Turneja po knjižnicama: Upoznajte jednu od najzačudnijih biblioteka u Zagrebu, Knjižnicu A. Cesarca

Dobrodošli u novi nastavak iz serije tekstova “Turneja po knjižnicama”, putem koje mi je želja čitateljima prenijeti dojmove i iskustva prilikom posjeta baš svih gradskih knjižnica u Zagrebu.

Ovog sam tjedna, mučen postinterliberskom bibliofilskom krizom, bio primoran otići u knjižnicu po novi fiks još nepročitanih knjiga. Pritom sam posjetio knjižnicu u kojoj do sad nikad nisam bio. Radi se o Knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj ulici, a prema viđenom mogu ustvrditi kako se radi o jednoj od najzačudnijih i najzanimljivijih knjižnica koje sam do sad posjetio. U nastavku doznajte što to ovu biblioteku čini posebnom i izdvaja ju u moru ostalih gradskih knjižnica.

Knjižnica Augusta Cesarca, karta
Foto: screenshot sa stranice kgz.hr
Kako do Knjižnice Augusta Cesarca?

Bez posebnog pretjerivanja mogu ustvrditi da mi je posjet Knjižnici Augusta Cesarca ponudio iskustvo kakvo pri dosadašnjem obilasku gradskih knjižnica jednostavno nisam doživio.

Knjižnica Augusta Cesarca 1
Foto: Kurziv.net

Sama knjižnica nalazi se u Šubićevoj ulici, na broju 40. Do ove je lokacije vrlo lako doći jer se nalazi nedaleko centra Zagreba, točnije – blizu tržnice na Kvatriću. Do Kvaternikovog trga voze tramvajske linije 4, 5, 7, 11 i 12, a do same tržnice Kvatrić voze linije 5, 7 i 13.

Međutim, kada dođete na samu adresu, pred Šubićevu 40, mogla bi vas, baš poput mene, iznenaditi činjenica da se ova knjižnica ne nalazi u blizini tržnice, već se doslovce nalazi na samoj tržnici.

Knjižnica Augusta Cesarca 2
Foto: Kurziv.net
Iznenađenjima nikad kraja

Da, ova knjižnica nalazi se u jednoj od ružnih i zapuštenih poslovnih zgrada koje omeđuju tržnicu na Kvatriću. Pokraj ulaza u zgradu, iznad kojeg je, među mnogim tablama, moguće uočiti i tablu gradske knjižnice, nalaze se pečenjare, ribarnice i mesnice. A kad jednom uđete u samu zgradu, njezina siva i prljava pokretna stubišta najprije bi vas mogla podsjetiti na napušteni trgovački centar ili pak na idealan primjer propalih poslovnih prostora iz doba socijalizma.

Knjižnica Augusta Cesarca 3
Foto: Kurziv.net

No, kad se pokretnim stepenicama uspnete sve do drugog kata, tamo za vas slijedi novo iznenađenje. Knjižnica koju ova odvratna, sumorna i sažaljenja vrijedna zgradurina skriva zapravo je predivno uređena! I ne samo to, već se radi o jednoj od najmodernijih, najraznolikijih i najbolje opremljenih knjižnica u gradu!

Knjižnica Augusta Cesarca 4
Foto: Kurziv.net
Nesvakidašnji spoj Balkana i intelektualnog Zapada

Doista, radi se o iznimnoj biblioteci čiji su voditelji očito uložili silan trud kako bi prikupili dojmljivu kolekciju najrazličitijih knjiga, tiskovina i ostalih prijenosnih medija. Prostor knjižnice je vrlo prostran, a police s knjigama, čitaonice i dječja sekcija posložene su cirkularno, kao oko središta golemog kvadrata.

Knjižnica Augusta Cesarca 6
Foto: Kurziv.net

U samom središtu kvadrata (tj. knjižnice) nalazi se staklenim zidovima odijeljena prostorija u kojoj je moguće služiti se nekim od niza knjižničkih računala. No osim ovog “informatičkog kutka”, računala za korisnike ovdje su prisutna i u čitaonici, kao i u dječjoj sekciji biblioteke.

Knjižnica Augusta Cesarca 7
Foto: Kurziv.net

No, da stvari budu još čudnije, lokacija ove knjižnice nikad vam do kraja neće dopustiti da zaboravite gdje se zapravo nalazite. Tako kroz odškrinute prozore ove moderne i ukusno uređene knjižnice konstantno dopire vonj gradske tržnice čije suncobrane možete vidjeti čim pogledate kroz neki od prozora. Tako vas cijelo vrijeme, dok hodate među iznimno bogatim policama prepunim filozofske, sociološke, povijesne i znanstvene literature te beletristike, kroz knjižnicu slijedi vonj pečenih pilića, svinjetine, ribarnice i ćevapa.

Knjižnica Augusta Cesarca 5
Foto: Kurziv.net

Ovaj intelektualno-balkanski kontrast u ovoj je knjižnici toliko naglašen da sam se prilikom svog posjeta u više navrata morao obuzdavati kako tijekom razgledanja biblioteke ne bih prsnuo u glasan smijeh. Za boga milog, pa ova knjižnica kao da je simbol same šizofrene naravi suvremene Hrvatske države, a to, dakako, samo naglašava samu bizarnost iskustva posjeta ovog prostora.

Knjižnica Augusta Cesarca 8
Foto: Kurziv.net
Ponuda Knjižnice A. Cesarca

Uz to što je knjižnica moderna, ona je i upravo fenomenalno opremljena književnom građom. Mnogobrojne visoke i krcate police sadrže vrlo zanimljiv izbor stručne literature i beletristike, u kojem ćete, uz neizostavne klasike, pronaći i mnoge kvalitetne knjige kojih inače nema u drugim knjižnicama. U svom kratkom obilasku, za oko su mi posebno zapele bogate zbirke iz područja hrvatske književnosti, povijesti, filozofije, sociologije i komparativne religije, no dakako da sam previdio još mnogo, mnogo odličnih sekcija.

Knjižnica Augusta Cesarca 9
Foto: Kurziv.net

Međutim, ponuda ove knjižnice čak se ni ne zaustavlja na samim knjigama. Cesarčeva biblioteka tako sadrži i zbirku stripova, zbirku glazbe i filmova na CD-ima, te čak i omanju kolekciju sadržaja namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama!

Knjižnica Augusta Cesarca 11
Foto: Kurziv.net

Kada svemu ovome pridodate i prozračan ustroj interijera, te police s knjigama ukrašene raznim zanimljivim fotografijama, dobivate jednu od najzanimljivijih i najugodnijih gradskih knjižnica u gradu. Osobno, sigurno ću se ovdje još mnogo puta vratiti, čak i usprkos smradu ribe i roštilja s tržnice. 😀

Knjižnica Augusta Cesarca 12
Foto: Kurziv.net
Što sam ovaj put posudio?

Kao i uvijek, ni ovaj put nisam posjetio novu knjižnicu tek tako, da mi dupe vidi puta, već sam usput i posudio nešto za čitanje. Moj ovotjedni izvor tako se sveo na sljedeće knjige:

Knjižnica Augusta Cesarca, posudba
Foto: Kurziv.net
  • Karl Ove Knausgård: Moja Borba (Prva knjiga) – Radi se o šesterodjelnom autobiografskom romanu suvremenog skandinavskog pisca u kojem ovaj lik na fascinantan način razgolićuje svoju intimu te čitatelju predočava svoju unikatnu životnu filozofiju. U vezi s ovim djelom imam dosta velika očekivanja.
  • Lara Mitraković: Dva puta za jug – Ovo je zbirka poezije mlade hrvatske pjesnikinje koju sam površno upoznao dok sam još studirao kroatistiku na Filozofskom fakultetu. Iako mi na nekim studentskim čitanjima ova autorica nije ostala posebno urezana u sjećanje, ova knjiga, bar na prvi pogled, obećava doista unikatne i dojmljive poetske radove vrijedne čitanja. Nadam se najboljemu.
  • Fjodor Ščerbatski: Koncepcija buddhističke nirvane – Ovo je pak još jedna u nizu opširnih filozofskih studija o buddhističkoj filozofiji iz pera odličnog ruskog indologa. Neizostavna literatura za svakog diplomiranog indologa poput mene.
Knjižnica Augusta Cesarca 10
Foto: Kurziv.net

Kad pročitam ove knjige, na Kurzivu ću potencijalno recenzirati one od njih koje na mene ostave najveći dojam, ili one o kojima jednostavno dobijem potrebu mnogo toga reći. Nakon toga uslijedit će obilazak neke iduće gradske knjižnice. Koja će to knjižnica biti, odlučit ću (kao i do sad) – usput. Možda zalutam upravo u vaš kvart, nikad se ne zna.

Do čitanja.

***

Preporučeni tekst: Turneja po knjižnicama: prikaz Knjižnice Vrapče

Biblioteka, Boemski kutak, Književnost, Recenzije

One thought on “Turneja po knjižnicama: Upoznajte jednu od najzačudnijih biblioteka u Zagrebu, Knjižnicu A. Cesarca

  1. Nemoguć je “posjet baš svih gradskih knjižnica u Zagrebu”. Moguć je posjet baš svim gradskim knjižnicama u Zagrebu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *