Sprema li nam se nova najezda jezivih klaunova? Bilo je samo pitanje vremena!

Ako poput mene često visite na internetu, tada se vjerojatno sjećate javne histerije koja je po prvi put počela poprimati ogromne razmjere prije dvije godine, kad su razne dijelove SAD-a i neke od zemalja Europe preplavili bizarni javni incidenti koje su izazivale osobe obučene u jezive klaunske maske.

Početak ludila

Incidenti s viđenjima jezivih klauna diljem SAD-a počeli su otprilike u osmom mjesecu 2016. godine. Nakon što su američki mediji prenijeli i prenapuhali priču o noćnim susretima mještana s osobom obučenom u jezivi klaunski kostim u gradu Green Bayu u Wisconsinu, diljem Sjedinjenih Država došlo je do prave najezde oponašatelja ovog suludog trenda.

Do kraja 2016. godine zabilježeni su deseci i deseci sličnih incidenata u mnogim američkim državama. Uglavnom neidentificirane osobe nepoznatih namjera prilazile bi građanima maskirane u strašne klaune i prijetile im hladnim oružjem te ih naganjale okolicom. Postoje i izvještaji da su u više navrata osobe u klaunskim kostimima pokušavale namamiti u šumu lokalnu djecu. Neki od klauna bili su noću viđeni i na javnim mjestima poput fakultetskih kampusa. U nekoliko navrata klauni su pokušali ući i u privatne kuće mještana ili ih isprepadati izvana, a nekoliko skupina klauna čak je upućivalo građanima i kampusima prijetnje i najave napada putem Facebooka.

Cijela ova javna histerija kulminirala je time što su se skupine prestravljenih američkih građana iz mjesta najzahvaćenijih ovim fenomenima počele naoružavati i organizirati u privatne snage reda, s obećanjem da će premlatiti ili izbušiti mecima svaku osobu koju na ulici vide u strašnom klaunskom kostimu.

Clown sightings unconfirmed by Ennis PD…http://www.ennisdailynews.com/news/clown-sightings-unconfirmed-by-ennis-pd/

Objavljuje Ennis Daily NewsUtorak, 4. listopada 2016.

Novi incidenti u 2017. i 2018.

Nakon što se činilo da bi “klaunski trend” mogao biti uvod u krvoproliće na ulicama SAD-a, on je, međutim, počeo iznenada odumirati, da bi ponovno na neko vrijeme zaživio 2017. godine, ali u nešto manjim razmjerima.

Osim u SAD-u, oponašatelji klaunskog trenda u nekoliko su navrata terorizirali i stanovnike par Europskih zemalja. Posljednji slučaj za koji sam osobno čuo sve do nedavno bio je incident s viđenjem klauna u susjednoj BiH početkom 2018. godine, negdje na prometnici oko mjesta Kiseljaka. Tom je prilikom klaun pokušavao uplašiti noćne vozače i umalo izazvao prometnu nesreću.

No, izgleda da bi nam se ovaj nimalo lijep trend uskoro mogao vratiti ponovno u većem omjeru, jer ovih dana mediji su pisali o novim užasavajućim klaunskim incidentima u Velikoj Britaniji.

Creepy Clowns in Pasadena? No Confirmed Sightings Yet—> http://www.pasadenanow.com/main/creepy-clowns-in-pasadena-no-sightings-yet/#.V_ZNOegrLIU

Objavljuje Pasadena NowČetvrtak, 6. listopada 2016.

Najnovije viđenje kao najava povratka jezivog trenda?

Novo “viđenje” se dogodilo prije nekoliko dana u šumi između Londona i Kenta nazvanoj Joyden’s Wood. Incident se odigrao na način da je nekoliko mjesnih dječaka prilikom vožnje bicikla ruralnom okolicom naišlo na osobu zamaskiranu u kostim strašnog klauna koja je počela trčati za njima navodno naoružana nožem, pritom vičući: “Bježite ili ću vas pobiti!”. Prema starom običaju iz 2016. i 2017. godine, ni ovog puta policija nakon prijave nije bila u mogućnosti pronaći ili identificirati počinitelja.

No, znači li ovo da će svijet ponovno zahvatiti val “viđenja” strašnih klaunova? Možda. To najviše ovisi o pozornosti koju sami mediji budu pridavali ovoj priči. Što spektakularnije ovaj incident bude bio predstavljan, to je vjerojatnije da će se naći još društveno neprilagođenih individua željnih plašenja sumještana i slušanja o vlastitim “podvizima” na lokalnim vijestima.

Sweet mother of god! InboxThis creepy clown just casually walked down the street whilst I was parked up! Boro!!

Objavljuje Clown sightings TeessideSubota, 8. listopada 2016.

Neki od novinara koji su prenijeli vijest o ovom najnovijem klaunskom incidentu su, međutim, dobro uočili jednu zanimljivu pojedinost. Do “viđenja” u Kentu je došlo gotovo točno godinu dana prije nego li bi se u 9. mjesecu 2019. godine u kinima trebao pojaviti drugi nastavak filma It (“Ono”) rađenog prema hit horor romanu Stephena Kinga. Roman i film, kao što već vjerojatno i znate, opisuju borbu djece iz malog izmišljenog gradića u državi Maine protiv demonskog klauna koji ubija i jede klince.

S obzirom na to da je masovna histerija po prvi put pokrenuta oko 8. mjeseca 2016. godine, tj. također gotovo točno godinu dana prije pojavljivanja prvog nastavka filma “Ono” u kinima, mnogi već pretpostavljaju da se radi o gerilskoj marketinškoj kampanji za film koja je prerasla svoje okvire i umalo izmakla kontroli. Ako je tako, uskoro doista možemo očekivati još ovakvih incidenata.

***

Preporučeni tekst: U javnosti osvanule prve fotke zlog klauna sa snimanja filma “Ono: 2. dio”!

Lifestyle, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *