U HDLU-u izložba umjetničkih instalacija nadahnutih psihoanalizom

Ako volite umjetnost koja se odmiče od površinskog i ne suzdržava se od prikaza ponora nesvjesnih sila i promjenjivih sastavnica koji tvore osobnost ljudskog bića, svakako si u kalendare predbilježite skorašnji posjet Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Spremaju nešto po vašem ukusu!

Detaljnije, radi se o izložbi umjetničkih instalacija autorice Martine Mezak. Izložba nosi naziv “Metropolis”, a njezino otvorenje dogodit će se 2. 8. 2018. u Galeriji Bačva (Dom HDLU, Trg Žrtava fašizma 16, Zagreb). Zainteresirani se mogu okupiti na navedenoj adresi od 20 sati. Izložba će i narednih dana biti otvorena sve do 19. 8. 2018.

Foto: Facebook / HDLU Hrvatsko Drustvo Likovnih Umjetnika/Croatian Association of Artists

Marina Mezak je, inače, multimedijalna umjetnica koja stvara na relaciji Zagreb-Berlin. Svojim radovima najviše propituje teme poput ljudske osjetilne spoznaje, tehnologije, svjesnog i nesvjesnog, te samog procesa stvaranja. Osim kod nas, već je izlagala svoje radove i u SAD-u, Japanu, Njemačkoj, Koreji, Brazilu, Austriji i Dubaiju!

Za svoju najnoviju izložbu Martina je inspiraciju pronašla u psihoanalitičkoj teoriji. Stoga je i posudila naslov izložbe od filmaša Fritza Langa koji je 1927. godine snimio kultni film “Metropolis”, u kojem različite strukture velegradskog ustroja simboliziraju id, ego i superego ljudske psihe.

Freud
Foto: Wikipedia

Tako Martina putem ove izložbe zapravo propituje ljudsko jastvo koje se sastoji od subjektivnih sjećanja i poistovjećenja s elementima svijeta koji okružuje čovjeka, pritom postavljajući pitanja o uporišnoj točci, tj. o “esenciji” ljudskog sebstva u vječnoj mijeni misaonog i tjelesnog ustroja koji čine svaku osobu.

Svi ljubitelji djela velikih mislilaca poput Freuda, Junga, te čak i Gautame Buddhe mogli bi biti vrlo zainteresirani za glavne teme ove jedinstvene izložbe.

***

Preporučeni tekst: Umjetnost i avantura: Čitanje poezije uz noćni krijes, usred istarske šume!

Najave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.