Zaboravite smiješne holivudske prerade Strave u Ulici brijestova. PRAVI novi Freddy Krueger je na YouTubeu!

Strava u Ulici brijestova jedan je od najpoznatijih i najvoljenijih horor filmova svih vremena. Ovakav kultni status ova je horor franšiza postigla prvenstveno zbog vrlo pamtljivog glavnog negativca. Freddy Krueger, serijski ubojica djece s noževima umjesto prstiju, koji uz to posjeduje i jedinstvenu sposobnost ubijanja u snovima, tako je danas već prava horor ikona, ali i jedan od najprepoznatljivijih likova pop kulture općenito.

Katastrofalni remake Strave u Ulici brijestova iz 2010.

Freddyja je u originalnom serijalu od 8 filmova utjelovio glumac Robert Englund (Strava u Ulici brijestova, Freddyjeva osveta, Ratnici snova, Gospodar snova, Dijete snova, Freddyjeva smrt, Nova noćna mora Wesa Cravena i Freddy protiv Jasona). Englundovo tumačenje ovog ikoničnog zlikovca postalo je toliko prepoznatljivo da je on postao gotovo nerazdvojiv od filmskog lika Freddyja Kruegera.

Zato su obožavatelji serijala bili tim revoltiraniji kad se 2010.  godine u kinima pojavila nova i moderna prerada klasičnog filma o Freddyju Kruegeru. Ovaj film bio je kolektivno dočekan negativnim kritikama, a najviše mu se zamjeralo plošne likove, nemaštovitu radnju, nepotrebno oslanjanje na kompjuterske efekte i izbor novog glumca koji je tumačio legendarnog Kruegera.

Novi glumac, Jackie Earle Haley, učinio je, vjerujem, s tom ulogom ono što je bilo u njegovoj moći. Krivnja zbog propasti filma tako nije na njemu, već na kratkovidnim i nemarnim holivudskim producentima koji su odmah trebali prepoznati da on jednostavno nije prava osoba za tu ulogu. Falila mu je ona zlobno zaigrana osobnost kakvu je posjedovao Englundov Freddy. Uz to, Jackiev lik zvučao je usporeno i raštimano kao da slušate govor s pokvarene gramofonske ploče, a već ionako neodgovarajući Jackieov izgled dodatno je izopačen grozno izvedenim CGI ranama na licu. Stvar jednostavno nije funkcionirala.

Da stvar bude još smješnija, iz Hollywooda se već čuju glasi da će se relativno uskoro pojaviti još jedna, druga po redu, prerada originalnog filma s Freddyjem, i fanovi već njuše novu katastrofu u zraku. Jer, očito je da filmaši na sramotnom failu iz 2010. nisu naučili baš ništa o tome što publika želi od novog filma o Freddyju.

Pravi nasljednik Roberta Englunda nije u Hollywoodu nego na YouTubeu!

No, za sve obožavatelje Strave u Ulici brijestova i Freddyja Kruegera postoje i dobre vijesti koje danas želim podijeliti s vama. Radi se o jednom zanimljivom YouTube-projektu indie filmske tvrtke Blinky Productions. Ova nezavisna producentska tvrtka serijom kratkih filmića nastoji uskrsnuti posrnulu sagu o Freddyju Kruegeru, a to im za rukom polazi upravo nevjerojatno dobro. Štoviše, gotovo svi koji su vidjeli spomenute kratkometražne filmove kunu se da glumcu Robertu Lombardiju, koji u ovom projektu tumači legendarnog Freddyja, jedinom pripada punopravna titula pravog nasljednika Roberta Englunda. Štoviše, gledatelji su se u tolikoj mjeri uvjerili u Lombardijevu predodređenost za ulogu Freddyja Kruegera da je jedno vrijeme na netu u opticaju bila peticija kojom se urgiralo da se u nove visokobudžetne holivudske prerade ove franšize obavezno angažira i Lombardija u glavnoj ulozi.

No, budimo realni – to se neće dogoditi (na žalost). Holivuđani su presamozadovoljni i previše elitistički nastrojeni da u svoje redove puste nekog indie glumca, čak i kad je on upravo rođen za određenu ulogu. Tako će nove visokobudžetne prerade Strave u Ulici brijestova najvjerojatnije donijeti obožavateljima samo još novih frustracija i razočarenja. No, to ne mijenja na stvari činjenicu da su kratkometražni filmovi o Kruegeru s Lombardijem u glavnoj ulozi pravi biseri YouTube produkcije.

