Svijet dobio svog prvog robotskog propovjednika koji tumači Buddhina učenja

Buddhizam je vrlo posebna religija, i mnogi u njemu vide vjerovanje koje je najpodudarnije s nekim aspektima znanstvenog mišljenja. To je prvenstveno stoga što buddhisti neumorno tragaju za uvidom u pravu narav stvarnosti, neopterećeni religijskim dogmama i ograničenjima.

Buddhizam i suvremenost

Štoviše, i sam Buddha poticao je svoje sljedbenike da svaku njegovu riječ prvo kritički ispitaju, a onda mu u skladu s istinitošću njegovih tvrdnji ili priznaju da ima pravo ili ga pak javno ismiju. Mnogi poznavatelji buddhizma ovakav svjetonazor smatraju mnogo bližim filozofiji ili nekoj vrsti svjetonazora nego tipičnoj religiji.

Svojedobno je i 14. Dalai Lama, koji je zasigurno u svijetu trenutno najpoznatiji predstavnik buddhizma, izjavio: “Ako znanstvene analize uvjerljivo dokažu da su neki od buddhističkih postulata neistiniti, tada ćemo morati prihvatiti znanstvene dokaze i napustiti te postulate.” Promislite samo na trenutak kolika je iskrenost i hrabrost potrebna da jedna religijska figura izjavi nešto ovakvo.

Prva robotska propovjednica osvaja zen buddiste

Da buddhisti ozbiljno shvaćaju svoj imidž najnaprednije i najmodernije religije dokazuje i bizarna vijest koja se ovih dana pojavila u medijima.

U japanskom gradu Kyotu nedavno je, naime, predstavljen prvi visoko sofisticirani humanoidni robot po imenu Mindar, čija je glavna namjena izlagati Buddhina učenja vjernicima. Mindar izgleda kao žena sastavljena od silikona, metala i cijevi. Dok joj je lice oblikovano da bi nalikovalo ljudskome licu, stražnji dio glave, torzo i ruke izgledaju potpuno robotski.

Ova će neobična futuristička propovjednica svoje propovijedi održavati u rinzai zen hramu Kodaiji u Kyotu. Ona citira svete buddhističke tekstove, izlaže o humanizmu i suosjećanju, a sve to čini osiguravajući okupljenima i engleske te japanske titlove pomoću projekcije na zidu.

Upravitelj 400 godina starog hrama Kodaiji, Tensho Goto, smatra ovaj korak prema osuvremenjivanju buddhizma vrlo pozitivnim. Njegovim riječima, “ako slušate Buddhin prikaz kako vam se izravno obraća, vjerojatno će vam biti lakše razumjeti buddhistička učenja”. Dakako, u svemu ovome vidi i pravu priliku za malo zdrave buddhističke promidžbe: “Želimo da mnogo ljudi navrati vidjeti robota, te da na taj način promisle o suštini buddhizma.”

Modelirana prema božanstvu suosjećanja i milosrđa

Svemu ovome treba pridodati i da je Mindar dizajnirana kako bi asocirala na popularno japansko buddhističko božanstvo Kannon, koja je ženska verzija izvorno muškog lika Avalokitešvare, bodhisattve milosrđa iz mahajanskog buddhizma.

Robotsku propovjednicu proizvela je kompanija A-Lab Co. iz Tokija. Robot će biti izložen u hramu Kodaiji od osmog ožujka do 6. svibnja ove godine, kada će, nakon probnog rada, biti dodatno usavršen.

Mindar za sad može tumačiti komplicirane dijelove teksta Sutra srca na temelju unaprijed pripremljenih pitanja. No, ambicija Mindarinih kreatora u budućnosti ju osposobiti za izravno odgovaranje na pitanja posjetitelja.

(Inače, ako želite doznati više o raznim vrstama buddhizma, preporučujem vam da bacite pogled na Kurzivovu seriju članaka Uvod u glavne grane buddhizma – 1. dio, 2. dio, 3. dio, 4. dio i 5. dio).

***

Preporučeni tekst: U jednom japanskom hotelu na recepciji rade roboti-dinosauri

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.