Za vas sam isprobao kako se najlakše zauvijek riješiti reklamnih poziva putem telefona

Današnji dan počeo mi je baš super – iz sna me probudila zvonjava telefona. Nije to bio nikakav poziv na koji bi se bilo vrijedno javiti, ali to sam, naravno, doznao tek nakon što sam ustao iz kreveta i javio se. Bio je to, po ne znam koji put, neki idiot iz jedne telekomunikacijske mreže koji je ponovno navaljivao da prijeđem na njihove usluge.

Nakon što sam ga neko vrijeme pičkarao preko telefona zato što me ponovno uznemirava iako sam njegovoj firmi već bar pet puta rekao da ne želim da me više ikad zovu, odlučio sam da je vrijeme za konkretnije mjere kako bih se zauvijek otarasio poziva ovakvih pijavica. Tako sam za vas danas ispitao na koji se način zauvijek možete otarasiti reklamnih telefonskih poziva, te kako taj postupak obaviti maksimalno jednostavno i brzo (po mogućnosti – ne izlazeći iz kuće).

Teleoperater
Foto: Pixabay
Registar “Ne zovi”

Prvo što trebate znati jest to da zaista niste dužni trpjeti ičije napasne promidžbene pozive. Postoji konkretna zakonski predviđena mjera kako se osloboditi neželjenih reklama putem telefona. Naime, postoji javni registar dosta blesavoga imena – registar “Ne zovi” – u koji se moguće prijaviti kako vas više nitko ne bi imao dopuštenje zvati u promidžbene svrhe.

Sad, naravno da već neko vrijeme znam za postojanje spomenutog registra. Ali, lijen kakav jesam, uvijek sam zamišljao da registracija u njega podrazumijeva nepotrebnu količinu truda koju ću morati uložiti na ispunjavanje službenih zahtjeva, njihovo printanje u lokalnoj papirnici (doma nemam printer) i odlazak na poštu kako bih isti i poslao nadležnima.

Mobitel busilica
Foto: Flickr/Cindy Shebley

Danas mi je, međutim, od spomenutog jutarnjeg poziva prekipjelo i odlučio sam konačno se prijaviti u registar “Ne zovi”. Pritom sam tražio najlakši način na koji je to moguće napraviti, po mogućnosti tako da uopće ne moram ići u papirnicu i na poštu. I na kraju sam uspio. Obavio sam cijeli postupak registracije u doslovno par minuta, a sad ću cijeli postupak podijeliti s vama, jer vjerujem da i među vama ima ljudi koji su već čuli za registar “Ne zovi” i koji su se željeli u njega prijaviti, ali su uvijek odustajali jer su pretpostavili da će si time nepotrebno zakomplicirati dan.

Evo kako to obaviti na jednostavan način.

Gdje preuzeti obrazac i kome ga poslati?

Prvi korak je sa stranice hakom.hr preuzeti online obrazac koji je potrebno ispuniti i predati svome teleoperateru kako biste ušli u registar “Ne zovi”. Link na kojem možete preuzeti obrazac priložit ću vam ovdje: KLIK!

Za ispunjavanje ovog obrasca bit će vam potrebno svega nekoliko osnovnih stvari: obilježavanje nekoliko “kućica”, kao i upisivanje vlastitog imena i prezimena, telefonskog broja, OIB-a, broja osobne iskaznice i vlastoručnog potpisa.

Strgani telefon
Foto: Max Pixel

Kada ispunite obrazac, samo ga putem interneta trebate poslati na za to predviđenu adresu vašeg teleoperatera:

  • Vip/A1: zahtjev_za_registar_ne_zovi@A1.hr
  • HT: registar.nezovi@t.ht.hr
  • Tele2: https://www.tele2.hr/v2/supportform.aspx?csfrmid=56 (web kontakt-obrazac)
  • Optima: info@optima-telekom.hr

Sad, kao što vidite, cijeli obrazac za prijavu u registar možete uredno popuniti na svom računalu, osim jednog malog ali važnog detalja – vlastitoga potpisa. Ako doma imate printer i skener, onda ništa lakše od ispisa zahtjeva, potpisivanja, i ponovnog unošenja skeniranog potpisa u računalo. No, ako poput mene na raspolaganju imate samo računalo bez ovih dodatnih uredskih kerefeka, možete napraviti što sam i ja napravio.

online2pdf
Foto: online2pdf
Kako vlastoručno potpisati dokument na računalu bez uporabe skenera

Da bih svoj potpis stavio na dokument, prvo sam obrazac za unos u registar, pošto je on u PDF formatu, putem besplatnog online convertera pretvorio u Word dokument. Za to mi je poslužio converter na adresi online2pdf.com (KLIK). Potrebno je doslovno samo kliknuti na gumb “Select files”, odabrati sačuvani primjerak PDF fajla obrasca, odabrati u koji ga format želite pretvoriti (Word), te zatim kliknuti gumb “Convert”.

Razlog zašto sam išao pretvarati obrazac iz PDF-a u Word format jest taj što je u Wordu ovakav dokument moguće vrlo lako modificirati i u njega umetati stvari poput slika, što mi je bilo potrebno kako bih na njega “nakeljio” svoj potpis bez printera i skenera.

Tako sam nakon toga uzeo veliki bijeli komad papira i na njemu se potpisao VELIKIM slovima. Nakon toga slikao sam svoj potpis Smartphoneom i fotku svoga potpisa prenio na računalo, te ju otvorio u programu Photoshop. Tamo sam uz pomoć alata Magic Wand Tool označio svako slovo i crticu svoga potpisa (držeći tipku “shift” na tastaturi i klikajući mišem po ekranu). Kad je cijeli moj potpis bio označen, kopirao sam ga u novi Photoshop dokument s prozirnom pozadinom i spremio ga na računalo u JPG formatu. Time sam dobio sliku svoga potpisa na prozirnoj pozadini koju je u par klikova moguće ubaciti u odgovarajući dio Word dokumenta.

Photoshop Magic Wand
Foto: Photoshop & Wikimedia Commons

Tako sam opet otvorio svoj ispunjeni Word formular za upis u registar, kliknuo na opciju Insert – Picture, izabrao svoju JPG datoteku s potpisom, unio ju u dokument, i jednostavnim povlačenjem miša potpis smanjio na odgovarajuću veličinu.

Time sam dobio potpuno ispunjeni obrazac koji sam zatim poslao na za to predviđeni mail svog teleoperatera.

Word obrazac
Foto: Word obrazac Ne zovi
Napomena

Jedino što je ovdje potrebno istaknuti jest upozorenje da nikad ne pokušavate zlorabiti Photoshop na ovaj način kako biste manipulirali tuđim potpisima na dokumentima, jer time podliježete sudskoj tužbi zbog krivotvorenja dokumenata. U ovdje opisanom konkretnom slučaju ne oštećujete nikoga pošto na računalo prenosite vlastiti vlastoručni potpis, i to isključivo kako biste uštedjeli vrijeme za odlazak do papirnice i pošte te zaustavili telefonske reklame. No, koristiti ovu metodu u drugim situacijama je zabranjeno. Imajte to na umu.

Mobitel i cekic
Foto: Pixabay
Riješite se prokletih reklamnih poziva putem telefona!

No, dakle, ovako sam se konačno prijavio u registar “Ne zovi” i otarasio se izluđujućih reklamnih telefonskih poziva, a da bih to napravio nisam trebao čak ni ustati od računala, nego je sve bilo gotovo u nekoliko minuta. Nadam se da će vam ovo objašnjenje cjelokupnog procesa poslužiti kao poticaj da se i sami prijavite u registar.

Kad teleoperater zaprimi vaš ispravno popunjeni obrazac, u roku od sedam dana dužan vas je unijeti u registar “Ne zovi”. Nakon toga, svaka tvrtka koja se služi telefonskim oglašavanjem dužna je iz svoje baze podataka za zvanje izbrisati sve brojeve koji se nalaze u registru “Ne zovi”. Ako to ne učine i ako vas opet budu zvali usprkos vašoj prijavi u registar, možete ih prijaviti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta na mail prijave@mingo.hr. Time takve firme riskiraju kaznu od više desetaka tisuća kuna.

Dakle, prijavite se i uživajte u jutarnjoj tišini nepomućenoj nepotrebnom zvonjavom jebenog telefona. Lako je!

***

Preporučeni tekst: Web alati s kojima možete pristupiti mrtvim linkovima i izbrisanim online podacima

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *