Stvarnost, a ne bajka: jezero koje pretvara životinjske ostatke u kamen!

Na istoku Afrike, u državi Tanzaniji, nalazi se vrlo neobično jezero po imenu Natron. Europljani su ga otkrili tek 1954. godine, a 2013. godine fotograf Nick Brandt skrenuo je pozornost šire javnosti na njegova neobična svojstva u svojoj knjizi Across the Ravaged Land (“Preko opustošene zemlje”). Ono što čini ovo jezero posebno zanimljivim jest njegovo svojstvo mumificiranja životinjskih ostataka koji se nađu u njemu. Tako se na obalama ovog jezera redovito mogu naći nadrealni okamenjeni leševi ptica, šišmiša i omanjih životinja.

Jezero neobičnih fizikalno-kemijskih svojstava

Da, jezero Natron doslovce mumificira i okamenjuje leševe životinja koje u njega upadnu. To se događa putem procesa taloženja velikih količina natrijevog karbonata na leševima životinja. Uzrok ove neobične pojave su osebujna svojstva ovog jezera čija je temperatura vode od 40 do 60 celzijevih stupnjeva, a njegova lužnatost iznosi vrlo visokih 10.5 – 12 pH. Pretpostavlja se da Natron posjeduje ova svojstva zbog okolnih brda čiji sastav sadrži velike količine natrijevog karbonata i drugih soli koje se talože u jezeru, kao i zbog činjenice da je ovo “zatvoreno” jezero iz koje voda odlazi jedino isparavanjem.

Ovakva svojstva Natrona veoma pogoduju razvoju cijanobakterija koje u procesu fotosinteze luče crveni pigment zbog kojeg dijelovi ovog jezera zadobivaju vrlo dojmljivu crvenu, ružičastu ili narandžastu nijansu.

Životinjske vrste u jezeru Natron

Zbog ovako visoke koncentracije pH u vodi, nije iznenađenje da u ovom jezeru nema mnogo bilja i životinja. Štoviše, neprilagođene životinje iz okoline pri kontaktu s jezerskom vodom mogu zadobiti čak i opekline kože. Pa ipak, Natron je, možda neočekivano, vrlo važan dio ekosistema za par afričkih životinjskih vrsta.

U jezeru žive uglavnom samo ribe iz porodice Tilapia, kao i jezerske alge prilagođene ovim neobičnim životnim uvjetima. No, na njegovoj površini pari se i gnijezdi i vrsta flamingo-ptica kojoj je dodijeljen naziv “patuljasti plamenac” (Phoenicoparrus minor). Štoviše, ovo jezero jedino je područje u Africi na kojem se patuljasti plamenci razmnožavaju. No, kako to obično biva, s upletanjem modernog čovjeka, opstanak i ove životinjske vrste doveden je u pitanje, jer je na Natronu izgrađena hidroelektrana a u skoroj budućnosti na njemu bi trebala niknuti i tvornica za preradu soli, što će potjerati patuljaste plamence s ovog područja, radikalno smanjiti broj primjeraka ovih ptica te moguće i ugroziti njihov opstanak.

Jezero koje mumificira životinje

Ovo jezero našlo se u središtu pozornosti znanstvene zajednice i javnosti tijekom 2013. godine, nakon objavljivanja serije fotografija koje je autor Nick Brandt snimio na obalama Natrona. Međutim, zahvaljujući ovim fotkama, dio javnosti istovremeno je dobio i krivu predodžbu o svojstvima ovog jezera.

Brandt je fotografirao kalcificirane životinjske ostatke koje je pronašao na obalama jezera, nakon što ih je Natron izbacio na obalu. Međutim, fotograf je namjestio tijela u životne poze, pa su fotke tako odavale dojam kao da su se tijela životinja okamenila pri pukim kontaktom s površinom jezera, čime je Natron došao na glas kao izuzetno “opasna” lokacija, a neki mediji nasjeli su na ovaj fotografski trik i u svojim člancima ga opisali kao jezero koje okamenjuje sve životinje koje ga dotaknu.

To, dakako, nije moguće. Do procesa mumifikacije životinjskih ostataka dolazi samo kada životinje stradaju u jezeru, nakon čega, tijekom određenog vremenskog perioda, njihova tijela bivaju izložena velikim količinama taložećeg natrijevog karbonata, pri čemu dolazi do svojevrsnog otvrdnjavanja i mumifikacije ostataka (usput – i drevni Egipćani koristili su natrijev karbonat pri “kreiranju” svojih mumija).

Zaključak

Usprkos ovoj “zabuni” prilikom namještanja “modela” za Brandtove fotografije, ne može se poreći očaravajuća ljepota i nadrealizam koji izviru iz prizora koje je on zabilježivo svojim fotoobjektivom. Na Brandtovim fotografijama ostaci životinja čine se gotovo kao sulude tvorevine kakvog nadrealističkog skulptora. Zato Natron još i danas izaziva pažnju svjetskih medija. No, važno je ne zaboraviti kako svaka vrsta komercijalizacije i industrijalizacije ovog područja dalje ugrožava patuljaste plamence čiji podmladak ovisi o uspješnom gniježđenju na ovom specifičnom području.

***

Preporučeni tekst: 6 egzotičnih vrsta mačaka za koje vjerojatno nikad niste čuli

Bizarno, Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.