Rijetka sorta crnih jabuka koje izgledaju kao rekvizit iz filma o Snjeguljici, no zapravo su odlične

Jeste li ikad čuli za sortu jabuke po imenu “crni dijamant”? Ništa čudno ako niste, jer ova neobična, rijetka i skupocjena sorta jabuka raste gotovo isključivo na Tibetu.

Ova vrsta jabuka zapravo je podsorta kineskog crvenog delišesa (lokalcima poznata pod nazivom Hua Niu). Svoju posebnu “gotik” crnu boju zadobiva zbog specifičnih uvjeta rasta u tibetskim voćnjacima.

“Crni dijamant” zatijeva vrlo specifične uvjete rasta

Crne jabuke uzgajaju se pretežno u istočnoj tibetskoj perfekturi Nyingchi. S obzirom da se prosječna nadmorska visina Nyingchija kreće oko vrijednosti od 3100 metara visine, ove jabuke zadobivaju svoju prepoznatljivo bajkovitu boju zbog izloženosti velikoj količini ultraljubičastog Sunčevog zračenja, a temperaturne razlike između dana i noći značajno variraju.

Sve ovo rezultira posebnom vrstom kineskog crvenog delišesa s debelom korom voštane strukture koja se na prvi pogled čini crna, no zapravo se radi o vrlo tamnoj nijansi ljubičaste boje.

Iako ove jabuke izgledaju otrovno poput voća iz kakvog filma o Snjeguljici, rijetke osobe koje su ih imale priliku kušati kažu da su zapravo vrlo slatke i hrskave. Inače, po sastavu vjerojatno nisu nutritivno vrjednije od naših prosječnih jabuka.

Veliki troškovi uzgoja

Ako ste pomislili da se u slučaju “crnog dijamanta” radi o kakvoj drevnoj i egzotičnoj tibetanskoj tradiciji uzgoja voća, prevarili ste se. Voćari iz Nyingchija počeli su uzgajati crne jabuke tek 2012. godine, a s obzirom na to da ovoj vrsti stabla jabuke treba mnogo vremena da počne davati plodove (procijenjeno vrijeme čekanja na prvi urod je od 3 do čak 8 godina), prvu berbu imali su 2015. godine. Uz to, ova stabla daju mnogo manji urod nego stablo prosječne jabuke, a samo oko trideset posto jabuka iz cijele berbe na kraju zadovolji uvjete za klasificiranje pod nazivom “crni dijamant”.

Paprena cijena

Zbog svih ovih otegotnih okolnosti, kao i zbog relativne izoliranosti samog Tibeta, njihove crne jabuke vrlo su skupe. Uglavnom se prodaju u Kini kao suveniri za ljude dubokih džepova, i to po cijeni od 7 do 20 dolara po komadu.

Trenutno se godišnje proizvede oko 50.000 tona “crnog dijamanta”, što je u terminima proizvodnje jabuka u svijetu doista minimalna brojka. Kako uzgoj crnih jabuka ovisi prvenstveno o posebnom prirodnom okružju Tibeta, ovo tržište nema ni neku veliku mogućnost širenja u budućim godinama, ali prodaja onog što se uzgoji za sad ide solidno. Svoje proizvode voćari iz Nyingchija, osim u luksuznim kineskim trgovinama, već rasparčavaju i putem interneta.

***

Preporučeni tekst: Ove dražesne biljčice izgledaju poput kamenja, a rastu i u najtežim uvjetima

Jeste li znali?!, Zanimljivosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.