Ozbiljno, ako se smatrate obožavateljem Freddyja Kruegera – morate pogledati ove filmove.

Krueger: Tales From Elm Street (Blinky Productions)

Nezavisna producentska kuća Blinky Productions bavi se snimanjem niskobudžetnih filmskih prerada i nastavaka popularnih filmova, a dobrim se dijelom financiraju putem internetskih donacija. U sklopu njihovog kataloga kratkometražnih YouTube filmova do sad se tako našlo čak pet kratkih filmova o Kruegeru, dok je šesti i posljednji nastavak najavljen za proljeće 2019. godine. Ovo je popis filmova o Freddyju u produkciji kompanije Blinky:

  • Krueger: A Tale From Elm Street (2011.)

  • Krueger: Another Tale From Elm Street (2013.)

  • Krueger: A Walk Through Elm Street (2014.)

  • Krueger: The Slasher from Elm Street (2014.)

  • Krueger: The Legend of Elm Street (2016.)

  • Krueger: The Demon of Elm Street (uskoro – proljeće 2019.)

Ono što je posebno zanimljivo jest to da je radnja ovog YouTube serijala smještena godinama prije radnje originalne Strave u Ulici brijestova iz 1984. godine. Tako se ovi prequeli vrte oko života Freddyja Kruegera u vrijeme prije nego li su ga roditelji ubijene djece spalili i prije nego li je postao demon koji progoni svoje žrtve u snovima. Freddy je ovdje prikazan kao čovjek s podvojenim životom. Preko dana, on je senzitivni i uvijek ljubazni susjed iz malog američkog predgrađa koga svi vole i smatraju ga čestitim obiteljskim čovjekom. No, dok nitko ne gleda, Freddy navlači svoju poznatu čeličnu rukavicu te otima i hladnokrvno ubija lokalnu djecu za vlastitu zabavu.

Ovaj YouTube serijal napravio je radikalni zaokret u svojem 5. nastavku, The Legend of Elm Street, kad su producenti, iako se zadržavajući u formi prequela, svoga ljudskog Freddyja konačno transformirali u poznatog demona iz dječjih snova. Stoga je za pretpostaviti da će posljednji planirani film nastaviti u tom tonu te na neki način povezati ove prequele s radnjom kanonskih filmova iz franšize.

Nepostojeći filmski budžet, ali zato odličan glavni glumac

Budimo iskreni, na ovim filmovima itekako se vidi da su snimani praktički bez ikakvog budžeta. No, kao što sam već naveo, glumac Roberto Lombardi upravo je neponovljiv u slavnoj ulozi koja mu je dodijeljena. Njegovo uznemirujuće tumačenje lika serijskog ubojice djece s čeličnim noktima posebno je potencirano u njegovim efektnim glumačkim transformacijama iz brižnog i bezopasnog susjeda u psihopatskog manijaka koji se zlurado naslađuje tuđom boli. Osim gesti lica i pokreta tijela, Lombardi u ovoj ulozi savršeno pogađa i uznemirujuću karizmu Englandovog Kruegera.

Blinkyjev Freddy karakterom je najsličniji onom iz originalnog filma, što će reći da je Krueger u ovim filmićima podjednako uznemirujuć koliko i karizmatičan. Lombardi je učinio pravi izbor odbacivši klaunsko Freddyjevo lakrdijašenje iz kasnijih holivudskih nastavaka, ponovno predstavivši ovaj lik onako kao je početno bio i zamišljen – kao prvi pravi filmski slasher manijak s okretnim jezikom, karizmom i manijačkom izopačenošću.

Zaključak

Po mojem osobnom mišljenju, najuspješniji Blinkyjev uradak o Kruegeru jest onaj iz 2013. (Another Tale From Elm Street), u kojem Lombardijev prikaz pritajenog psihopatskog djecoubojice dolazi do svog vrhunca. No, toplo vam preporučujem da pogledate sve nabrojane uratke Blinky Productionsa i tako podržite njihov nezavisni i samofinancirani napor vraćanja dostojanstva priče o Freddyju Kruegeru.

***

Preporučeni tekst: Retro recenzija: Je li “najbolja horor igrica” jednako strašna i nakon 17 godina?

Boemski kutak, Film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.