da tako ostanete u toku s njihovim zanimljivim radom:

***

Preporučeni tekst: Princip po kojem funkcionira magija u većini okultnih praksi

Biblioteka, Boemski kutak, Književnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *