Sve o egzotičnom stablu Jabuticaba na kojem plodovi rastu direktno iz kore drveta

U današnjem ćemo se informativnom tekstiću u mašti zaputiti u istraživanje egzotičnih predjela Južne Amerike. Naime, u brazilskom podneblju raste jedna iznimna i već na prvi pogled silno neobična vrsta drveća. Ime ove vrste je Jabuticaba ili “stablo brazilskoga grožđa”, a posebno je po tome što njegovi okrugli grozdoliki plodovi i cvjetovi ne rastu s krajeva tanjih rubnih grana drveta, već direktno iz njegovoga debla.

Jabuticaba 2
Foto: Wikimedia Commons
Popularna grickalica za brazilske kornjače

Latinski naziv ove vrste stabla glasi Plinia cauliflora, a pošto se ono nalazi unutar porodice biljaka Myrtaceae, srodno je s nama poznatom biljkom mirtom. Naziv Jabuticaba potječe iz jezika južnoameričkog naroda Tupi, na kojemjabuti” znači “kornjača”, a “tupi” znači “mjesto”, pa se naziv ovog drveta prevodi kao “mjesto kornjača”. Ovakav mu je naziv dan zato jer su njegovi slatki grozdoliki plodovi prilikom otpadanja s drveta privlačili lokalne kornjače koje su se njima hranile.

Ovo je drveće autohtono na području Brazila, ali ga je moguće naći i u Argentini, Čileu i Peruu.

Jabuticaba 3
Foto: Max Pixel
Neobični no ukusni i zdravi plodovi

Kad smo već kod plodova, kao što ste već primijetili iz fotografija i naslova teksta – najizraženija karakteristika ovog drveta jest ta da mu plodovi rastu direktno iz debla i kore središnjih grana. Pretpostavlja se da je ovo evolucijska prilagodba pomoću koje ova vrsta drveća svoje sjeme (sadržano u plodovima) čini dostupnijim životinjicama koje se ne mogu verati visoko uz deblo drveća. Tako one pojedu plod Jabuticabe s debla, a zatim u izmetu izbacuju sjemenke na nekoj drugoj lokaciji, povećavajući šanse da će i tamo niknuti novo drvo.

Jabuticaba 4
Foto: Flickr/Tatters ✾

Plodovi Jabuticabe inače su dosta slatki, s blago trpkom notom. Jedino se za vanjsku kožicu kaže da je ponešto gorča, pa ju se obično guli prije konzumacije. Ljudi ove plodove jedu sirove ili ih prerađuju u razne pekmeze, sokove, pa čak i fermentirana pića. Bobice su zelene dok još zore, a zrele poprimaju tamnoljubičastu (gotovo crnu) boju. Međutim, meso plodova Jabuticabe ispod kožice je bjelkasto.

Uz to, ovim se plodovima pripisuju neka protuupalna, antioksidacijska i antikancerogena svojstva.

Jabuticaba 5
Foto: Pixabay
Načekat ćete se prve berbe

Samo stablo također je zanimljivo. Može narasti do visine od 15-ak metara, no obično je potrebno čak i do 20 godina da iz sjemenke izraste novo stablo i počne rađati jestive plodove! No, zato drvo Jabuticabe razmnoženo cijepljenjem može početi rađati prve jestive plodove već za 5 godina.

Pozitivna strana sadnje Jabuticabe jest ta da je drvo prilično prilagodljivo različitim podnebljima i vrstama tla, a kada jednom konačno izraste i počne rađati plodovima, onda ćete berbu plodova Jaboticabe imati u pravilu tijekom cijele godine.

Jabuticaba 6
Foto: Wikimedia Commons

Mlado lišće drveta Jabuticabe u početku je ružičaste nijanse, te kasnije pozeleni. Cvjetovi, koji također pupaju iz debla drveta lijepe su bijele nijanse.

Osim kao prehrambena namirnica, Jabuticaba je diljem svijeta popularan izbor za uzgoj minijaturnog bonsai drveća.

***

Preporučeni tekst: Ove dražesne biljčice izgledaju poput kamenja, a rastu i u najtežim uvjetima

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *