Top lista: Najretardiraniji stihovi u domaćoj radijskoj glazbi

Mislim da su oko 2015. godine domaći portali prenijeli vijest o nekom istraživanju koje se posvetilo propitivanju kvalitete stihova u svjetskoj pop glazbi. To je istraživanje zaključilo da je većina stihova radijskih hitića intelektualno i vokabularno na razini primjerenoj klincima iz trećeg osnovne.

No, da to zapravo nije ništa, i da mi Hrvati možemo potonuti i mnogo dublje od svjetskih trendova, nastojat ću vam demonstrirati danas u ovoj kratkoj top listi najretardiranijih stihova u domaćoj radijskoj glazbi. Naime, neki od naših glazbenih uradaka spuštaju se toliko nisko da je zapravo upitno tko ili što im je ciljana publika. Njihovi besmisleni, gotovo dadaistički stihovi kao da ciljaju na publiku koja ili pati od nekog oblika mentalnog defekta, ili su možda pak toliko “produhovljeni” da ih više ne mogu pravilno shvatiti obični smrtnici.

Svirka svinjama
Foto: Pixabay

Pri činjenju odabira za ovu top listu odlučio sam, međutim, ne uvrstiti svima već dobro poznato dno dna – narodnjačke stihove. Jednostavno mi se to nije činilo poštenim, jer tada bi ovu listu sačinjavali isključivo narodnjaci. Osim toga, ovog puta ograničio sam se samo na neke (meni, na žalost, poznate) isključivo Hrvatske izvođače.

Peto mjesto je i više nego zaslužio poznati domaći pjevač kao pero lakih nota i samoprozvani faker Sandi Cenov, sa svojim ingenioznim tekstom za pjesmu Večera s doručkom. U ovoj pjesmi nepopravljivi romantik Sandi je, uz hrpu primitivnih i kao kutija šibica jeftinih rima, odlučio opjevati svoje osvajačke sposobnosti. Tako on u ovom uratku “neobrijan i dlakav” osvaja žensko srce vodeći ju na “večeru s doručkom”. Iskreno se, za njegovo dobro nadam, da on nije autor teksta.

Dorucak
Foto: Pixabay

Ja sam uvijek i svuda 
moj je život kao tema za strip 
i nisam izbirljiv 
ali da jesam ti bi bila moj tip 

Neobrijan i dlakav 
ja nisam in, a još manje fin 
ali tebi treba bas takav, 
a ne taj tvoj tatin sin 

Bizarno, Boemski kutak, Glazba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *