U Finskoj traju prijave za prvo svjetsko “Prvenstvo u heavy metal pletenju”

Finci su zanimljiv narod. Žive u zemlji navodnog vječnog snijega, Djed Mraz ima “njihovo državljanstvo”, tradiciju su izgradili na legendama o čarobnjacima iz epa Kalevala, za razliku od drugih skandinavskih naroda govore jezikom koji porijeklom nije indoeuropski već uralski jezik, te kao moderna nacija imaju oko 50 heavy metal bendova na 100 000 svojih stanovnika.

Zar onda ikoga i može čuditi što se na Eurosongu upravo Finci toliko često predstavljaju kompozicijama s parajućim ritmovima električne gitare? Prisjetite se samo nastupa metalnih Finaca iz bendova Nightwish i Lordi na Eurosongu 2000. i 2006. godine.

Ono što pokušavam reći jest to da su Finci, možda više nego li i jedan drugi narod na svijetu, prihvatili heavy metal kao dio svog prepoznatljivog nacionalnog identiteta.

E sad, ovaj je zaključak relevantan i za našu današnju priču. Jer, Finci kao Finci, ovih dana primaju prijave za prvo “Prvenstvo u heavy metal pletenju” na svijetu.

Heavy metal prvenstvo video 1
Foto: Youtube/Heavy Metal Knitting
Što je “Prvenstvo u heavy metal pletenju”??!!

Da, većini ljudi na svijetu bi zadnja stvar na umu bila nabrijanu svirku na električnim gitarama povezati s tihom i tradicionalnom vještinom poput pletenja. No, pošto je u tradicionalno-modernoj Finskoj pletenje silno popularno, baš poput metal glazbe – oni su se odlučili organizirati ovo nesvakidašnje natjecanje prožeto “finskim duhom”.

Organizatori Prvenstva objašnjavaju svoju namjeru tvrdnjom kako pletenje i metal povezuje poriv za kreativnim izražavanjem, vještina i okretnost prstiju te stav s kojim se beskompromisno radi nešto što se voli raditi.

No, kako će zapravo izgledati ovo natjecanje? Što se konkretno očekuje od natjecatelja? Prvenstvo će zapravo biti donekle slično već postojećim prvenstvima u sviranju “nevidljive gitare”, gdje natjecatelji pokretima svoga tijela i prstiju trebaju što vjernije predočiti da sviraju neku pjesmu na nevidljivom instrumentu. Na Prvenstvu u heavy metal pletenju nevidiljivu će gitaru, dakako, zamijeniti pletivo. Od natjecatelja se očekuje da što vještije i što kreativnije prate ritam izvedbe heavy metal pjesme ritmom i pokretima svoga pletenja.

Heavy metal prvenstvo video 2
Foto: Youtube/Heavy Metal Knitting
Kako se prijaviti?

Zato, ako ste jednako ponosni na svoj smisao za ritam, svoju vještinu razbacivanja kose na metal koncertima,  i na umijeće s pletaćim iglama – možete se prijaviti na Prvenstvo do 31. 5. 2019. godine. Za prijavu je potrebno snimiti jednominutni video u kojem ćete pokazati svoje pletačke vještine razdivljavši se s pletaćim iglama ritmu pjesme “Fight or Die” finskog benda Maniac Abductor. 😀 Organizatori će, pregledavši sve pristigle snimke, odlučiti o tome tko ide u finale koje će se održati 11. 7. 2019. u finskom gradu Jonesuu.

Što čekate? Šaljite prijavu! Za detalje o natjecanju posjetite službenu stranicu događanja.

Za kraj pogledajte i zabavan promotivni video kojim su organizatori oglasili ovo ludo natjecanje. Ako vas on ne nabrije na pletenje ili bar na heavy metal – nema vam pomoći! 😀

***

Preporučeni tekst: Kako izgleda heavy metal koncert za gluhe osobe?

Bizarno, Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *