“Veselo” groblje svojim šarenim spomenicima privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta

Rumunjska i grobovi nekako idu jedno uz drugo, ne? Nakon svega, tu su priče o Drakuli, Transilvaniji, dvorcima na brdima, tmurnom vremenu i malim, jezivim zaseocima i grobljima Rumunjske… Zar ne? Krivo!

Najbolji dokaz da Rumunjska, usprkos popularnom folkloru, nije nužno ni sumorna ni stravična, pa čak ni kad se radi o grobljima, nalazi se u lokaciji zvanoj Cimitirul vesel. Prevedeno po naški, ovo znači “Veselo groblje”! Ti boga!

Veselo groblje 1
Foto: Wikimedia Commons

Ovo se neobično i prelijepo groblje nalazi u mjestu Săpânța u Rumunjskoj, a njegovo najuočljivije obilježje su spomenici šarenih, živih, kričavih boja.

Vječno počivalište u Săpânți načinjeno je tako da veliki broj pokojnika ima izrađene spomenike od šarenih kamenčića, a reljefi i mozaici na pozadini plavih nadgrobnih spomenika od drveta prikazuju neke događaje iz života pokojnika u maniri naivne umjetnosti.

Veselo groblje 3
Foto: Wikipedia

Osim šarenih i folklorno živopisnih spomenika, Cimitirul vesel odlikuje se i nerijetkim humorističkim ili neobično iskrenim nadgrobnim natpisima (s temama poput kurvanja, pića i sličnoga).

Drugačiji odnos prema smrti

Ovakav se neopterećeni pristup smrti i mrtvima može pripisati prvenstveno vjerovanjima, folkloru i mentalitetu nekih zemalja, čiji ljudi vjeruju kako je smrt samo prelazak u novo i/li vječno postojanje, pa se stoga nema niti mnogo smisla žalostiti nad gubitkom pokojnika koji nije zauvijek izgubljen.

Veselo groblje 4
Foto: Flickr

Osnivanje ovoga groblja povezuje se s rumunjskim kiparom  po imenu Stan Ioan Pătraş, koji je 1935. godine načinio prve šarene drvene spomenike za ovo vječno počivalište. Nakon toga, njegov je učenik preuzeo Pătraşov umjetnički izričaj pri oblikovanju spomenika, te je do 1960 na ovom mjestu niknulo već preko 800 šarenih grobova.

Veselo groblje 5
Foto: Flickr

Ovo je “Veselo groblje”, neiznenađujuće, velika turistička atrakcija. Godišnje ga posjećuje velik broj turista sa svih kontinenata, želeći se na svoje oči “uvjeriti” načinu na koji ovo rumunjsko seoce stoički prihvaća smrt.

Pa vi sat nešto recite o tmurnim Rumunjima! Jednostavno ne drži vodu, barem ne za sve njih.

***

Preporučeni tekst: Ovi tibetanski duhovnjaci ostali su zapamćeni po alkoholizmu, kurvanju i širenju side

Bizarno, Jeste li znali?!, Priča dana, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.