Sjećate se ovog užasa? Nedavno je ovako “obnovljena” još jedna prastara umjetnina!

Svi se dobro sjećamo navala mučnine i histeričnog smijeha kad smo godine 2012. čuli i vidjeli za nevjerojatno sumanut i katastrofalan pokušaj amaterske restauracije freske Isusova lika u Španjolskoj. Čovjek bi rekao da će ljudi iz tog slučaja nešto naučiti, no nisu.

“Isus-zvijer” iz 2012. godine

Gospođa Cecilia Gimenez je 2012. godine imala najbolju najbolju namjeru obnavljanja zidne freske s prikazom Isusa koju je u 19. stoljeću naslikao umjetnik Elías García Martínez.

Jesus gets bright green robe in botched Spanish statue restoration A Spanish parishioner has painted three 15th century…

Objavljuje Australia Times of NewsSubota, 8. rujna 2018.

No, s obzirom na to da nije bila kvalificirana kao restauratorica (malo je reći da je bila nekvalificirana, lol!), te da zapravo nije imala blage veze što radi, cijeli svijet je uskoro krenuo s neviđenim ismijavanjem njezinoga pokušaja obnove umjetničkoga djela – što iz ogorčenja zbog uništenja stare umjetnine, što iz čiste zlobe. Njezinoj kreaciji bio je dan i nadimak “Beast Jesus” iliti “Isus-zvijer”, zato što je njezin Isus imao majmunolike crte lica koje kao da je crtao neki desetogodišnjak.

Nova katastrofalna restauracija u Špalnjolskoj!

Ovih dana, sličan pokušaj amaterske restauracije stare i neprocjenjive umjetnine ponovno je zgranuo i do suza nasmijao svjetsku javnost. Da stvar bude još luđa, novi se slučaj nevjerojatno neprikladne restauracije ponovno dogodio u Španjolskoj, ovog puta u seocetu El Rañadoiro. Jedna od mještanki, žena po imenu Maria Luisa Menendez je, vidjevši zapušteno stanje prastarih drvenih rezbarija u mjesnoj kapelici, ponovno odlučila preuzeti inicijativu i, na žalost, primiti kist u svoje ruke.

Oh god. Well, the ancient Greeks would have loved it!"A Spanish chapel’s set of wooden sculptures from the 15th…

Objavljuje Robin Locke MondaNedjelja, 9. rujna 2018.

Rezultat njezinoga truda bile su drvene skulpture iz 15 stoljeća prebojane kričavim neonskim bojama. Skulptura malog Isusa tako je dobila toksično zelenu nijansu, kao da se Isus obukao za izlazak na neki ludi lokalni rave party. Majka Božja je dobila haljinu s krem-ružičastom nijansom, i izgleda kao jestivi ukras za rođendansku tortu.

U malim ruralnim sredinama nije moguće efikasno nadzirati što se događa s ostacima lokalne povijesti. No, vrijeme je da netko zauzda te samoinicijativne restauratore prije nego se netko sjeti obnoviti i da Vincijevu Posljednju večeru u stilu dječje bojanke, ne mislite li?

***

Preporučeni tekst: Stanovnici Kazahstana bijesni zbog kipa divovske vjeverice

Bizarno, Boemski kutak, Svijet umjetnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *